המהפך הכלכלי בסעודיה
סעודיה עוברת שינוי היסטורי בימים אלה ממש. כלכלתה, שעד כה התבססה על ייצוא נפט, עוברת שינויים מרחיקי לכת לצמצום התלות בייצוא הזהב השחור. האם הסדר הקיים במזרח התיכון עומד לפני שינוי?
מה קורה בסעודיה שמניע את ההתפתחויות הדרמטיות, אם לא לומר ההיסטוריות, בממלכה העשירה? מבט חטוף על כלכלתה חושף את מקור המפנה המתחולל בה לנגד עיניהם המודאגות של שליטי איראן וגרורותיה.
לא דמוקרטית, מודרנית. מתיחת הפנים של סעודיה
סעודיה: נשים יוכלו להגיע לאירועי ספורט באצטדיונים
היסטוריה בסעודיה: המלך התיר לנשים לנהוג
עד לפני שלוש שנים, אלו היו המאפיינים של המשק הסעודי:
תלות חונקת בהכנסות מנפט.
כוח עבודה מקומי עצל שמועסק במוסדות המדינה לסוגיהם.
מגזר פרטי רזה וזניח ומגזר ציבורי ענק, השולט על 70% מהתוצר המקומי שאינו נפט.
פריון עבודה שלילי.
תוצר לנפש הנמוך כמעט בחצי (!) מישראל.
עתודות מטבע בלתי-מנוצלות בסדר גודל של 1,000-700 מיליארד דולר.
סובסידיות נדיבות לכל מוצרי היסוד, עד כדי חלוקתם בחינם, כולל בנזין ומים.
השקעות במיזמי ראווה בזבזניים.
צבא המצויד בנשק האמריקני המתקדם ביותר, שנרכש באשראי.
הנפילה במחירי הנפט הייתה הטריגר שחשף לפני הסעודים את כרעי התרנגולת שעליהן עומדת כלכלת הממלכה. כשההכנסות מנפט ירדו בחצי, הפך תקציב הממשלה לגירעוני בשיעורים מבהילים והמשק כולו גלש למיתון עמוק. תיקון המסלול נהיה דחוף, מיידי.
המצב בסעודיה: ראיון עם ד"ר מיכל יערי
באפריל 2016 פורסמו בריאד עיקרי "חזון 2030" - תוכנית רפורמות נועזת ומרחיקת לכת, שבמרכזה הקטנת התלות בייצוא נפט, פיתוח מזורז של המגזר העסקי הפרטי, צמצום תעסוקה במגזר הציבורי, ביטול מהיר של הסובסידיות והנהגת מס ערך מוסף ומיסים אחרים כדי להקטין את הגירעון הממשלתי המשתולל. מלבד כל אלה מבקשת התוכנית לכונן שקיפות ולבסס דיווחים על פעולות הממשל. לשם כך מוזגו מיניסטריונים, נקבעו מבחני ביצוע ל-25 רפורמות מבניות מפורטות, הוקם "המרכז הלאומי לבחינת יעילות הרפורמות", ופתחו במבצע של טיהור הכלכלה מגורמי השחיתות רבי ההשפעה.
לפני כחודש פרסמה קרן המטבע הבינלאומית, שהמלצותיה שימשו בסיס לרפורמות, סקירה על המשק הסעודי לאור השינויים. משפט הפתיחה של הסקירה אומר הכול: "הרפורמות בסעודיה מתממשות וצוברות תאוצה חיובית, והן מלוות במנגנון פיקוח צמוד ובמבחני ביצוע פרטניים. מימושן יאיץ את צמיחת הכלכלה הסעודית בעוד 2% בשנה, ואת הצמיחה של המגזר שאינו תלוי נפט ל-3.5% לשנה".
במסגרת הרפורמה מתכוונת סעודיה אף להנפיק בבורסות את ענקית הנפט שלה, ארמקו. בורסת הסיטי של לונדון ובורסת וול סטריט של ניו יורק מתחרות ביניהן על מיקום ההנפקה.
תמורות מהפכניות שכאלה במסד הכלכלי אי אפשר לחולל בלא תמורות נוספות, חברתיות, במדינה הסעודית. והן אכן מתרחשות - בהנהגתו של יורש העצר הצעיר הנסיך מוחמד בן סלמאן - ומערערות את הסדר המזרח-תיכוני הקיים. וטוב שכך.