פוטין וטראמפ בהודעה משותפת: "אין פתרון צבאי למשבר הסורי"
לאחר דיווחים כי המגעים בין הנשיאים תקועים ולא תתקיים פגישה רשמית בין השניים, הסכימו מנהיגי המעצמות המעורבות בבוץ הסורי, בהודעה משותפת שפורסמה בכלי תקשורת ברוסיה, כי הם מחויבים למאבק בדאעש וכן לעצמאות והריבונות של אסד. ההתבססות האיראנית בסוריה לא הוזכרה
לאחר שתי פגישות קצרות ובלתי פורמליות בווייטנאם, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין אישרו הבוקר (שבת) הודעה משותפת בנוגע למלחמת האזרחים שמחריבה את סוריה כבר יותר משש שנים והכניסה גם את שתי המעצמות לבוץ הסורי, כך דיווחו סוכנויות ידיעות ברוסיה. המנהיגים הסכימו כי אין למלחמה, שהביאה למותם של מאות אלפים ולמשבר פליטים אדיר של מיליונים, פתרון צבאי, אך התחייבו להמשיך את המאמצים המשותפים נגד ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בסוריה עד אשר זה יובס. נושא המעורבות האיראנית במשבר הסורי לא הוזכר כלל בהודעתם של פוטין וטראמפ.
מנהיגי שתי המעצמות שמעורבות במלחמה הסורית – האחת תומכת במשטרו של הנשיא בשאר אסד והשנייה תומכת במתנגדיו – הדגישו גם את מחויבותם לריבונות והעצמאות של סוריה, וקראו לכל הצדדים המעורבים בקונפליקט הסורי לקחת חלק בשיחות בשווייץ על עתידה של המדינה. השניים נמצאים כעת בפסגה לשיתוף פעולה כלכלי (APEC) בווייטנאם ונפגשו פעמיים בשולי הספגה, אתמול בערב והיום בבוקר, אך הפגישות היו בלתי פורמליות וארכו רק כמה דקות.
מהקרמלין נמסר כי בעוד הוסכם כאמור כי אין באמת פתרון צבאי למאבק בסוריה, המנהיגים התחייבו בכל זאת להמשיך את המאמצים המשותפים והצבאיים נגד ארגון הטרור הסוני דאעש. כמו כן הוחלט להקים ערוצי תקשורת משותפים שימנעו תקריות מסוכנות במזרח התיכון.
טראמפ, בניגוד לאובמה, לא דורש לסלק את אסד / רון בן ישי
פרשננו לענייני צבא וביטחון, רון בן ישי, מסביר שההצהרה המשותפת הזו, משמעותית ככל שתהיה, אינה מחדשת דבר. היא רק מאשררת את כל ההסכמות שגובשו בין ארה"ב לרוסיה בעבר הנוגעות לסוריה, ובהן הצורך בתיאום בין חילות האוויר והצבאות של רוסיה ושל הקואליציה המערבית בהנהגת ארה"ב כדי למנוע התנגשויות אוויריות וקרקעיות לא רצויות, וכן ההסכמה שסוריה לא תחולק ותישאר עצמאית. הכוונה היא שסוריה לא תחולק לקנטונים על פי שיוך אתני ודתי כמו שרוצים הכורדים או ארגוני המורדים הסונים וגם הטורקים שרוצים להמשיך להיות נוכחים בסוריה.
ארה"ב ורוסיה כאמור הסכימו גם על העיקרון שאין פיתרון צבאי למלחמת האזרחים בסוריה וכי ההסדרה הסופית צריכה להיות בז'נבה. הסעיף התמים הזה בעצם מאשרר שארה"ב בהנהגתו של טראמפ אינה דורשת את סילוקו של בשאר אסד, כפי שדרש הנשיא האמריקני הקודם ברק אובמה. אין מילה בהצהרה המשותפת שמדברת על אסד אבל עובדה זו לכשעצמה מעידה שארה"ב כבר חדלה להתנגד אקטיבית להמשך שלטונה של משפחת אסד בסוריה והיא מעוניינת רק בהפסקת המלחמה.
הסעיף היחיד שנוגע בעקיפין לישראל הוא הסעיף שבו נאמר כי הנשיאים "בחנו את ההתקדמות בהפסקת האש בדרום-מערב סוריה שהוסדרה בפעם האחרונה כששני הנשיאים נפגשו בהמבורג, גרמניה, ב-7 ביולי, 2017". הסעיף הזה בעצם אומר רק דבר אחד: שטראמפ ופוטין זוכרים את בקשותיהן ודרישותיהן של ישראל וירדן וכי הם מתייחסים לאזור הסמוך לגבול עם שתי המדינות כאל נושא מיוחד שיש לתת עליו את הדעת, לא יותר ולא פחות. אין התייחסות לבקשות של ישראל וירדן להרחיק את האיראנים ואת המיליציות מהגבול.
שני הנשיאים אשררו כמובן מאליו את נחישותם להילחם בדאעש. מה שמשתמע מכך הוא שרוסיה וארה"ב לא הסכימו ביניהן שצריך לטפל בשום גורם זר אחר שנמצא כעת בסוריה. יש הרבה כאלה: הטורקים, האיראנים, המיליציות השיעיות וחיזבאללה. לגביהם או לגבי הצורך שהם יעזבו את המדינה אין התייחסות בהצהרה, וגם זה מוכיח שאין שום שינוי בהסכמות בין ארה"ב לרוסיה בכל מה שנוגע לסוריה.
טילרסון ולברוב הכשירו את הקרקע להודעה משותפת
שתי הפגישות הקצרות והבלתי פורמליות בין הנשיא טראמפ למקבילו הרוסי פוטין בפסגה בווייטנאם אמנם לא כללו יותר מלחיצת ידיים והתלחששויות קצרות, אך מאחורי הקלעים שלהן התנהלו מגעים קדחתניים בין המדינות במטרה להגיע לסיכומים, בעיקר בעניין מלחמת האזרחים בסוריה, בין הממשלות שנתונות ליחסים מתוחים למדי זה תקופה ארוכה. לפי הדיווחים בשתי המדינות, מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב פעלו נמרצות להביא את נוסח ההודעה לפגישה בין טראמפ לפוטין בווייטנאם - אף שזו בסופו של דבר לא התקיימה באופן רשמי.
גורמים רשמיים בארה"ב אמרו עוד לפני ההצהרה המשותפת כי ההסכם שנדון בימים האחרונים יתמקד בשלושה עקרונות: מניעת עימות בין הצבא האמריקני לרוסי, הרגעת מלחמת האזרחים והחייאת שיחות השלום בהובלת האו"ם.
"למה אתם שואלים אותי? שאלו את האמריקנים", התפרץ שר החוץ הרוסי לברוב לאחר שנודע כי לא תתקיים אתמול פגישה רשמית בין טראמפ לפוטין. ארה"ב קיוותה שאם תהיה התקדמות ניכרת בסוגיה העולמית המשמעותית הזו, הדבר ישמש בסיס לפגישה בין שני המנהיגים, שיוכלו לדון בה ולהכריז עליה בווייטנאם.
"היינו בקשר איתם, והגישה הייתה שאם שני המנהיגים הולכים להיפגש, האם יש משהו מהותי מספיק לדבר עליו שיצדיק פגישה רשמית?", אמר מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון בבייג'ינג.
שני גורמי ממשל אמריקניים אמרו כי במשא ומתן שהתקיים מאחורי הקלעים, שני הצדדים ניסו לגבש קווים כלליים להסכם. למרות שגם הסוגיות שנוגעות לצפון קוריאה ולאוקראינה נדונו – המוקד היה הסכם בנושא סוריה.
הרוסים אמרו לכתבים קודם לכן כי סביר שפגישה כזו תתקיים וכי הזמן והמקום נקבעו. אך השיחות נתקעו. דוברת הבית הלבן, שרה האקבי סנדרס, אמרה כי הפגישה הרשמית בין שני המנהיגים בוטלה דקות לפני שהמטוס הנשיאותי של טראמפ נחת בווייטנאם, ותלתה זאת בבעיית לוחות זמנים. שני המנהיגים צפויים לבקר בפיליפינים בימים הקרובים, וייתכן שדרכיהם יצטלבו פעם נוספת.
עם התקרבות תבוסתו של דאעש, ארה"ב ורוסיה מאבדות את האויב המשותף שלהן בסוריה וימשיכו לנהל עימות באמצעות שלוחות - עימות שבמסגרתו רוסיה תומכת באסד וארה"ב מעניקה תמיכה, לכל הפחות מילולית, לארגוני האופוזיציה החמושים הנלחמים במשטר. עובדה זו חיזקה את הצורך בתקשורת הדוקה בין שתי המעצמות באשר למקום שבו כוחותיהן פועלים בכל זמן נתון. רוסיה וארה"ב מקיימות במשך שנים "קו חם" למניעת התנגשויות בלתי מכוונות ואף עימותים אפשריים בין צבאותיהן, ששניהם פועלים בשמי סוריה הצפופים. הפצצות חיל האוויר הרוסי חיזקו את מעמדו של אסד, בן ברית קרוב של מוסקבה.
החששות לגבי האופן שבו מערך הכוחות המבולגן בסוריה עלול להתנגש גדלים תוך כדי שדאעש מאבד את מעוזו הגדול האחרון, והמוקד חוזר לעימות בין ממשלו של הנשיא בשאר אסד לבין ארגוני האופוזיציה. עבור ארה"ב ובת בריתה ישראל, החשש המרכזי הוא שכוחות זרים כגון איראן ישלטו כעת על עתידה של המדינה.
מטרה נוספת של ההסכם היא התקדמות ביצירת "אזורי רגיעה" בסוריה, שהביאו לשקט בחלקים מהמדינה. ביולי, כאשר טראמפ קיים את פגישתו הראשונה עם פוטין בגרמניה, ארה"ב ורוסיה הכריזו על הסכם שכלל את ירדן והביא להפסקת אש בדרום-מערב סוריה. ארה"ב אמרה כי באופן כללי הפסקת האש נשמרה וניתן לשכפל אותה למקומות אחרים במדינה.
הדאגה המרכזית של ארה"ב, המשותפת גם לישראל, היא נוכחותן בסוריה של מיליציות הנתמכות על ידי איראן, שניצלו את הוואקום השלטוני במדינה. ארה"ב וישראל מחפשות דרכים למנוע מכוחות הנאמנים לאיראן להתבסס באופן קבוע במדינה. אחד מהרעיונות שעולים הוא הקמת "אזור חיץ" בגבול שבין ישראל וסוריה.
אך האינטרסים של ארה"ב ושל רוסיה שונים כשמדובר בתפקידה של איראן בסוריה. טהרן, כמו מוסקבה, תומכת באסד באופן מובהק, ופועלת להקמת מסדרון המשתרע מאיראן, דרך עיראק וסוריה, עד ללבנון.
העיקרון השלישי בהסכם הוא חיזוק התמיכה במאמצי האו"ם לפתרון מלחמת האזרחים בדרך פוליטית. ארה"ב ורוסיה חלוקות במשך שנים בשאלה אם לאפשר לאסד להישאר בשלטון בממשלה סורית עתידית.
השיחות במטה האו"ם בז'נבה, שלא הובילו עד כה להתקדמות משמעותית, אינן הדיונים היחידים שמתקיימים בנוגע לעתידה של סוריה. רוסיה, טורקיה ואיראן מתווכות באפיק שיחות משלהן בבירת קזחסטן, אסטנה. ארה"ב מתייחסת בדאגה לשיחות הללו בשל מעורבותה של איראן, למרות שגם הן הובילו להסכמי הפסקת-אש מקומיים שהפחיתו את הלחימה. "אנחנו מאמינים שהתהליך בז'נבה הוא הדרך הנכונה להתקדם", אמרה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, הת'ר נאוארט. "לצערי, הדרך עוד ארוכה, אבל אנחנו מתקרבים קצת יותר".
מטרה נוספת של ההסכם האמריקני-רוסי עשויה להיות הרחבת המנדט של "מרכז הפיקוח" המשותף שהוקם השנה בבירת ירדן, עמאן, כדי לבחון את הפרות הפסקת האש והתפתחויות נוספות בשטח. המרכז התמקד באזור דרום-מערב סוריה, שבו הפסקת האש נשמרת, אך יכול לשמש גם לפיקוח על שטחים נרחבים יותר במדינה.