ליצמן איים להתפטר בשל עבודות הרכבת, הפשרה: "עובדים לא יהודים יועסקו בשבת"
שר הבריאות הבהיר כי יתפטר מהממשלה אם יבוצעו בשבת הקרובה עבודות במקטע הרכבת דימונה-ב"ש: "פגיעה חמורה במסורת ישראל". בתגובה הודיע שר העבודה כץ כי לא יועסקו עובדים שיום מנוחתם שבת
האיום - והפשרה. שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) הודיע היום (ו') לראש הממשלה בנימין נתניהו כי אם יתבצע חילול שבת בעבודות התשתית לרכבת ישראל בשבת הקרובה, הוא יתפטר ביום ראשון מתפקידו בממשלה. במהלך השבת אמורות להתבצע עבודות תשתית במקטע דימונה באר שבע. "המשך הפיכת יום השבת ליום השיפוצים הלאומי של רכבת ישראל מנוגד לסטטוס קוו, ומהווה פגיעה חמורה במסורת ישראל ובערך קדושת השבת", אמר ליצמן.
בעקבות האיום הודיע שר העבודה והרווחה חיים כץ כי הושג פתרון ולפיו לא יועסקו עובדים שיום מנוחתם שבת. כמו כן, הוסיף כץ כי החליט לבדוק באופן יותר הדוק את האישורים שניתנים לרכבת מעתה ואילך.
בלשכת השר ליצמן לא אישרו רשמית כל סיכום על עבודות בשבת. עם זאת, הבהירו כי אם אכן יהיו בשטח רק מי שאינם יהודים, והעבודות יצומצמו רק למה שחייבים, ליצמן לא יתפטר. כמו כן ועל פי הסיכום שהושג בשבוע הבא יעלה לדיון תזכיר החוק של השר חיים כץ שתוקן ומובא לממשלה, ויצמצם את הפעילות בשבת באופן דרמטי.
ביום רביעי קיבלה לשכתו של השר ליצמן הודעה שגרתית מרכבת ישראל ולפיה בשבת הקרובה יתקיימו עבודות תשתית ברכבת. ליצמן שוחח על כך עם ראש הסגל של נתניהו והבהיר שהדבר לא מקובל עליו, בעיקר לנוכח העובדה שבשבועות האחרונים נשמעו שוב ושוב הבטחות שהעבודות בשבת ייפסקו לחלוטין. כמחאה, הודיע ליצמן כבר ביום רביעי כי לא ישתתף בהצבעות ועדת שרים לחקיקה השבוע. על מנת לרכך אותו, הודיעה לשכת נתניהו כי יעלה להצבעה חוק המרכולים של ח"כ משה גפני, חבר סיעתו של ליצמן, ובמסגרתו תצומצם משמעותית פעילות מרכולים ומרכזים מסחריים בשבת.
הבוקר, בעקבות פרסומים בעיתונות החרדית, פנה לליצמן האדמו"ר מגור, שידוע גם כפטרונו, והבהיר לו שלא ניתן לעבור על כך לסדר היום. לדבריו, אין שום קשר בין חוק המרכולים ובין עבודות הרכבת בשבת. בעקבות השיחה עם האדמור יזם ליצמן שיחת טלפון עם נתניהו ובמסגרתה הודיע לו כי אם יתקיימו בשבת העבודות כמתוכנן, ביום ראשון יתפטר מהממשלה. מאז שיחת הטלפון יזמו אנשי לשכת ראש הממשלה ניסיונות לפשר ולהגיע להבנות עם ליצמן, אולם אלה לא צלחו.
עבודות הרכבת בשבת עמדו לא פעם במרכזן של סערות פוליטיות כשהמשמעותית שבהן פרצה בספטמבר אשתקד, בזמן עבודות התשתית שביצעה רכבת ישראל בתל אביב. מאז פרצו לא מעט עימותים סביב שולחן הממשלה בנושא. הפשרה הייתה הקמת ועדה בראשותו של שר העבודה והרווחה חיים כץ, הגורם המוסמך על פי חוק לאפשר עבודות בשבת. הוועדה מתכנסת בכל יום חמישי עם נציגי הסיעות החרדיות ובוחנת את בקשות הרכבת לעבודה בשבת ומחליטה אילו עבודות יבוצעו במהלכה.
בחודש יולי האחרון הקפיא שר העבודה את עבודות הרכבת שהיו אמורות להתבצע ובהן גם הקמת תשתית מערכת האיתות החדשה של הרכבת. הסיבה להקפאה אז - ימי בין המצרים שבין י"ז בתמוז לתשעה באב.
שר התחבורה ישראל כץ התבטא בנושא בראיון ל-ynet: "אני נוהג לפי החוק משני הכיוונים ואני בעיקר מותקף על ידי החרדים בנושא עבודות התחזוקה", אמר. "זה מוזר, כי אני אדם מסורתי ומותקף בצורה יוצאת דופן בתקשורת החרדית, או שיש כאן איזו יד מכוונת. הרי כל מרכזי הקניות פתוחים, משחקים כדורגל. אולי זה כיוון שהיקף העבודות כל כך התרחב שהדברים מושכים תשומת לב.
"בשונה מתחבורה ציבורית, החוק שנוגע לעבודות תחזוקה לא שונה מתקופת בן גוריון ולכן זה יוצר לחרדים בעיה. הם יכולים לתקוף אותי מהבוקר עד הלילה, אבל החוק מאפשר ביצוע עבודות ושר העבודה עם צוותו מקבל את הפניות מחברות התשתיות, לא דרכי, והוא צריך לקבל החלטות".
"חילול שבת בפרהסיה"
דברי ליצמן מהווים המשך לקו התקיף שמובילות בשנה האחרונה המפלגות החרדיות נגד עבודות הרכבת בשבתות. בחודש אוגוסט שלחו ליצמן, שר הפנים אריה דרעי ויו"ר ועדת הכספים משה גפני מכתב לראש הממשלה ברקע ביצוע עבודות תשתית במחלף השלום ובו כתבו כי "עבודות אלו, אם יבוצעו בהנחיית ממשלת ישראל בראשותך תוך חילול שבת בפרהסיה, יהוו תקדים חמור מאוד והפרה בוטה של הסטטוס קוו. תהליך זה מוביל דה פקטו להפיכת השבת הציבורית במדינת ישראל למרמס, דבר שלא קרה מאז הקמת מדינת ישראל".
עוד כתבו השלושה כי "נוכח הדחיפות, ומאחר ואין אנחנו יכולים לשאת באחריות ממשלה הרומסת את קדושת השבת בפרהסיה, נבקשך כי תורה על מתן הנחייה מיידית לדחות את ביצוע העבודות המתוכננות בשבת קודש עד לכינוס ישיבה עם כל הגורמים הנוגעים בדבר ובחינת משמעות המהלך והשלכותיו".