בהלת הכלבת: גבר ננשך על ידי תן בטיול בצפון
תושב השפלה ננשך עלי ידי תן במהלך טיול באזור עין חרוד איחוד. הוא נאבק בחיה - עד שאישה שעבדה בסמוך ירתה בה. הפצוע פונה לבית החולים ויקבל טיפול נגד כלבת. מדובר במקרה הנשיכה השמיני באזור בחודשיים האחרונים
מקרי הכלבת בעמקי הצפון מתרבים: גבר בן 37 מאזור השפלה ננשך היום (שבת) ברגלו על ידי תן, במהלך טיול בבריכות הדגים של עין חרוד איחוד במועצה האזורית גלבוע בצפון. הוא האדם השמיני שננשך על ידי תן באזור בחודשיים האחרונים.
המטייל סיפר לאנשי הצוות הרפואי כי נאבק בתן, וכי אישה ירתה בחיה ברובה. האישה שירתה בתן היא בעלת היתר לירי במזיקים לחקלאות שעבדה בסמוך. מצבו של הננשך מוגדר קל, והוא מטופל בחדר המיון בבית החולים העמק בעפולה. בהמשך הוא יקבל חיסונים, בין השאר נגד מחלת הכלבת.
מרשות הטבע והגנים נמסר כי בתחילה כי לא ידוע מה עלה בגורלו של התן וסיירים של הרשות חיפשו אחריו באזור. בהמשך, איתרו הפקחים באזור תן שמתנהג בצורה מוזרה, והוא חוסל ונשלח לבדיקה.
עוד היום, תן נשך חתול במושב שדי תרומות שבדרום עמק המעיינות. התן נורה ונהרג, והפגר הועבר לבדיקה שתקבע אם היה נגוע במחלה. החתול הועבר להסגר. שלשום מסר משרד הבריאות כי פרה מהרפת במושבה יקנעם נמצאה חיובית למחלה.
במועצה האזורית גלבוע אומרים כי זהו המקרה ה-39 שהתגלה באזור הגלבוע והעמקים, מאז יום כיפור האחרון. "המקרה מחדד ומדגיש את קריאתה של מועצה אזורית גלבוע לרשויות - לשנות את גישתם בכל הקשור לדילול אוכלוסיית התנים. המועצה התריעה כבר לפני כשנה וחצי שמודבר ב'זן מתפרץ', ביחד עם חזיר הבר, שהתרבה באופן חריג, הפר את האיזון, וגורם לנזקים חמורים לחקלאים. על הרשויות לעבור למצב חירום, ולגבות זאת בתקציבים מתאימים לפעילויות הכוחות בשטח. בנוסף, אנו קוראים לתושבים להישמע להוראות שפורסמו בהרחבה ובכך להישמר היטב כנגד התופעה".
תושבי האזור הגדירו את האירועים האחרונים "התפרצות חריפה ודרמטית" של המחלה. כלבת היא מחלה קטלנית לבעלי חיים ובני אדם. הווירוס מועבר בין בעלי חיים בנשיכה או בשריטה. מדובר במחלה חשוכת מרפא, והדרך היחידה להציל את מי שננשך הוא בקבלת סדרה של ארבעה חיסונים זמן קצר לאחר הנשיכה, בהפרש של חמישה ימים זה מזה.
בתחילת השבוע התגלתה כבשה חולה במושב רמת צבי, ובהמשך התגלתה חתולה נגועה ביישוב גן נר, לאחר שהתנהגה בצורה משונה ואף תקפה כלבים. התושבים בשני היישובים הללו, השייכים למועצה האזורית גלבוע, נקראו לחסן את כל חיות הבית, גם כאלה שחוסנו במהלך השנה האחרונה. בעלי חיים נגועים התגלו בבית שאן, בעפולה ובמועצות האזוריות עמק המעיינות, עמק יזרעאל, וגלבוע. תן נגוע אחד אף נמצא סמוך לעין השופט.
בין המקרים האחרונים, שלושה אורחים שננשכו בעת שביקרו בצימרים בקיבוץ ניר דוד, ולאחר מכן ננשך ילד בגני חוגה שבעמק המעיינות. תושב בית שאן שננשך ברגלו אף פונה לאשפוז בבית חולים. ילדה נוספת מבית שאן ננשכה בעת שכלבה התקוטט עם תן נגוע, והכניס אותו לסלון הבית. בשבוע שעבר ננשך נער כבן 15 מקיבוץ מירב שבגלבוע, בעת שהיה במטע סמוך לקיבוץ נווה איתן.
במועצה האזורית גלבוע טענו השבוע כי משרד החקלאות קיצץ במספר הפיתיונות האוראליים שמפוזרים דרך האוויר ומשמשים לחיסון חיות בר. "מסיבה לא ברורה, בסוף שנת 2015 לא פוזרו חיסונים אוראליים באותה הכמות והאיכות של השנים הקודמות. התוצאה היא ככל הנראה מה שאנו חווים עכשיו. לחלק עכשיו מהאוויר חיסונים זה בבחינת מעט מידי ומאוחר מידי", אמרו במועצה. "הרשויות חייבות לשנות גישה בכל הקשור לדילול התנים ולעבור למצב של דילול אינטנסיבי ועמוק יותר".
ראש המועצה, עובד נור, אמר ל-ynet כי "איננו יכולים לראות את ההידרדרות המסוכנת מבלי לפעול מיידית ובמלוא החומרה. אנחנו דורשים מהרשויות להצטרף אלינו ולתגבר את העשייה שבאחריותם. במצב הנוכחי יש התפרצות חריפה ודרמטית של המגפה ושורת תקיפות רצופה של תנים חולי כלבת במרחב העמקים. צריך להגביר משמעותית את חלוקת החיסון ולא להסתפק יותר בדילול סלקטיבי". נור קרא גם לרשויות לתמוך בפעילויות של המועצה בתקציבים הנדרשים.
במשרד החקלאות הכחישו את הטענות לקיצוץ במספר החיסונים. מנתוני המשרד אכן עולה כי בסתיו 2015 פוזרו מהאוויר רק 175 אלף פיתיונות, לעומת 375 אלף בשנה שלפני כן. דווקא בשנה שעברה (2016) גדל מספר הפיתיונות שפוזרו ל-475 אלף. במשרד לא ידעו לנקוב בסיבה חד משמעית שבגינה התפרצה כעת המגפה באזור.
משרד החקלאות מסר בתגובה כי "השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות פועלים בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים למניעת התפשטות המחלה, ועושים פיזור שנתי של חיסון אוראלי מהאוויר, שמכיל תרכיב חיסון ומיועד לחיות הבר, כגון תנים ושועלים. בשנה האחרונה הוחלט לפזר את הפיתיון בצפיפות יותר גדולה".
במשרד הדגישו כי "יש להימנע ממגע עם כלבים וחתולים משוטטים ועם חיות בר. אסור לאמץ בעל חיים משוטט אלא לאחר בדיקה של רופא וטרינר, ואין להכניס חיות בר הביתה או לקרבם למקום מיושב". עוד הזהירו כי "אין לנסות להציל חיית בר חולה מאחר והיא עלולה להיות נגועה בכלבת". עוד הוסיפו כי "בשלוש השנים האחרונות ישראל משתפת פעולה עם ירדן בכל הנוגע לפיזור פיתיונות. אנו מקווים שגם השנה נזכה לשיתוף פעולה דומה".