שתף קטע נבחר

 

ראש חטיבת החקירות נגד חוק ההמלצות: "בורות או זדון"

תת ניצב ערן קמין אומר כי "הציבור זכאי לדעת מה עמדת המשטרה ומי שלא רוצה זאת, בהכרח לא כל כך אוהב משטרה חזקה ודעתנית"

 

 

תת ניצב קמין. "לא בטוח שהציבור לא רוצה לדעת מה המשטרה חושבת" (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
תת ניצב קמין. "לא בטוח שהציבור לא רוצה לדעת מה המשטרה חושבת"(צילום: דוברות המשטרה)
 

 

ראש חטיבת החקירות במשטרת ישראל, תת-ניצב ערן קמין, מתייצב פומבית נגד חוק ההמלצות, שייאסור על המשטרה לומר אם התגבשה תשתית ראייתית לכתבי אישום. לדבריו, "מי שקורא את דברי ההסבר לחוק לא יכול שלא להתרשם שמדובר או בבורות או חלילה בזדון. הם הפוכים לכל עולם התוכן והעבודה של עולם החקירות. החוקר אחראי על דבר אחד בלבד - חקר האמת, לא העמדה לדין ולא סימון מטרות". 

 

תת ניצב ערן קמין, שהשתתף בכנס של לשכת מבקרי הפנים, אמר כי "זה מקצוע מאוד סיזיפי, אתה מייצר מארג של ראיות מתוך אלף ואחד מקומות. בסוף אנחנו אחראים על חקר האמת וכשאנחנו עושים את העבודה הזו אנחנו מסכמים אותה. כשאני גובה עדות אני כבר מייצר לי איזה שהן תובנות בעצם גביית העדות, כי אני רוצה להפיל את הנחקר במקומות שאני צריך להפילו, או לאשש את גרסתו בחקר האמת".

 

בהתייחסות למוביל הצעת החוק, חבר הכנסת דודי אמסלם, אמר: "יש לו ניסיון כזה או אחר עם משטרת ישראל. הרציונל של דברי ההסבר, כאילו כוונת המשטרה להעמיד לדין אנשים - שטויות במיץ עגבניות, זה לא נכון. למשטרה אין דת ומפלגה והיא עושה עבודתה. סיכום החקירה הוא בשבילי כדי להנגיש את התיק לפרקליטות. זה 100 ארגזים במינימום, תנסו להגיש חומר כזה ללא מפת דרכים. לא תצליחו. תמיד יש לנו דעה ועמדה מי שרוצה לנתק את הממצאים מפרק המסקנות - לא מבין".

דיון בוועדת השרים על חוק ההמלצות, בהשתתפות פרקליט המדינה שי ניצן ()
דיון בוועדת השרים על חוק ההמלצות, בהשתתפות פרקליט המדינה שי ניצן

 

ראש חטיבות החקירות הסביר על הדרך שבה מתנהלת חקירה: "יש כמה תחנות, אני מודיע על פתיחת חקירה כשיש עניין לציבור, וכשאני מסיים חקירה אני מודיע שאני מעביר את התיק. יש איזון בין זכות הציבור לדעת להגנה על הפרטיות. הציבור זכאי לדעת מה עמדת המשטרה ומי שלא רוצה זאת, בהכרח לא כל כך אוהב משטרה חזקה ודעתנית. אני חושב שהמחוקק צריך להחליט - אבל ההחלטה היא של המחוקק והציבור. המחוקק אמור לייצג את הציבור ואני לא בטוח שהציבור לא רוצה לדעת מה המשטרה חושבת".

 

ביום רביעי בשבוע שעבר ואחרי דיון סוער אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית את החוק שיאסור על המשטרה להמליץ לפרקליטות על כתב אישום בתום חקירה. 52 חברי כנסת תמכו בהצעה ו-42 התנגדו. חוק ההמלצות יקודם לקריאות נוספות בהסכמת השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, שהצביע בעד, וכן בהסכמת שרת המשפטים איילת שקד. ח"כ רחל עזריה (כולנו) מהקואליציה התתנגדה להצעת בחוק. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת המשפטים שקד לא נכחו בדיון.

 

ח"כ דוד אמסלם הסביר בדיון מדוע יש לקדם את הצעתו ואמר: "בתיקים שיש בהם פרקליט מלווה מתחילת הדרך - אז ממילא לא צריך להמליץ, הרי הפרקליט מנהל את החקירה. כשהמשטרה אומרת 'יש תשתית ראייתית' זה שווה ערך להמלצה. לטעמי, המשטרה פועלת היום בניגוד לחוק. אני בא מהזווית האזרחית, אני דואג לעם ישראל. ראש הממשלה הוא חלק מעם ישראל, הוא לא לוחם חיזבאללה, הוא לא נסראללה, וזה בסדר שיהיו לו זכויות כמו לכל האזרחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
תת ניצב ערן קמין
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים