"זה לא חוק צרפתי, זה חוק סלט ישראלי": הח"כים פתחו מושב במשדר ynet
במשדר המיוחד של ynet לרגל פתיחת מושב החורף של הכנסת דיברו הח"כים על שלל סוגיות, ובהן: חקירות רה"מ והחוק שנועד לאסור אותן, חוק הלאום, חוק הגיוס ופתרונות אפשריים לסכסוך עם הפלסטינים. צפו
חקירות ראש הממשלה והחוק האוסר על חקירות ראש ממשלה מכהן, חוק הלאום, חוק הגיוס, ה"קריצה לימין" של יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי ופתרונות אפשריים לסכסוך הישראלי-פלסטיני: אלו חלק מהסוגיות שהעסיקו את חברי הכנסת הרבים שהתראיינו היום (ב') במשדר המיוחד של ynet לרגל פתיחת מושב החורף של הכנסת.
שר התיירות יריב לוין (הליכוד) התייחס במשדר ynet לחוקים שצפויים לעלות לדיון במושב הקרוב והבהיר כי הוא מצפה לתמיכתם של השותפים הקואליציוניים: "אנחנו מגיעים לכנס הזה במצב שבו הממשלה מאוד יציבה, בניגוד לרוב התחזיות של עמיתינו מהאופוזיציה. אנחנו מאוד מכבדים את השותפים שלנו ומסייעים להם לקדם דברים שחשובים להם. אנחנו, בתור סיעת הליכוד, מצפים לאותו יחס מהם בכל הנוגע לחוק הלאום וחוק העמותות, שהם גולת הכותרת של המושב, ולכל החוקים שנוגעים לעבודת המשטרה. אנחנו מצפים שכולם יילכו איתנו".
לוין הוסיף ותקף את ההתנהלות סביב חקירות נתניהו: "זו חוצפה ממדרגה ראשונה. עברו חודשים מאז שראש הממשלה נחקר בפעם האחרונה. בכל פעם הוא פינה את הזמן, וכך עשה גם עכשיו. זו עוד דוגמא לספין לא ראוי ולא מכובד. אני חושב שדרך המלך היא שבאמת אפשר לחקור, אבל חוקרים ראש ממשלה על דברים מהותיים ולא על ענייני סיגרים".
יו"ר סיעת כולנו, רועי פולקמן, התייחס גם לחוק האוסר חקירת ראש ממשלה מכהן ואמר כי הוא "מרגיש תחושת החמצה וקצת פספוס בחגיגיות שזה החוק הפותח, יש לנו חוקים יותר חשובים מהחוק הזה". הוא הוסיף: "הרבה מהחוקים המדוברים דווקא לא יקודמו. נקדם את רוב הנושאים החברתיים, הכלכליים והאזרחיים, וגם חוקים אחרים, אבל יש הרבה רעש שממנו ייצא יחסית מעט. מבחינתי הדגל של הכנס הזה דווקא צריך להיות חוק הנכים, תקציב המדינה והמשך הצעדים בתחום הדיור".
שרת התרבות והספורט מירי רגב (הליכוד) אמרה במשדר כי "חוק איסור חקירות ראש ממשלה מכהן הוא חוק נכון וראוי". רגב התייחסה לדברי שרת המשפטים איילת שקד מוקדם יותר באולפן ynet, שאמרה שלא תאפשר חקיקה פזיזה של החוק: "אני מופתעת מהתגובה שלה. זה לא חוק פרסונלי ולא מסחרה. יש כאן עניין עקרוני והיא ידעה על החוק".
ח"כ דוד ביטן התייחס גם במשדר לדבריה של שקד, ואמר כי "לצערי, שרת המשפטים לא אומרת אמת לציבור. הגשנו את החוק לוועדת שרים לפני חמישה חודשים, החקירה היא כבר שנה וחצי. היא וכחלון אמרו שהם רוצים זמן לדון בחוק - נתנו להם, לא מיהרנו".
ח"כ רחל עזריה (כולנו) הגיבה לדברי ביטן ואמרה: "אני שואלת את עצמי מה אדם שרואה שחיתות, מה ההשפעה של החוק עליו. ברשויות המקומיות, שנינו יודעים מה קורה במקומות אחרים". ביטן ענה כי "אנחנו לא בעד שחיתות". ח"כ רויטל סוויד (המחנה הציוני) הפצירה בו בתגובה: "אולי תגלה לציבור מה המטרה העיקרית של החוק? זה מסר לחוקרי המשטרה, לפרקליטות וליועץ המשפטי לממשלה - 'תורידו את הרגל מהגז, אנחנו עושים לכם ולחקירה שלכם דה לגיטמציה'".
במשדר התראיין גם ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) שהתייחס לחוק הגיוס החדש, שצפוי גם הוא להיות במוקד מושב החורף: "ניבאתי מראש שהמהומות יקרו. מי שגרם לזה היה בג"ץ. ברגע שהציבור מאבד אמונו במערכת הפוליטית ואין הכרעות, זה מוכרע בקרבות רחוב. אם בג"ץ ימשיך לדכא ציבורים, תהיה מלחמה בין אזרחים".
ח"כ אורן חזן (הליכוד) אמר במשדר כי התלונות הפכו להיות מכשיר פוליטי. "היום יגישו תלונה על כל אחד, גם אם יהיה מלאך - יגישו נגדו תלונה. אני הייתי הראשון שקראתי להגבלת כהונה. אין בעיה להגביל כהונה, אבל אם כן צריך לשנות את שיטת הממשל כי במתכונת הנוכחית ראש הממשלה ממשיך לעמוד בראש מפלגה, וכך אתה מכתים מפלגה שלמה. החוק הצרפתי במתכונת הנוכחית מסריח מיסודו. אתה לא יכול להגיד פעם אחר פעם שכולם שווים בפני החוק ואז להגיד רגע לא כולם. אני לא רוצה שבתקשורת או בשמאל ינצלו את זה כדי להגיד שנתניהו לא נותן את הדין".
שר הכלכלה אלי כהן (כולנו) אמר במשדר כי "נכון לעכשיו אין אינטרס ללכת לבחירות מכיוון שאם אתה מסתכל על המצב המדיני, הביטחוני והכלכלי אז הוא טוב". הוא התייחס ליוזמה לחוקק חוק שיאסור על חקירת ראש ממשלה מכהן ואמר כי "הרבה אוויר חם וזורקים בלונים לאוויר. מבקשים ממני להתייחס להצעת חוק שהמצע שלה עוד לא נכתב, אפשר להגיע להסכמות".
ח"כ מירב בן ארי (כולנו) אמרה כי "החוק הצרפתי בינתיים לא מגיע. כשיגיע החוק נראה אותו. אנחנו כל הזמן מתעסקים בספקולציות, אי אפשר שנתעורר לכל גחמה של חבר כנסת".
ח"כ איימן עודה (הרשימה המשותפת) התייחס לאמירתו של יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי ולפיה המפלגות הערביות לא יכולות להיות חלק מממשלה בראשותו, ואמר כי לא נעלב ממנה. "אבל כל אדם צריך להבין שאם רוצים להחליף את הימין, אז אי אפשר בלי האוכלוסייה הערבית. אנחנו לבד לא יכולים, אבל בלעדינו זה בלתי אפשרי. זה כוח עצום, ואם אתה עושה לו דה לגיטימציה אתה פוגע בעצמך".
ח"כ איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) גיבתה את עמדתו של יו"ר מפלגתה גבאי. "אני לא יודעת אם הוא שבר ימינה, אני מניחה שזה המקום שבו הוא היה, וגם אני לא רחוק משם. שבוע שעבר איימן עודה אמר אמירה מזעזעת בעיני, הוא אמר שטרור נגד אזרחים ישראלים זה קו אדום, אבל חיילים ישראלים זה לא קו אדום מבחינתו".
ח"כ עמיר פרץ (המחנה הציוני) אמר כי לדעתו, גבאי ביצע "בחינה של המהלכים בפרספקטיבה יותר ארוכה. דבר אחד בטוח, אנחנו מפלגה דמוקרטית שמקיימת שיח חשוב ביותר. באופן אישי עמדותיי ידועות הרבה שנים ואני לא משנה אותן. אינני מאמין שיש היתכנות לעשיית הסכם שלום מבלי שיהיה ברור שמפנים את המתנחלים שנמצאים מחוץ לגושים".
ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) אמר כי "אנו קרובים לבחירות יותר מאי פעם. עוסקים בשיחות עם גורמי קואליציה כדי לתאם מועד מוסכם לבחירות".
ח"כ שרן השכל (הליכוד) אמרה כי החוק לאיסור על חקירת ראש ממשלה מכהן "זה לא ניסיון לחמוק מחקירה. יש פה עניין מהותי כאשר מובילי דעת קהל ואנשים מהאופוזיציה מחליטים להפיל ממשלה על ידי האשמת ראש ממשלה. מקובל להחליף שלטון, אבל מי שצריך לעשות זאת זה העם בבחירות". ח"כ נחמיאס ורבין שאלה את ח"כ השכל: "אנחנו המצאנו את החקירות?", והוסיפה כי "זה לא חוק צרפתי, זה חוק סלט ישראלי. ברור שזה חוק אישי. אני מקפידה לומר שאני מעדיפה להחליף את נתניהו בקלפי. הלוואי שייצא זכאי, אבל צריך לקיים את החקירות".
ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) וח"כ שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי) דנו במשדר על דרכים לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני. "סיפוח? 2.7 מיליון פלסטינים יהיו חלק ממדינת ישראל ויהיה פה רוב פלסטיני?", שאלה שפיר את מועלם-רפאלי, שענתה לה: "עשרים שנה אתם מהלכים אימים על הציבור עם הדמוגרפיה, לא יהיה פה שלטון פלסטיני". שפיר אמרה לה שהם מסכנים את ביטחון ישראל ושאלה איך הם מתכוונים לשמור עליו, ומועלם-רפאלי ענתה: "החלת ריבונות ישראלית ביהודה ושומרון, זה הפיתרון. אנחנו בניגוד אליכם סומכים על צה"ל".
ח"כ זוהיר בהלול (המחנה הציוני) התייחס גם הוא לעמדות שהביע גבאי לאחרונה, ואמר כי "אני באתי למען מטרה אחת ויחידה - לייצר שיח משותף עם הציבור הישראלי ולנסות להביא את הקול הערבי לתוך מפלגת מיינסטרים. ידעתי שיהיו קשיים, אבל אני מנסה למצב את עצמי גם אם זה קשה לעיתים במפלגה".
הוא הוסיף: "אני חושב שהיו"ר החדש מנסה למצב את עצמו כראש מחנה השלום, היו לו אמירות שלא קיבלתי והבעתי גם את דעתי, אבל אני רוצה להמשיך לשתף פעולה איתו כדי שהשלטון יעבור לשמאל והמרכז".