תפסיקו להגיד "זה האופי שלו, אין מה לעשות"
האם אפשר לשנות את האופי של הילד? אם תרבו להשתמש במשפטים כמו "ככה הוא", כנראה לא תצליחו להשפיע על התנהגותו. אז איך בכל זאת צריך להגיב לילד עקשן במיוחד או לילד רגוע ושקט?
שאלה שמעסיקה הורים רבים היא אם הילד נולד עם אופי משלו. במשך שנים ניסו חוקרים רבים ללבן את הסוגיה. כדי לענות על השאלה ערכו ניסויים על אחים תאומים - בדרך כלל בחנו אם יש הבדל בין אחים תאומים בעלי מטען גנטי זהה שגדלו בסביבות שונות .
במחקרים ראו כי אכן ילדים נולדים עם טמפרמנט (מזג). אנחנו מזהים זאת כבר בינקות, והדבר ניכר, למשל, בהמתנה בתור בטיפת חלב: יש תינוקות רגועים ונינוחים, תינוקות שבהתחלה לא מרוצים ואחר כך מסתגלים ונינוחים, ויש כאלה שנראה כאילו שום דבר לא מספק אותם והם כל הזמן בוכים ולא רגועים.
"זה האופי שלו"
כהורים אסור לנו להתבסס על המזג שאיתו נולד התינוק ולהסיק שזה האופי שלו. המחשבה הזאת אומרת שכהורים אין לנו יכולת להשפיע על ילדינו חוץ מלהוריש להם גנים וזו בשורה מאכזבת מאוד, גם מפני שהיא מדגישה את יכולת ההשפעה המועטה שלנו על ילדינו וגם כי היא למעשה מותירה אותנו ללא כל יכולת לשנות את התנהגותם ולהשפיע עליה.
כדי לענות על השאלה אם ניתן לשנות את האופי של הילד עלינו לדעת: גם תינוק נינוח ורגוע שנולד עם טמפרמנט נעים - אם יגדל בסביבה שאינה נותנת מענה לצרכים שלו, ייאלץ לבכות ולהתאמץ כדי לספק את צרכיו. כך, תוך כדי ההתנסות והאינטראקציה שלו עם הסביבה ישתנה לו המזג. גם תינוק רוגז ולא מרוצה שיגדל בסביבה חמה, רכה, עוטפת ורגועה יתאים את עצמו לסביבתו ויהיה נעים יותר.
זוהי למעשה בשורה משמחת מאוד עבור ההורים, והיא מדגישה את יכולת ההשפעה שלנו על האופי של ילדינו. עלינו כהורים להכיר את המזג שאיתו נולד הילד ולהתאים את התגובה שלנו אליו.
קראו עוד:
למה דווקא הילד שלכם נושך ואיך צריך להגיב?
אם נרבה להשתמש במשפטים כמו: "זה האופי שלו, אין מה לעשות", כנראה לא נצליח להשפיע על התנהגותו. הכרה במזג של הילד מסייעת לנו להכיר אותו, לדעת מה הצרכים שלו ובהתאם להגיב אליו.
אם נאחז בדעה שהילד נולד עם אופי קבוע ואין ביכולתנו לשנות אותו, התפקיד ההורי שלנו ייחלש ואיתו יכולת ההשפעה שלנו על ילדינו. לדוגמה, אם אנחנו סבורים שהתינוק שלנו נולד רגזן וכך הוא יהיה תמיד, אנו למעשה גוזרים על עצמנו חיי אומללות לאורך כל החיים.
האם ניתן לעצב את התנהגות הילד?
גם אם הילד שלכם כרגע עקשן, סרבן ומורד בכם, אל תרימו ידיים. להפך, שדרו לו מסר שהוא אהוב, שאתם שם כדי ללמד אותו להגיב ולהסתגל לאתגרי החיים, ומתוך התגובות שלכם הוא ילמד על מה כדאי להתעקש ועל מה לוותר.
התנהגות אינה אופי, וניתן להשפיע ולשנות אותה - וזה בדיוק התפקיד שלכם. זכרו שתכונות שאנחנו מגדירים כשליליות יכולות להיות חיוביות, למשל עקשנות. כאשר הילד עקשן ודעתן, אולי לא תמיד יהיה קל לנו, ההורים, אך אם נחשוב על זה - זוהי תכונה טובה להמשך החיים, שאולי תעיד על נחישות והתמדה.
חשוב שנאפשר לו להביע דעה על דברים מסוימים ולעמוד על שלו, ועם זאת חשוב שנתעקש גם אנחנו על דברים שחשובים לנו, שלא נוותר, וכך הוא ילמד למתן את העקשנות שלו ולנתב אותה למקומות הנחוצים.
לסיכום, חשוב להכיר בעובדה שהילד נולד עם מזג, אך האופי שלו יתפתח לפי התגובות שלנו להתנהגות שלו עם השנים.
הכותבת היא מנתחת התנהגות ומדריכת הורים וצוותי חינוך
מה עושים כשהילד לא רוצה לחלוק משחקים? אפשר לגרום לו לשנות את גישתו? צפו: