קריאה וכתיבה - ללמד את הילדים בדרך מהנה
הילדים מתקשים בקריאה או בכתיבה וכבר לא יכולים להסתכל על חוברת העבודה שקיבלו מבית ספר? יש דרכים נוספות והרבה יותר מהנות שיעזרו להם לתרגל ולהשתפר
חשוב לעודד את הקריאה והכתיבה אצל ילדים, לתרגל איתם וליצור חוויית למידה שתעורר סקרנות ועניין. אבל איך גורמים להם לשתף פעולה? הנה כמה רעיונות לתרגול בדרך מהנה:
רעיונות לתרגול קריאה
קריאת מילים של שיר אהוב: אפשר לפתוח במקביל לשיר שמאזינים לו את מילות השיר, ולקרוא אותן. אפשר ליצור משחק "זהה את השיר", למשל נכתוב שורה משיר והילד יצטרך לקרוא ולנחש באיזה שיר מדובר.
קריאת סיפור לאח קטן: אפשר לבקש מהילד לקרוא סיפור לאחיו. זה תורם גם לחיזוק הקשר בין האחים וגם לתחושת ביטחון של הילד המתקשה.
קריאת כתבה מהעיתון לסבא או סבתא: סבא וסבתא המתקשים בקריאה, בשל גילם או בשל אי הכרת השפה, ישמחו אם נכדם האהוב יקריא להם כתבה קצרה מהעיתון.
קריאת עיתון או כתבה מהעיתון: אנו כהורים מכירים את התחביבים של ילדינו. נוכל למצוא כתבה בנושא שמעניין את הילד, לסמן לו אותה ולומר לו שחשבנו עליו בזמן שראינו את הכתבה. אני מציעה לא לגזור את הכתבה ולתת לו, כיוון שזה עלול להעביר את אותו המסר של מטלת קריאה. כדאי לתת לו את העיתון כמו שהוא ולומר לו שחשבנו עליו. תשומת הלב שאנו מקדישים לו יכולה לעודדו לקריאת הכתבה. ישנם גם עיתונים המתאימים לילדים וניתן לעשות מנוי חודשי לעיתון שכזה.
קראו עוד:
"הילדים שלי בני שלוש והם עוזרים בבית"
יש מה לעשות עם קשיים חברתיים של ילדים
הילדים שלקחו את החוגים צעד אחד קדימה
קריאת פרק מספר: ישנה סברה שאנו קוראים סיפור לילדים הרכים, וברגע שהילד למד לקרוא אנו כבר לא מקריאים לו סיפור. אולם, לחווית הקריאה ולדוגמה האישית יש מקום גם אצל ילדים שסיימו את רכישת הקריאה. הילד יבחר ספר שהוא אוהב ונקרא בו יחד, בכל פעם פרק אחד. ייתכן והספר יהיה כה מעניין שהילד אף ינסה להמשיך לקרוא לבד.
קריאת מתכון: לילדים שאוהבים לבשל ומתמצאים במטבח אפשר להציע למצוא מתכון ולהכין משהו למשפחה. כדי שזה יהיה אפקטיבי, חשוב למצוא מתכון חדש ולא מאכל שהילד כבר הכין פעמים רבות. אנחנו רוצים שהוא באמת יקרא את המתכון.
קריאת הודעות: נכתוב לילד שלנו הודעה ארוכה, למייל או לנייד, מעבר ל"היי" או "איפה אתה?". הודעה שהוא באמת יצטרך לקרוא.
למשל קריאה על אתר מעניין או מקום אליו נוסעים לטייל - אפשר לשתף את הילד במקומות בהם נבקר, לקרוא יחד על המקום או אף לבקש ממנו למצוא עבורנו אתרים מעניינים לבקר בהם.
רעיונות לתרגול כתיבה
כתיבת רשימת קניות: רשימת קניות של מצרכים, של ציוד לבית ספר, רשימת קניות לקראת יום הולדת וכדומה.
דברים שצריך לקחת לטיול: אפשר שכל ילד יכין לעצמו, ואפילו להכין טבלה של כל בני הבית ומה עליהם לקחת.
כתיבת ברכה: בקשו מהילד לכתוב ברכה ליום הולדת, לקראת שנת הלימודים הבאה, למישהו מהמשפחה או לחבר קרוב.
כתיבת ווטסאפ בקבוצה: אפשר לבקש מהילד לכתוב עבורנו הודעה בקבוצה של המשפחה ולשבת איתו על ניסוח ותיקון שגיאות כתיב.
שחזור זיכרון או ראיון: ביקור אצל סבא וסבתא יכול להיות הזדמנות נהדרת לפעילות משותפת ומהנה . ילדים בגילאי 12 ומעלה יכולים לבקש מסבא או סבתא לשתף אותם בזיכרון מעניין, הקשור לילדותם שלהם, לילדות ההורים או אף להולדת הנכדים. את הזיכרון או הראיון אפשר לרשום או להקליט, להקליד את זה אחר כך בבית ולצרף לתיקייה מיוחדת שנקרא לה "זכרונות משפחתיים".
כתיבת מכתב: כן, כן, ממש כמו פעם - הציעו לילדים לכתוב מכתב, לבייל ולשלוח בדואר. זו הפתעה מקסימה לחבר או חברה.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
הכנת תפזורת או משחק לדרך: אם נוסעים לזמן ממושך אפשר לבקש מהילדים להכין דפי הפעלה בנושאים שמעניינים אותם: תפזורת בכל נושא שיבחרו, חידות או בדיחות. אל תורידו מהאינטרנט. המטרה היא שהילדים יחברו לבד דפים שכאלה.
כתיבת/העתקת מתכון: ילדים שאוהבים לבשל או שאוהבים לצפות במישהו אחר מבשל יכולים לכתוב או להעתיק מתכון.
כתיבת תפריט: לכבוד ארוחה משפחתית, ארוחת שישי וכו', בקשו מהילדים לעזור לכם ולכתוב תפריט.
הכותבת היא מומחית לקויות למידה בעלת תואר M.A. וחברה באגודת אגד"ל - האגודה הישראלית של מומחי לקויות למידה