לשמור על הזוגיות כשיש ילד עם צרכים מיוחדים
מחקרים מראים שאחוז הגירושים גבוה יותר בקרב הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים. מצד שני, הורים באותו המצב דיווחו כי דווקא ההתמודדויות הקשות קירבו ביניהם וחיזקו את האינטימיות. איך נכנסים לסטטיסטיקה החיובית? 7 דרכים
בשעת ערב מאוחרת אני יושב מול זוג מטופלים. מבעד לחלונות הקליניקה אנחנו שומעים את המכוניות שנוסעות הביתה, את ההורים חוזרים מהעבודה למשפחה. הגבר מביט באשתו ואומר לה שאין לו כוח לחזור הביתה. בת הזוג שלו מביטה בו בתערובת של הבנה ועייפות. "מבחינתי, שיישאר עם הבייביסיטר עוד שעתיים", היא אומרת לו ברכות, "אבל בסוף נהיה חייבים לחזור לשם".
אני מביט בהם, זוג הורים בשנות השלושים לחייהם. שניהם טרוטי עיניים, עייפים ומותשים. לפני שלוש שנים נולד בנם הבכור. ילד מקסים, חייכן ויפה וסובל מתסמונת דאון. החלום על הילד המושלם התנפץ מול עיניהם לרסיסים. הפנטזיה פגשה מציאות קשה מנשוא. מציאות שבה שניהם מסוחררים בהורות תובענית כמעט ללא אפשרות לרגעי זוגיות שקטים.
גידול ילדים הוא משימה מורכבת ומלחיצה. לצד רגעי הסיפוק ישנה שיגרה שוחקת שמחלחלת לכל תחום בחיים. המשימה של גידול ילד עם צרכים מיוחדים קשה פי כמה, ואחת ההשפעות המרכזיות שלה היא על הזוגיות. מחקרים מראים כי אחוז הגירושים גבוה יותר בקרב הורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים. מצד שני, הורים באותו המצב דיווחו כי דווקא ההתמודדויות הקשות קירבו ביניהם וחיזקו את האינטימיות. יש להניח שהאפשרות לחזק את הקשר קיימת, למרות האתגרים העצומים שכרוכים בגידול ילד מיוחד. מניסיוני, ישנם מספר צעדים שיסייעו לכם להתמודד עם האתגר שבפניו אתם ניצבים.
1. זכרו שאתם עדיין זוג
נכון שלפעמים זה לא נראה ככה. אתם עסוקים מדי וכבר מזמן לא מרגישים שאתם הזוג הלוהט שהייתם לפני כמה שנים. אבל האמת היא שכולם מרגישים כך, גם הורים לילדים בריאים. חשוב מאוד שתמשיכו לחשוב כזוג, והדרך לכך היא לשאול את עצמכם לפני כל פעולה מה בני הזוג שלכם היו חושבים עליה. נכון שזה מאריך את הדרך, אבל זה גם משמר את החשיבה הזוגית, החשיבה ששומרת שלא תיעלמו האחד לשני.
2. הקדישו זמן לזוגיות
ברור לי שזאת דרישה קשה. כהורים לילד מיוחד אתם טובעים במטלות, בדאגות וכמובן בהוצאות שמקשות עליכם לפתוח את הארנק ולפנק את עצמכם. חשוב שבכל זאת תמצאו יחד את הדרך הייחודית לכם לבלות זמן איכות זוגי. זוג מטופלים שלי נסעו יחד כל בוקר לעבודה. הילד כבר היה בגן והם ידעו שיש להם חצי שעה נטולת דאגות רק לעצמם.
3. דברו בלי סוף
אל תפסיקו לדבר האחד עם השני. דברו על הכול וכל הזמן. אבל דברו באמת, אל תחליפו מידע. פתחו את הלב, אפילו אם זה רק לכמה שניות. חוץ מזה, לפעמים תוספת אישית לעדכון טלפוני הופכת את הכול לאישי יותר. מניסיוני, לכל זוג יש את השפה הזוגית שלו. אפשרו לעצמכם לפתח את השפה הייחודית שלכם ומצאו את הקול שלכם.
4. שכחו מיחסי בוס ועובד
אין דבר קשה יותר בזוגיות מיחסי מרות. ברור שיהיו אזורים שבהם כל אחד ירגיש אחרת - אתה תעדיף לדאוג לחוגים, ואת תעדיפי לדאוג לכסף. כל זה טבעי והגיוני. אבל מצד שני, אל תחלקו הוראות. תנו האחד לשני את התחושה שאתם עומדים יחד בסיפור הזה כשווים, ושהוא לא נמצא תחת ביקורת.
5. החליטו על שעת סיום
אומנם גידול ילד מיוחד זאת משימה של 24 שעות ביממה, אבל עדיין, אתם זכאים למנוחה. החליטו על שעה שבה אתם מסיימים עם התיאומים, הסידורים ושיחות העבודה. שעה שהחל ממנה הדברים יחכו למחר.
6. בלו קצת בנפרד
אפשרו האחד לשני לבלות עם חבריו. זה יעניק לכם את המרחב להתפרק. זה אפילו יאפשר לכם לקטר האחד על השני באוזניים אוהדות. חשוב להמשיך להשקיע בתחביבים מדי פעם, בכושר גופני, בטיפוח אישי, במה שבא לכם ועושה לכם טוב.
7. הקפידו על מגע
בואו נדבר דוגרי - אתם מגיעים למיטה גמורים. אתם מוטרדים מדי ורוצים בעיקר לישון. זה הזמן לעבור לשמיכה זוגית אחת, במקום השתיים שאתם מתכסים בהן. גם בלי יחסי מין, למגע יש תכונות מרפאות. נסו להיצמד אפילו רק לכמה שניות לפני שאתם שוקעים בשינה. אלו השניות שבהן אתם רק עם עצמכם באינטימיות הייחודית שלכם.
הורות לילד מיוחד היא לא פרויקט, היא דרך חיים. היא מתחילה עם הולדת הילד וממשיכה לכל אורך החיים. ככל דרך, גם זאת רצופה במהמורות, ברגעי כאב ובלא מעט קושי, אך גם ברגעים קסומים של אושר ותקווה. אתם זכאים ללכת בדרך המיוחדת שלכם עם בני זוג אוהבים ותומכים. אל תוותרו על זכותכם להרגיש אהובים, וזכרו שהמזל שלנו הוא שגם כאשר אין תקווה והכול נראה אבוד, גם שם, עדיין אפשר לאהוב.
קובי תורג'מן הוא פסיכותרפיסט ועו"ס קליני