שתף קטע נבחר

 

מתווה חדש לסגירת מתקן המסתננים: יגורשו לרואנדה או ייכלאו

עוקף בג"ץ: בהצעה לסגירת מתקן "חולות" שבנגב תדון הממשלה ביום ראשון. על פי המתווה, המתקן ייסגר תוך כמה חודשים והמסתננים ייכלאו ב"סהרונים" או יגורשו לרואנדה - שלפי ההסכם עמה ניתן לגרש אליה מבקשי מקלט גם ללא הסכמתם

הממשלה תדון ביום ראשון הקרוב בהצעת החלטה לסגירת מתקן "חולות" שבנגב, שאליו נשלחים מסתננים ומבקשי מקלט מאפריקה. ההצעה תובא על ידי שר הפנים, אריה דרעי, והשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, שביקרו היום (ה') במתקן.

 

ההצעה כוללת מתווה מדורג לסגירת המתקן בתוך כמה חודשים, בכפוף לכך שההסכם שנחתם עם רואנדה ייצא לפועל כפי שמתוכנן. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע לפני כחודש כי ההסכם עם רואנדה תוקן, כך שניתן יהיה לגרש אליה מסתננים ומבקשי מקלט גם ללא הסכמתם. זאת בעקבות פסיקת בג"ץ כי אין לכלוא ליותר מ-60 יום מסתננים שמסרבים ל"גירוש מרצון", במידה שההסכם עם המדינה שאליה הם מורחקים אינו מאפשר העברתם בכפייה.

עוזבים את מתקן חולות. בקרוב הוא ייסגר? (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
עוזבים את מתקן חולות. בקרוב הוא ייסגר?(צילום: הרצל יוסף)
 

בהתאם להחלטה, האפשרות היחידה שתועמד מעתה בפני המסתננים ומבקשי המקלט תהיה יציאה מהארץ או כניסה לכלא "סהרונים" שבנגב. על כן, השרים קבעו כי בנסיבות אלה יש לבחון האם מרכז "חולות" נחוץ והאם יש לבטלו כדי "שלא יהווה אלטרנטיבה נוחה עוד לאף מסתנן ומבקש מקלט". לפי המשרד לביטחון פנים, עלות המתקן השנתית היא 240 מיליון שקלים בשנה.

 

הוראות השעה ב"חוק למניעת הסתננות", בהן הפעלתו של מתקן "חולות", יפקעו בעוד חודש בדיוק. לנוכח ההסכם עם רואנדה, ההצעה היא כי ההוראה העוסקת במתקן תוארך בשלושה חודשים נוספים, שבהם תיבחן נחיצות המתקן, "תוך מעקב אחר קצב היציאה למדינות השלישיות של המסתננים".

הפגנה נגד גירוש מבקשי מקלט (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הפגנה נגד גירוש מבקשי מקלט(צילום: אוהד צויגנברג)
 

בהצעת החוק נכתב כי מראשיתו של גל ההסתננות לפני למעלה מעשור ועד היום נתפסו למעלה מ-60 אלף בני אדם שהסתננו לישראל שלא דרך תחנות גבול, וכי בשטחי מדינת ישראל נמצאים כיום כ-40 אלף (לא כולל לידות) נתינים ממדינות אפריקה, אריתריאה וסודן, אשר "נכון לעת הזו מדינת ישראל נוהגת כלפיהם במדיניות אי הרחקה זמנית". ההצעה תועלה להחלטת הממשלה ולאחר מכן לדיון בוועדת השרים לחקיקה.

 

שר הפנים, אריה דרעי, אמר כי "כפי שהבטחתי לתושבי דרום תל אביב ושאר תושבי השכונות והערים בהן מתגוררים מסתננים, בכוונתי להגביר בכל אמצעי אפשרי את קצב היציאה למדינה שלישית ולא לאפשר עוד למסתננים את הנוחות שבמרכז השהייה 'חולות'. זה המסלול שקבעה הממשלה וזה המסלול שאקדם. עניי עירנו קודמים ועלינו לעשות הכול כדי להקל על תושבי מדינת ישראל".

 

השר לביטחון פנים, גלעד ארדן: "בעקבות החלטות בג"ץ שהגבילו את תקופת השהייה במתקן 'חולות' והיטיבו מאד את התנאים בו, נוצר מצב ששירות בתי הסוהר איננו הגורם המתאים לניהול המתקן והוא אינו מהווה תמריץ משמעותי לעזיבת ישראל כפי שהוא היה מיועד להיות. סגירת 'חולות' היא בעיניי ההחלטה הנכונה כדי להעביר מסר ברור למסתננים - מדינת ישראל נחושה להחזיר את חיי השגרה לתושבי ישראל ולהוציא חזרה את עשרות אלפי המסתננים הבלתי חוקיים שהשתקעו בה".

 

ישי פורת ואיתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מתקן חולות
צילום: הרצל יוסף
מומלצים