הסטודנטים הפיקטיביים שמוציאים מהמדינה מיליונים שלא מגיעים להם
צעירים רבים כבר גילו איך להרוויח אלפי שקלים במרמה: נרשמים במכללות לקורס בודד בעלות של 300 עד 800 שקלים רק כדי לקבל תעודת סטודנט. באחת המכללות אף מציעים קורס "קלפים טיפוליים". אין צורך להגיע לשיעורים ונהנים מכל ההטבות
"נניח שאני מציעה לך עכשיו לשלם 500 שקל, ובתמורה אני נותנת לך כמעט מיד 7,000-6000 שקלים, תסרב? לא מכירה בן אדם שפוי שיסרב. עכשיו תחשוב על תעודת סטודנט: אתה משלם כמה מאות שקלים לקורס ניתוח טקסטים ארמיים, או שקר כלשהו כזה, ובתמורה מקבל תעודת סטודנט ששווה לך אלפי שקלים".
רחל, צעירה מאזור המרכז, מחזיקה כבר שלוש שנים בתעודת סטודנט, למרות שהיא לא לומדת בשום מוסד אקדמי. היא פשוט עלתה על שיטה שמתברר שהפכה לנפוצה במיוחד בשנים האחרונות. נרשמים לקורס הכי זול במוסד אקדמי כלשהו, ומקבלים תעודת סטודנט שמעניקה הנחות משמעותיות בתחבורה ציבורית, בארנונה ועוד אינספור הטבות בבנקים, בהופעות וברשתות הגדולות.
מהתופעה הזאת כולם מרוויחים, חוץ מהמדינה. הסטודנטים הפיקטיביים חוסכים אלפי שקלים, והמכללות מרוויחות גם את סכום ההרשמה מבלי שהסטודנטים מגיעים ללימודים ולא פחות משמעותי - הן מקבלות תקציבים, בעיקר ממשרד החינוך, על בסיס מספר הנרשמים.
"התקשרתי ונרשמתי"
המדינה, בצעד אסטרטגי מתבקש, החליטה לעודד צעירים לבחור במסלול של השכלה גבוהה. לשם כך היא מוכנה לשלם לא מעט כסף כדי להקל על חיי הסטודנטים. כך, למשל, מי שמחזיק בתעודת סטודנט מקבל הנחות של 30־50 אחוז בנסיעה בתחבורה ציבורית (אוטובוסים או רכבות), הנחות מפליגות בתשלום הארנונה (40־80 אחוז בהתאם להכנסה) ובאירועי תרבות ופנאי שונים.
נוסף על כך מציעים הבנקים לסטודנטים פטור מעמלות עו"ש, פטור מדמי אחזקת כרטיסי אשראי וגם הלוואות בתנאים נוחים מאוד. יש גם הנחות משמעותיות בתחנות דלק, ובשלל עסקים. הכל כדי לעודד אותנו ללמוד. הקריטריון היחיד: תעודת סטודנט. הבעיה: מתברר שאין שום קריטריון ברור וחד־משמעי לקבלת הכרטיס הנכסף.
וכמו תמיד בישראל, כשיש פרצה מהר מאוד מגיע השיטפון. מהתחקיר שערכנו התברר שמדובר באינספור צעירים וצעירות - רבים מהם חרדים - שמנצלים את קלות הרישום למכללות ולסמינרים, משתמשים בתרגיל הפשוט הזה וחוסכים אלפי שקלים בשנה. מכיוון שהמדינה היא זו שמסבסדת את השימוש בתחבורה הציבורית ומתקצבת את המכללות, מדובר בנזק מצטבר של מיליונים לקופת האוצר.
"אני כבר שש שנים משתמשת בהסדר הזה, נרשמת לקורס זול באחת המכללות כדי לקבל תעודת סטודנט וכך אני זכאית להנחה משמעותית", מספרת ה"סטודנטית" יעל. "אני גרה בירושלים ומשתמשת הרבה ברכבות ובאוטובוסים, אז זה יוצא לי משתלם במיוחד. אני לא משלמת עמלות בבנק וגם יש לא מעט אתרי בילוי, בריכות ותיאטראות שנותנים הנחות לסטודנטים, וזה נחמד".
את לא חושבת שזו גניבה?
"לא. שילמתי עבור התעודה הזאת ואני נחשבת לסטודנטית".
בקבוצות החרדיות ברשת ובווטסאפ מדובר בנושא חם: צעירים רבים מדברים על האופציה הזו בחופשיות, ממליצים היכן כדאי להירשם ואיפה הכי זול. כך, למשל, סיפרו לנו בנות שהן נרשמות לקורס התעמלות במים ובתמורה נהנות גם מכרטיס סטודנט על שלל הטבותיו. במרכזי הכשרה מסוימים והשתלמויות למורים מספקים תעודת סטודנט גם אם תירשמו לקורסים שעלותם 300 שקל. מתגמל.
החלטנו לנסות גם בעצמנו. התחלנו במכללת מעיינות - שלוחה של "מירב", בית הספר לרפואה משלימה שהוא חלק ממערך לימודי החוץ באוניברסיטה הפתוחה.
ביקשתי להירשם לקורס בפסיכותרפיה, 560 שקל לשמונה מפגשים, ושאלתי אם יש חובת נוכחות. "מי שלא בא, הפסד שלו", נעניתי, ומיד הונחה התשורה על השולחן.
איך להעביר לכם את התשלום?
"רגע את רוצה שזה יגיע אלייך?"
מה זה?
"האישור והכרטיס שאת רוצה. אישור לימודים וכרטיס סטודנט".
המשכתי למכללת ירושלים, מהגדולות במגזר הדתי-חרדי. ביקשתי לברר על קורס "הסיפור החסידי". העלות: 250 שקל לארבעה מפגשים. "רגע, את צריכה לסטודנט?" נשאלתי. מה זה לסטודנט? התעניינתי. "אההה, אוקיי, סתם שאלתי. כי זה רק במינימום 800 שקל", נעניתי בתגובה.
איזה קורס אני צריכה בשביל סטודנט?
אמממ... קלפים טיפוליים. יש גם דברים אחרים".
ואני צריכה להגיע אליהם?
"את רוצה רק להירשם בשביל סטודנט? בעיקרון כן, אבל תעשי מה שאת רוצה".
בסמינרים השונים לחינוך הפרצה עוד יותר גדולה. שם ישנם קורסים זולים יותר, שמאפשרים לנרשמים לקבל את כרטיס הסטודנט לאלתר. אגב, גם במכללות מוכרות יותר, או בלימודי חוץ באוניברסיטה, ניתן לקבל את התעודה בקלות, רק שהמחיר גבוה משמעותית ופחות משתלם.
כך, למשל, ניסיתי את "הבית לאמנות ישראלית" במכללה האקדמית תל אביב-יפו (1,500 שקל לקורס, מה שמותיר רווח מסוים מההטבות, אך לא גדול, ושם נאמר לי על התעודה: "זה לא נהוג אבל אנחנו יכולים לתת"); וגם את המכללה האקדמית הגליל המערבי (1,400 פלוס דמי רישום).
התגובות
ממשרד החינוך, שמתקצב את המכללות והסמינרים להוראה, נמסר בתגובה: "התופעה אינה מוכרת לנו. נערוך בדיקה ונפעל למיגור התופעה בהתאם לממצאים".ממכלת "מעיינות" נמסר על ידי עו"ד דרור שוסהיים: "מרשתי הינה מכללה הפועלת על פי חוק בחסות מערך לימודי החוץ של האוניברסיטה הפתוחה. משכך, כל סטודנט הלומד במכללה זו זכאי לכרטיס סטודנט. זכאות זו תלויה אך ורק ברישום של הסטודנט לקורס או לקורסים הניתנים במכללה ותשלום בגינם. המכללה לא מוכרת כרטיסי סטודנט לכל דיכפין, אלא פועלת על פי החוק.
רק אציין כי לאחר שסטודנט נרשם לקורס הוא מחויב להיות בו על פי כללים רגילים של מכללה, אך ככל שהוא לא מגיע ללימודים הקורס לא נחשב לו מחד, ומאידך לא ניתן לקבל ממנו חזרה את כרטיס הסטודנט".
ממערך לימודי החוץ של האוניברסיטה הפתוחה, המפעיל את "מעיינות", נמסר בתגובה: "תעודות הסטודנט של לימודי החוץ לא מקנות הטבות, להבדיל מתעודות סטודנט לתואר ראשון ושני באוניברסיטה הפתוחה שהן ממוספרות ובגינן מקבלים הטבות מהמדינה".
ממכללת ירושלים נמסר: "לא קיימת אצלנו אפשרות 'לקנות' כרטיס סטודנט. רק סטודנט הנרשם ללימודים ומופיע בשיעורים של הקורס מקבל אישור ומדווח להתאחדות הסטודנטים על פי הנחיותיהם. לפיכך, אנו דוחים מכל וכל את החשדות חסרות השחר שעלו מבדיקתכם".
מהאקדמית תל אביב-יפו נמסר: "תעודות הסטודנט מונפקות לסטודנטים מן המניין בלבד. במידה ונפלה טעות הנושא ייבדק ויטופל".
מהמכללה האקדמית גליל המערבי נמסר: "תעודת סטודנט אינה ניתנת באופן גורף אלא רק לזכאים העומדים בקריטריונים וכמובן שמחויבת בדמי חבר הנגבים על ידי אגודת הסטודנטים, לאחר אישור הסטודנט. מעבר לכך, אין המכללה מציעה את התעודה או מעורבת בנושא זה".
הכתבה המלאה מחר במוסף "24 שעות" של "ידיעות אחרונות"