שתף קטע נבחר

 

שר החוץ הבריטי: "הצהרת בלפור לא הובנה במלואה"

לרגל 100 שנה להצהרתו של שר החוץ דאז בלפור, פרסם השר הנוכחי בוריס ג'ונסון מכתב ובו הציג את חזונו לשלום במזרח התיכון. "ההסתייגות שלא תהיה פגיעה בזכויות של העדות הלא יהודיות לא הובנה באופו מלא". הוא הוסיף: "הפתרון המעשי היחיד - שתי מדינות לשני עמים". המכתב המלא - הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

"הפתרון המעשי היחיד הוא שתי מדינות לשני עמים". שר החוץ ג'ונסון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"הפתרון המעשי היחיד הוא שתי מדינות לשני עמים". שר החוץ ג'ונסון(צילום: AFP)

שר החוץ הבריטי, בוריס ג'ונסון, פרסם מכתב שבו הוא מתייחס ל"הצהרת בלפור" - 100 שנה לאחר שנמסרה על ידי שר החוץ הבריטי דאז, הלורד ארתור ג'יימס בלפור. את המכתב פרסם ג'ונסון ב"ידיעות אחרונות" ובעיתון "טלגרף", תחת הכותרת "החזון שלי לשלום במזרח התיכון בין ישראל למדינה פלסטינית חדשה". במכתב גיבה ג'ונסון את הצהרת בלפור, אך הדגיש כי מתווה שתי המדינות הוא "הפתרון המעשי היחיד" לסכסוך.

 

"זה היה כאן בחדר הזה, מתחת לאותה תקרה מוזהבת, כשהפרק הראשון של הסיפור החל", פתח ג'ונסון את מכתבו. "ב-2 בנובמבר 1917, קודמי בתפקיד, הלורד בלפור, ישב במשרד שר החוץ, במקום שבו אני יושב וכותב כעת, וחיבר מכתב ללורד רוטשילד. המהות של המכתב הזה היה משפט אחד בן 67 מילים, שהניחו את היסודות למדינת ישראל".

 

ג'ונסון המשיך: "בלפור הצהיר ש'ממשלת הוד מלכותו רואה בעין יפה הקמת בית לאומי לעם היהודי בפלשתינה', עם התנאי המפורסם והחיוני ש'לא ייעשה שום דבר העלול לפגוע בזכויות האזרחיות והדתיות של עדות לא יהודיות בארץ'.

"באותו חדר החל הפרק הראשון של סיפור". הלורד בלפור (צילום: לע"מ) (צילום: לע
"באותו חדר החל הפרק הראשון של סיפור". הלורד בלפור(צילום: לע"מ)

"אני גאה בחלקה של בריטניה בהקמתה של ישראל", הבהיר ג'ונסון בהמשך המכתב. "המסמך היה הכרחי להקמתה של אומה מצוינת", הוסיף, אך הזהיר כי אחת ההסתייגויות בהצהרת בלפור - שלא תהיה פגיעה בזכויות של העדות הלא יהודיות - "לא הובנה באופן מלא".

 

הוא הוסיף כי לונדון נותרה מחויבת לפתרון שתי המדינות. "אין לי ספק שהפתרון היחיד לסכסוך דומה לזה שהוצג במסמך שחיבר בריטי אחר, הלורד פיל, ב-1937, וזהו חזון שתי המדינות לשני העמים", כתב. עוד הוא כתב כי הגבולות צריכים להיות אותם גבולות כפי שהיו לפני מלחמת ששת הימים ב-1967, כשירושלים היא "בירה משותפת" ו"יבוצעו חילופי שטחים שווים אשר ישקפו את האינטרסים הלאומיים, ביטחוניים ודתיים של היהודים והפלסטינים".

"לא הובנה באופן מלא". הצהרת בלפור מ-1917 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לא הובנה באופן מלא". הצהרת בלפור מ-1917(צילום: AFP)

"בחלוף מאה, בריטניה תתמוך בכל מה שיאפשר לסגור את המעגל ולהשלים את העסק הלא גמור של הצהרת בלפור", סיכם ג'ונסון.

 

בשנה שעברה קרא הנשיא הפלסטיני אבו מאזן למדינות הליגה הערבית לסייע לפלסטינים להגיש תביעה נגד בריטניה על הצהרת בלפור, שלדבריו הובילה למעשה לנכבה ב-1948. את הדברים אמר שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי, שנאם בשם אבו מאזן בפסגת הליגה הערבית המתקיימת במאוריטניה. אבו מאזן עצמו לא הגיע לאותה פסגה בשל מות אחיו.

 

"אנחנו פועלים לפתיחת תיק הפשעים הבינלאומיים שבוצעו נגד עמנו, מימי המנדט הבריטי דרך מעשי הטבח שנעשו בשנת 1948 ואחריהם", אמר אל-מאלכי. "ועם ציון מאה שנים לטבח ההיסטורי הזה, ובעקבות התמשכותה של הטרגדיה, אנו מבקשים מהמזכירות הכללית של הליגה הערבית לסייע לנו להגיש תביעה נגד ממשלת בריטניה על פרסומה של הצהרת בלפור אשר גרמה לנכבה של העם הפלסטיני".

 

המאמר המלא - הבוקר ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים