יהודיות, נוצריות ומוסלמיות בצלחת אחת
סרדינים ממרוקו, מנסף מהמטבח הערבי וגם לביבות גבינה מפולין: סרט דוקומנטרי על חוברת שמאגדת מתכונים של 60 בשלניות ממעלות תרשיחא - יהודיות, נוצריות ומוסלמיות
במערכון הסאטירי על השף משה משה בתוכנית "ארץ נהדרת", מגלם השחקן יובל סמו את דמות המאצו' השרירי והמקועקע של השף העדכני. שף קפריזי קשוח ובעל אגו מנופח, שנשבר עד בכי כל פעם מחדש כשמוזכרת המילה אימא.
המערכון אכן מצחיק ביותר, אך הוא נוגע בנקודה רלוונטית מאוד: הקשר הרגשי בין המושג "אימא" לאוכל. כי אין, פשוט אין כמו אוכל של אימא, שלא לדבר על האוכל של סבתא. אבל במקרה של ורדה קורן, ילידת העיר מעלות תרשיחא, מדובר דווקא באבא: אביה היה טבח צבאי, והחזיק במשך למעלה מ-20 שנה מסעדה קטנה של אוכל ביתי במעלות. האבא היה הבשלן של המשפחה, וכדברי אמה של קורן - "אהב לתת מה שלא קיבל".
לקראת פסטיבל "דוקאביב" גליל המתקיים במסגרת פרויקט "כנפיים" (סדנת הקולנוע של "דוקאביב" שמתקיימת זו השנה השישית במעלות תרשיחא), יצרה קורן סרט תעודה המספר על הקשר העמוק בין נתינה לאוכל. בסרט מתחקה קורן אחר סיפורו של אביה, דרך ליווי של שלוש אמהות בשלניות תושבות העיר. הסרט הוא, למעשה, סוג של קדימון לפרויקט רחב יותר: חוברת מתכונים המורכבת מסיפוריהן של 60 נשים ותיקות בעיר. את הפרויקט יצרה קורן לרגל חגיגות 60 שנים להיווסדה של העיר מעלות תרשיחא.
לביבות גבינה מפולין לצד מנסף מהמטבח הערבי
הספר "טעם של פעם" הוא ספר בישול שטומן בחובו מארג של טעמים ותרבויות, שכן העיר מעלות תרשיחא היא למעשה עיר המאחדת תחת מועצה אחת את הישוב היהודי מעלות ואת הכפר הערבי הסמוך, תרשיחא. על אף ההיסטוריה העקובה מדם של העיר, אסון מעלות (אירוע טרור שהתרחש בשנת 1974, במהלכו נרצחו על ידי מחבלים נוסעת ברכב מסחרי, שלושה מתושבי הישוב צוריאל, ובהמשך הפך לפיגוע מיקוח במהלכו נלכדו כבני ערובה תלמידים מצפת במעלות. בעקבות ניסיון חילוץ כושל - נרצחו 22 מבני הערובה ונהרג חייל צה"ל), העיר מהווה מופת לדו קיום של תושבים יהודים, נוצרים ומוסלמים שחיים יחד על כל המשתמע מכך.
כשהמציאות התרבותית הזו מתורגמת יחד עם ניסיון חיים עשיר ושעות אין סופיות במטבח של האימהות והסבתות של העיר - התוצאה הסופית מסקרנת.
מדובר במיזם ללא מטרות רווח, ודפדוף בין דפי הספר והקריאה של סיפוריהן של נשות העיר מפעיל את בלוטות הטעם ומדגדג את שק הדמעות בו זמנית. זהו לא ספר בישול מסוגנן ומעוצב. העיצוב הגראפי מיושן וכמעט חובבני, ובין הדפים מופיעות מודעות פרסום של עסקים מקומיים (דרך למימון הפרויקט), מה שמשווה לספר חזות של מקומון בעיירה קטנה. האם בעצם מדובר במקומון? התשובה מורכבת. הוא אכן מקומון, אך לא במובן הפשוט של המילה. זהו מקומון אמיתי, כזה שמזכך את המקום שבו הוא נכתב.
מתכון המז'וז'ין (סרדינים ממולאים) של מימי סמדג'ה שעלתה ארצה מקזבלנקה וחיה במעלות משנת 1964, כרוך באותו ספר לצד מתכון המנסף (אורז עם בשר וצנוברים) של ניהאי מינה, ילידת כפר יאסיף. אליהם מצטרפים מתכונים כמו קוזונק (לביבות גבינה) של יבגניה ברודסקי, חיצ'יקל של אליס פרנקו ודגים מטוגנים עם רוטב צארמלה של פיבי אוחנה.
המתכונים שבספר כולם פשוטים ביותר להכנה ולא מתחכמים, ומשתלבים נפלא עם הסיפורים המרגשים שחוזרים לתקופות רחוקות ולמטבח של אבא ואימא.
פסטיבל "דוקאביב" גליל 2017 במעלות תרשיחא יתקיים במרכז לאמנויות על שם אפטר בררי, בתאריכים 11-7 בנובמבר במעלות תרשיחא (פרטים נוספים באתר הפסטיבל)
את הספר "טעם של פעם" אפשר להשיג באתר (מחיר: 80 שקלים)