"מעמד המורה בשפל": היום שביתה בכל התיכונים בארץ
ארגון המורים העל-יסודיים שב לשבות לאחר שלא נמצא פתרון בנוגע להסכמי שכר עם משרדי האוצר והחינוך. "בכיתה שלי אומרים שהם לא יהיו מורים כי הם שומעים כמה אנחנו מרוויחים", סיפר בתסכול מורה מהמרכז. תלמידים, שמתכוננים לבגרויות החורף, זועמים: "כל דקת שביתה תעלה לנו ביוקר"
בתי הספר התיכוניים יושבתו היום (יום ג') בכל רחבי ישראל, והמורים מספרים כי מבחינתם, הגיעו מים עד נפש, "אנחנו מיואשים ומתוסכלים, השכר שלנו נמוך, מעמד המורה בשפל וכנראה שזו גם הסיבה שלא בוער לאף אחד להעלות לנו את השכר", אמר ל-ynet מורה מתיכון במרכז הארץ לנוכח החלטת ארגון המורים העל-יסודיים להשבית את הלימודים. אתמול אמר יו"ר הארגון רן ארז בעת הכרזתו על השביתה כי "למשרד האוצר אין כל כוונה להגיע להסכם. הם רוצים לעשוק את המורים. הם רואים בהם עובדים זולים".
ארז, שהשבית את הלימודים גם ביום ראשון שעבר, ציין כי המורים לא יגיעו גם היום לתיכונים בשל אי התקדמות במשא ומתן בין ארגונו ובין משרדי האוצר והחינוך על הסכמי השכר החדשים. השביתה כוללת את כיתות י'-י"ב בלבד והיא אינה כוללת את החינוך המיוחד. בנוסף, טיולים שנתיים שמתוכננים להיום יתקיימו כסדרם.
המורה מהמרכז, שהביע פסימיות גדולה בנוגע למצבו ולמצב חבריו, ציין עוד כי "התחושה היא שמשרדי האוצר והחינוך, ואפילו החברה, לא מבינים את גודל ההשקעה, האנרגיות והחשיבות של מקצוע ההוראה. אני שומע תלמידים שלי שאומרים שהם לא יהיו מורים כי הם שומעים כמה אנחנו מרוויחים, וזה לא משתלם. זה מתסכל. בכל מדינה מתוקנת היחס למקצוע ההוראה הוא הרבה יותר רציני".
שרון גול, מורה מראשון לציון, אמר: "השביתה מוצדקת מאוד, משרד האוצר צריך ליישם את מה שהוא אומר - שהחינוך באמת חשוב. חינוך עולה כסף, וכבר לא צריך להתבייש להגיד את זה. כשש שנים המורים לא קיבלו תוספות שכר בכלל, והתוספות שהאוצר מציע פשוט מעליבות. יש תסכול הן בקרב המורים החדשים והן בקרב המורים הוותיקים. אני חושב שצריך לצאת לשטח ולקיים הפגנות ואני מקווה שנראה את זה קורה".
מנשה לוי, יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר, אמר: "אנחנו מזדהים עם הכרזת השביתה. כמי שהשתתף בחלק מהדיונים עם נציגי האוצר, אני יכול לומר חד-משמעית שהצעות האוצר היו מגוכחות ומעליבות. אם רוצים לקדם את מערכת החינוך חייבים להשקיע במשאב החשוב ביותר שלה והוא מנהלי בתי הספר והמורים".
הוא הוסיף כי "מצב מערכת החינוך קשה! חסרים מורים טובים במקצועות רבים, כמו גם מנהלים טובים וחדשים שרק מעטים מהם ניגשים למכרזי ניהול של בתי ספר. מורים ומנהלי בתי ספר רבים עוזבים את מערכת החינוך. עבודה במערכת החינוך הפכה לברירת מחדל. כדי להתמודד עם התופעה הקשה הזו חייבים לשפר את מעמד מנהלי בתי הספר והמורים וכן לשפר משמעותית את שכרם ותנאי עבודתם".
"השביתה לא תיתן כלום"
ואולם מתברר כי יש גם מורים שמתנגדים לאקט של ארגון המורים. אחת מהם, מורה זה 25 שנה, אמרה: "השביתה הזאת לא תיתן כלום. הייתי מצפה שרן ארז יישב למשא ומתן אמיתי ולא ישר ירוץ לשביתה. הוא ממצה את ה'נשק' הזה כל כך מהר, שזה מאבד מכוח ההרתעה. לאף אחד לא באמת אכפת שתלמידי התיכונים יהיו בבית. אם לפגוע במשהו זה הבגרויות, זה הדבר היחיד שמעניין את כולם".
המורה הוותיקה הוסיפה כי "מעבר לתוספת השכר, שהיא חשובה מאוד, צריך לדבר על תנאי העבודה שלנו - שירותים לא ראויים, אין עמדות עבודה, מחסור במחשבים. אני מחויבת לשבות מחר ולכן לא אלך לבית הספר, אבל אני ועוד רבים מחבריי באמת לא מאמינים שהשביתה הזו תשיג משהו".
גם אייל נמר, מורה בתיכון בתל אביב ויו"ר תנועת "יציגים", מתנגד לשביתה. לדבריו, "ארגון המורים דורש מעט מדי ובהסכם הסופי נקבל פחות מדי. ההצעה לשכר 8,000 ברוטו בשנת 2021 אינה הצעה מכובדת לעובד הוראה בעל תואר ראשון ותעודת הוראה, למשרה מלאה של חמישה ימים בשבוע. בטח ששכר כל-כך נמוך לא יהיה מה שיגרום לעובדי הוראה להישאר במערכת לטווח ארוך. לצערי, מסתמן כי פעם נוספת ארגון המורים מתעלם מהשטח ולא מבין את הקשיים היומיומיים שלנו בכיתות".
מועצת התלמידים הארצית קראה לשר החינוך נפתלי בנט להתערב ולהביא לפתרון הבעיה. "אנו מאמינים בחיזוק מעמדם של מורי ישראל ובהשגת יעדיהם המוצדקים, אך יחד עם זאת אין אנו מסכימים כי חיזוק מעמד המורים ייעשה על גבם של תלמידי ישראל הבוגרים, הנמצאים בשלב האחרון בתהליך הלמידה לקראת בגרויות החורף", אמרו נציגי התלמידים.
בר מלכה, תלמיד י"א בתיכון רגר בבאר שבע, אמר בהתייחסו לשביתה: "אני מאוד מבין את המאבק של המורים, את הכאב שלהם לגבי המשכורות, אבל עם כל הכבוד אני לא חושב שזה צריך לבוא על חשבון התלמידים. אני עושה בגרות חורף בהיסטוריה ומחר יש לי שעתיים שאני מפספס. בשעתיים היסטוריה אני יכול להספיק ללמוד מצגת שלמה על נושא מסוים שיופיע בבגרות, כך שמבחינתי זה קריטי".
נעמה מדמון, תלמידת י"א מבית ספר שער הנגב, אמרה: "אני חושבת שלארגון המורים יש טענה מאוד נכונה ואני מסכימה, אבל שביתה תוקעת אותנו. אני רגע לפני בגרויות חורף, אני מפספסת שיעורים, אני צריכה ללמוד ואני צריכה את המורים שלי, זה בעייתי ללמוד לבד. ואני בטוחה שגם הם לא רוצים שאכשל. אני נבחנת בחורף במתמטיקה, אזרחות, ספרות וצריכה להגיש עבודות בהיסטוריה. יום של שביתה זה מלא חומר להשלים מבחינתנו".
גם מוחמד בדיר, תלמיד י"ב מכפר קאסם, הביע מורת רוח מהשביתה. לדבריו, "עוד פעם משביתים בתי ספר על חשבון עתידם של התלמידים. אלו צעדים מיותרים שצריכים להפסיק אותם. הם מהווים סכנה לעתידנו - במיוחד שאנחנו נמצאים בתקופת בחינות בגרות. זאת תקופה חשובה לנו. כל דקה שאנחנו מפספסים תעלה לנו ביוקר".
בדיר הוסיף כי "אנחנו בעד מאבק המורים ולהכיר בזכויות שלהם, אבל גם בנו התלמידים צריכים להכיר ולא להשתמש בנו כאמצעים כדי לאיים על משרדי האוצר והחינוך. לצערי, שוב אנחנו הקורבנות".
משרד האוצר: "צעדים כוחניים"
במשרד האוצר טענו כי ארז בחר שלא לקחת חלק בפגישת המשא ומתן, ובמקום זאת הודיע לנוכחים כי יש לו דרישות מקדימות למשא ומתן שאם לא ייענו אין בכוונתו לשוב לשולחן הדיונים. עוד אמרו במשרד האוצר כי על אף שהמשא ומתן מתקיים כבר חודשים רבים, ולאחר שהונחו הצעות רבות לסיום המשא ומתן, ארגון המורים בחר להציב דרישות מקדימות בעלות תקציבית גבוהה, שעיקרן להיטיב עם המורים הוותיקים על חשבון המורים הצעירים.
באופן רשמי אמרו במשרד האוצר כי "חבל שבמקום ולנסות להגיע לעמק השווה על ידי ניהול משא ומתן ענייני, בוחר הארגון לנקוט צעדים כוחניים עד כדי השבתת החטיבות העליונות. צר לנו על החלטת ארגון המורים לגרור רגליים במסגרת המשא ומתן חרף התקדמות במשא ומתן לצורך חתימה על הסכם שכר שיחזק את המורים בחטיבות העליונות ויקדם את מערכת החינוך בשנים הקרובות".
שר החינוך נפתלי בנט אמר בהתייחסו למשבר במשא ומתן עם המורים ולשביתה בתיכונים: "איכות החינוך של ילדינו תלוי באיכות המורים ובמעמדם. שכר המורים המתחילים כיום אינו מאפשר קיום בכבוד ומקשה למשוך אנשים מצוינים להוראה. היעד שהצבתי הוא שכר של 8,000 שקלים למורה מתחיל, ואני משוכנע שגם האוצר וגם הארגונים יירתמו לכך".