התרופות שמרוקנות לכם את הגוף מוויטמינים ומינרלים
כאבי שרירים, עייפות כרונית, בעיות בעיכול, קשיים בתפקוד המיני - כל התופעות הבלתי רצויות הללו, ורבות נוספות, עלולות להיות התוצאה הפחות ידועה של נטילת תרופות ממושכת - שגורמת לריקון איטי של מאגרי המינרלים והוויטמינים החיוניים לגוף. באילו תרופות מדובר ומהם תוספי התזונה שלא מומלץ לקחת בזמן טיפול תרופתי? מומחה מסביר
כולם מכירים את רשימת תופעות הלוואי המיידיות של תרופות מסוימות. ידוע שיש תרופות שנטילתן עלולה לגרום לכאבי בטן, ישנוניות, כאבי ראש, בצקות, ועוד ועוד תופעות לא רצויות. עם זאת, המודעות לתופעות לוואי שקטות וארוכות טווח של תרופות למחלות כרוניות, בדגש על ריקון הגוף מוויטמינים ומינרלים, נמוכה בהרבה בקרב הציבור הרחב.
תרופות למחלות כרוניות, שאנשים נוטלים לעתים במשך שנים ארוכות, עלולות לגרום לסימפטומים שונים, בהם כאבי שרירים, עייפות, בעיות עיכול ועוד, עד שלפעמים אותן תופעות לוואי יטופלו בתרופה נוספת שלעצמה עלולה לגרום לתופעות "ריקון" ארוכות טווח נוספות, וליצור כך מעגל קסמים בלתי נגמר.
כמובן שכל זה לא אומר שמומלץ להימנע מתרופות כדי לאזן מחלות כרוניות. תרופות כאלה שינו את פני האנושות ויש ביכולתן לשפר את איכות החיים ואף להאריך אותם. עם זאת, כדאי לעשות שימוש מושכל בתרופות הללו, על פי המלצות הרופא ותוך הכרת הפוטנציאל לתופעות לוואי ארוכות טווח של ריקון מאגרי מיקרונוטריאנטים (כמו ויטמינים מינרלים), והשלמתם דרך תזונה מודעת ולפעמים דרך תוספי תזונה בהתאם לתרופה הספציפית, בהתאם לבדיקות מעבדה ובהתאם לסימפטומים הקיימים.
עוד כתבות בנושא:
למה לא כדאי שתקראו מהן תופעות הלוואי של סטטינים
אבץ, ברזל, מגנזיום וסידן: איך תדעו שחסר - וכמה לקחת - בריאות
תרופות נגד דיכאון: למה נשים סובלות יותר מתופעות לוואי?
מה גורם לגוף שלנו להתרוקן מוויטמינים ומינרלים?
המנגנונים שגורמים לתופעת הריקון מגוונים. מרכיבי התרופות השונים עלולים לגרום לשינוי ברמת החומציות (PH) במערכת העיכול, שעשוי לפגוע בספיגת המזון ומרכיביו; לאיבוד מינרלים חיוניים בשתן דרך תרופה משתנת; לחסימת אנזימים המעורבים בפיזור הרכיבים התזונתיים בגוף או המעורבים בהפעלת הרכיבים התזונתיים והפיכתם לחומרים שימושיים.
בחלק מהמקרים מולקולות התרופה נצמדות לרכיב תזונתי מסוים במעיים ומוציאות אותו מהגוף ותרופות מסוימות זקוקות לנוכחות רכיב תזונתי מסוים כדי לפעול ביעילות, או שרכיב מסוים דרוש כדי לנטרל את רעילות התרופה בכבד. במקרים כאלו, עצם נטילת התרופה מגדילה את הצורך ברכיב תזונתי מסוים.
איך יודעים אם חסר לנו מינרל או ויטמין?
כמובן שלתזונה יש השפעה על מערך הוויטמינים והמינרלים. תשאול המטופל על אודות התפריט התזונתי שלו, סקירה של בדיקות דם בחלק מהמקרים (רמות מינרלים בדם לא תמיד מייצגות נאמנה את רמתם בתוך התאים) ותלונות המטופל על כאבי ראש, כאבי שרירים, נוירופתיות (הפרעות בתאי העצב ההיקפיים) - נוכל ללמוד על המיקרונוטריאנט הנמצא בחסר.
הוויטמינים והמינרלים שעלולים להתרוקן מהגוף עקב שימוש בתרופות והשלכות החוסרים:
המינרל מגנזיום עלול להיות בחסר בשל שימוש בגלולות למניעת הריון, תרופות משתנות, שנפוצות בעיקר לטיפול ביתר לחץ דם, ותרופות נוגדות דלקת. ההשלכה של מחסור במגנזיום כוללת מנעד סימפטומים כמו דיכאון, אוסטאופורוזיס, כאבי ראש, יתר לחץ דם והתכווצות שרירים.
המינרל אבץ העלול להיות בחסר בשל שימוש ארוך טווח בתרופות נוגדות דלקת, סותרי חומצה ותרופות המכילות אסטרוגן. מחסורו יכול לגרום לשלל תופעות כמו נשירת שיער, לגרום לטעם רע בפה ולהפרעות בתפקוד המיני.
מחסור בנוגד החמצון קיו 10 עלול לגרום להתכווצויות שרירים, לעייפות ולפגיעה בזיכרון, מחסור בו יכול להיות קשור בתרופה לטיפול בסוכרת כמו גלוקומין (מטפורמין), חוסמי ביתא, תרופות משתנות וסטטינים.
נוגד החמצון גלוטתיון עלול להיות חסר בשל שימוש יתר בפרצטמול. המצבים שמחסור כזה עלול לקיים הם קטרקט, ניוון מקולרי ועלייה באנזימי כבד.
מחסור בוויטמיני B עלול להיגרם ע"י גלולות למניעת היריון, סותרי חומצה, תרופות משתנות וגלוקומין. המחסור עלול לגרום לדיכאון, עייפות, אנמיה, כאבים עצביים ותחושת נימול.
סוגיה אחרת לא מדוברת דיה היא אינטראקציות נפוצות אך לא מוכרת בין תרופות ותוספי תזונה ואף בין תרופות למזון:
פרצטמול הוא רכיב שנמצא בתרופות שלרוב נרכשות ללא צורך במרשם רופא, ונחשבות אולי למשפחת התרופות הפשוטות ביותר בעולם הרפואה. פרצטמול מעלה את סף הכאב במוח ובכך גורם לשיכוך הכאבים בגוף. פרצטמול נמצא בתרופות רבות, בהן מוסקול, רוקסוט, מיגרלב, נובימול, זלדיאור, דקסמול קולד, ורבות אחרות. שתיית אלכוהול ביום שבו נוטלים תרופות מבוססות פרצטמול עלולה להסב נזק לכבד גם במינונים לא גבוהים, ובמקרה זה ריווח הזמן בין אלכוהול לתרופה לא מפחית את האינטראקציה השלילית.
כמו כן, אם אתם נוטלים תרופה מבוססת פרצטמול בעת מחלת חום ומתספים עם ויטמין C במקביל, כדאי לדעת שוויטמין C מחמיר תופעות לוואי ורעילות של הפרצטמול ולכן בעת נטילתו יש להגביל את מינון הוויטמין C ל-500 מ"ג בלבד.
תרופות מסוג SSRI, שמעלות את רמות הסרטונין, ניתנות כטיפול בעיקר נגד דיכאון וחרדה, ולעיתים גם לטיפול ב-OCD, לתסמונות כאב כמו פיברומיאלגיה ולמניעת מיגרנות.
למשפחה זו שייכות תרופות רבות בהן ציפרלקס, רסיטל, פקסט, אפקסור וסירטולין.
מעטים יודעים ששילוב של תרופות ממשפחת ה-SSRI עם תוספי תזונה לטיפול בדיכאון עלול להיות מסוכן. תוסף בשם HTP 5 לטיפול בדיכאון מקובל ברפואה הטבעית ומהווה חומר מוצא למוליך העצבי סרטונין שרמותיו הנמוכות עומדות בבסיס פיזיולוגית הדיכאון.
התוסף נקנה בצורה חופשית בבתי טבע בהתוויה של הפחתת תשוקה לפחמימות וכן לשם שיפור מצב רוח והקלה על כאבים באמצעות העלאת רמות הסטרונין. מחקרים מדגימים כי רוב נוטלי התוספים לא מדווחים על כך לרופא שלהם ממגוון סיבות, בין אם בגלל חשש מתגובתו או אי ייחוס לתוסף משמעות בעת המפגש עם הרופא.
שילוב של תוסף זה עם תרופה נוגדת דיכאון עלול להעלות את רמות הסרטונין לרמות גבוהות מסוכנות ולגרום לתסמונת מסוכנת בשם תסמונת הסרטונין.
הסימפטומים של התסמונת עשויים להופיע תוך מספר דקות או שעות וכוללים בלבול, דיס-אוריינטציה, עצבנות, חרדה, התכווצות שרירים, דופק מואץ, רעידות, צמרמורות, שלשולים, לחץ דם גבוה, הזיות ואף תרדמת.
גם שילוב של תרופות ממשפחת ה-SSRI עם צמחי המרפא היפרהיקום ורודיולה, אשר משמשים טיפול טבעי בדיכאון, מסכן אף הוא בעודף סרטונין ועלול להוביל לתוצאה דומה.
ובנוסף, שילוב HTP 5 והצמחים היפרהיקום ורודיולה עם תרופות נוגדות מיגרנה מסוג הטריפטנים כמו
Zomig, Sumatridex או Imitrex, עלול לגרום גם הוא לתסמונת הסרטונין.
אינטראקציה נוספת שעלולה להיות מסוכנת היא קשורה למשתנים בדמות תרופות מרשם וצמחי מרפא משתנים.
ידוע כי חלק מהתרופות המשתנות וצמחי המרפא המשתנים משמרים אשלגן, וחלקם גורמים לאיבודו בשתן. בעוד התרופות אלדקטון, קלוריל, אמילוריד וספירונולקטון משתנות תוך שימור רמות האשלגן בגוף, התרופות לפוסיד ודיזותאיזיד גורמות לאיבודו בשתן בייחד עם הנתרן.
רמות נמוכות או גבוהות מדי של אשלגן מסוכנות, ועלולות לגרום להאטת קצב הלב וחולשת שרירים. לעתים, אצל מטופלים שנוטלים תרופות המעלות רמות אשלגן תידרש זהירות עם מאכלים עשירים באשלגן כמו בננות, אספרגוס, קישוא ותפוזים.
צמח משתן בשם שן הארי הוא משמר אשלגן, ולעומתו הספרד - צמח משתן גם הוא - גורם לאיבוד רמות אשלגן. במטופלים אשר מקבלים גם תרופות מרשם וגם צמחי מרפא משתנים יש לקחת בחשבון את השפעתם על משק האשלגן, לבחור השילוב בהתאם ולנטר את רמות המלחים בדם.
ד"ר מיכאל ויינפאס הוא מומחה לרפואת משפחה ורופא סוכרת, שירצה בכנס אוכלים בריא 9 שיתקיים ב-17-16 בנובמבר 2017 בתאטרון גבעתיים.