דריכות והיערכות: עבודות על המכשול בגבול עזה, סוללות כיפת ברזל במרכז ובדרום
מחשש להסלמה מהרצועה נקטה מערכת הביטחון פעולות הגנה מוגברות. לצד הצבת סוללות מערכת ליירוט רקטות באזור המרכז והדרום - נמשכות במשנה זהירות העבודות להקמת המכשול נגד מנהרות הטרור. למרות הדריכות, בשני צדי הגדר משתפים פעולה בטיפול במי שפכים
במערכת הביטחון דרוכים לקראת אפשרות של הסלמה מכיוון רצועת עזה בעקבות איומי הג'יהאד האיסלאמי לאחר פיצוץ מנהרת הטרור בסוף החודש שעבר, שבה נהרגו 14 פעילי הארגון וחמאס. הכוננות כללה נקיטת פעולות הגנה מוגברות והצבת סוללות מערכת כיפת ברזל באזור המרכז ובדרום.
לצד הדריכות וההיערכות נמשכות בימים אלה העבודות להקמת המכשול נגד מנהרות בגבול, אולם לא במלוא היקפן. העבודות מתבצעות לפי הערכות מצב, והמשמעות היא שצוותי העבודה נכנסים לשטח בתיאום ובליווי הצבא. הצוותים נדרשים לנקוט משנה זהירות בשל חשש מירי של צלפים או נ"ט.
למרות המתיחות, עבודות ההקמה שבו לשגרה אך הן כפופות כאמור להערכות מצב שמתבצעות בפיקוד הדרום מדי כמה שעות. גם החקלאים בעוטף עזה שבו לעבודה כרגיל בשדות הסמוכים לגדר, אך הם מתבקשים להגיע לאזורים לפי נחיצות.
באופן חריג פרסמה בסוף השבוע מערכת הביטחון מסר ובו אזהרה גם כלפי חמאס. "הג'יהאד רוקם מזימה ומשחק באש, נגיב בעוצמה גם נגד חמאס", אמר מתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף יואב (פולי) מרדכי בסרטון בערבית.
אלוף מרדכי הזהיר כי "כדאי שיהיה ברור: לכל תגובה של הג'יהאד האיסלאמי באשר היא, ישראל תגיב בעוצמה ובנחישות, לא רק כלפי הג'יהאד אלא גם כלפי חמאס. אנחנו מייעצים להנהגת הג'יהאד האיסלאמי בדמשק לנקוט זהירות ולשלוט בעניינים. מפקדת הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני בדמשק ומנהיגי הארגון - רמדאן שלח וזיאד נחאלה - קחו מהר את העניינים לידיים כי אתם אלו שתישאו באחריות".
בג'יהאד האיסלאמי התייחסו שלשום ישירות לאיום המרומז לחיסול מנהיגי הארגון: "לא נרפה את ההגנה על עמנו ואדמתנו. האיומים של האויב לפגוע בהנהגת הארגון הם בגדר הכרזת מלחמה, ואנו נתמודד עימם. האיומים האלה חושפים את הכוונות האמיתיות של הציוניים. זכותנו להגיב על כל תוקפנות ובתוך כך גם הזכות להגיב על פשע התוקפנות נגד מנהרת ההתנגדות, שגרם למות לוחמים מהזרועות הצבאיות של חמאס והג'יהאד", נאמר בהודעה.
בהודעת הג'יהאד האיסלאמי נאמר עוד כי "המסר שלנו לישראל: ידייך המגואלות בדמי ילדינו לא יפסיקו להרוג עד שייגדעו או עד שתסולקו מאדמתנו וארצנו. הטרור של האויב ואיומיו לא מפחידים אותנו ולא יניאו את הנהגתנו מדרך הג'יהאד, ההתנגדות וההגנה על עקרונותינו".
גם דובר חמאס, פאוזי ברהום, הגיב שלשום לאיום של האלוף מרדכי: "האיומים נגד ההתנגדות מצד מי שמכונה 'מתאם פעולות ממשלת ישראל', יואב מרדכי, משקפות פאניקה ובלבול ביישות הציונית מפני תגובה שלנו על פשע הפגיעה באנשי ההתנגדות הפלסטיניים. ההתנגדות האמיצה תמשיך להיות מוכנה לבצע את חובתה - להגן על עמנו ולשבור את יוקרתו של הכיבוש".
מנהרת הטרור שפוצץ צה"ל בסוף החודש שעבר חדרה לשטח ישראל, ליד כיסופים. בהרוגים: מפקד חטיבת מרכז הרצועה של הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי ערפאת מרשד וסגנו חסן אבו חסנין. כמו כן נהרג מפקד שטח בזרוע הצבאית של חמאס, השייך ליחידת העילית "הנוחבה", בפעולות חילוץ הלכודים במנהרה.
הארגון לא קיבל אחריות רשמית לחפירת המנהרה אך איים כאמור כי הוא "בוחן את האפשרויות לתגובה על ההסלמה והתקופנות הישראלית". בג'יהאד האיסלאמי רמזו כי אנשיו תכננו חטיפה במנהרת הטרור: "מנהרת החירות שהותקפה על ידי האויב הייתה מיועדת לשחרור אסירינו. לתנועה תהיה מנהרה אחרת לשחרור האסירים", אמר בכיר הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה, חאלד אל-בטש. כמה ימים אחרי פיצוץ המנהרה אישר צה"ל כי הוא מחזיק בגופות חמישה מחבלי הג'יהאד האיסלאמי שנהרגו במנהרת הטרור.
שיתוף פעולה בתחום מי שפכים
על אף המתיחות בדרום נראה כי היחסים בין ישראל לרצועה מתהדקים בכל הקשור לטיפול באוכלוסייה משני צדי הגדר. בשבוע שעבר נפגשו לראשונה נציגים של רשות המים הישראלית עם נציגי רשות המים הפלסטינית ונציגים מעזה על מנת ליצור שיתופי פעולה בתחום. הפגישה שנערכה במפקדת התיאום והקישור בסמוך למחסום ארז, התרחשה על רקע הסכם הפיוס בין פתח לחמאס, שבמסגרתו לקחה לידיה הרשות את הטיפול בתושבי עזה.
השיחה עסקה בעיקר בנושא הטיפול במי שפכים משני צדי הגבול. מעת לעת מזרימים הפלסטינים את מי השפכים שלהם מאזור צפון הרצועה לנחל חנון שעובר בישראל, ובכך מזהמים את האזור ופוגעים באקוויפר החוף. המתקן לטיהור שפכים שקולט את מי השפכים מהשכונות בצפון רצועת עזה קרס עקב משבר החשמל. במסגרת הידוק היחסים, הוכנס לרצועה בימים האחרונים גנרטור שחידש את פעילות המתקן באופן חלקי. ישראל שואבת את מי השפכים שמוזרמים לנחל חנון, ומפנה אותם אל המתקן לטיהור שפכים שמשמש את שדרות ויישובי המועצה האזורית שער הנגב.
במהלך הפגישה סיכמו הצדדים על פתיחת ערוץ הידברות ותיאום. כך למשל, אנשי רשות המים בעזה יעדכנו באופן שוטף את אנשי רשות המים בישראל על כמויות מי השפכים שיוזרמו ובאיזה קצב, מתי המתקן לטיהור פועל ומתי לא ועוד. כך יידעו אנשי רשות המים בארץ להיערך לקליטת מי השפכים. בנוסף דובר על שיתופי פעולה בתחום של ניתוב מים לצורכי שתייה וחקלאות ומאגרי מי גשמים, וייבחנו שיתופי פעולה בנושאי המים עם הקיבוצים בעוטף.
בפגישה הנדירה סוכם כי הצדדים ימשיכו לקיים דיונים ולעבוד בתיאום מלא. אדם שנכח בפגישה אמר כי "מבלי להיכנס לנושאים פוליטיים, אי אפשר להתעלם מהעובדה שעזה במשבר הומניטרי ואת ההשפעות שלו אנו סופגים בשטח ישראל. עם שכנים צריך לדעת להסתדר בנושאים שיש להם אינטרס משותף. נושא המים הוא אינטרס משותף וחשוב מאוד. למשל, חלקים מעזה וישראל ניזונים מאותו אקוויפר חוף, מי התהום. אם מי התהום יזוהמו בגלל המצב בעזה - ישראל תאבד משאב משמעותי. נכון שאיננו על סף פריצת דרך לשלום עם רצועת עזה, אבל בנושאים שאפשר ואף חייבים לדבר ולשתף פעולה מדינת ישראל צריכה לקדם מהלכים".
מרשות המים נמסר: "רשות המים מודאגת מאוד מהמצב הסביבתי בעזה הנובע מהיעדר תשתיות של מים וביוב ועושה כל שביכולתה לסייע בציוד לטובת משק המים ברצועה"