הצעת החוק להעלאת קצבאות הנכות תוגש מחר: כ-2 מיליארד שקלים ב-2018
המתווה החדש שגיבש שר הרווחה חיים כץ יכלול תוספת של כ-680 מיליון שקל מעבר למה שסוכם מול ארגוני הנכים לפני כחודשיים. הצעת החוק תכלול גם את נכי הנפש, בעלי פיגור שכלי, עיוורים ואזרחים ותיקים שלא היו חלק מההסכמים הקודמים. אך לא כל הנכים מברכים: "ההסכמות נעלמו כלא היו"
שר העבודה והרווחה חיים כץ גיבש מתווה לפעימה הראשונה של העלאת קצבאות הנכים, שתצא לפועל בתחילת ינואר 2018, בעלות של 1.98 מיליארד שקל. המתווה החדש, שיופץ מחר (א') כתזכיר חוק ממשלתי בישיבת שרינו (פורום שרי הליכוד), יכלול תוספת של 680 מיליון שקל מעבר למה שסוכם במשא ומתן מול ארגוני הנכים לפני כחודשיים, והיא תועבר בין היתר לאוכלוסיות שלא היו חלק מהמתווה.
המתווה החדש יכיל בתוכו בין היתר כ-75 אלף נכים שזכאים לקצבת אזרח ותיק בגובה נכות, 129 אלף נכים מוחלשים שברובם בעלי ליקוי שכלי או נפשי, או לוקים באוטיזם, 7,300 עיוורים ו-2,800 מוגבלים קשים בניידות. כמו כן, לפי המתווה, תוספות יועברו גם ל-14 אלף נכים ששוהים במוסדות. הקצבאות יוצמדו לשכר הממוצע במשק.
תוספת הקצבה של האוכלוסיות הנ"ל תתבצע באופן הבא: נכים בגיל זקנה יקבלו תוספת של 340 שקל בחודש ותינתן תוספת של 300-100 שקל לאוכלוסייה המוחלשת מבין נכים חסרי כושר השתכרות. דמי הליווי לעיוורים יושוו לקצבת דמי הניידות בערך שנע בין 1,848-1,354 שקל בחודש, ו-1,181 שקל יינתנו מדי חודש ולראשונה למוגבלים קשים שאינם זכאים לסיוע בניידות.
כחלק מהרצון לשלב את אוכלוסיית הנכים בתעסוקה, יועלה הסכום שיוכלו להשתכר ללא שתקוזז קצבתם עד ל-4,000 שקל. בהתאם למתווה המוצע קצבת הנכות ליחיד תעלה בינואר 2018 בסכום של בין 640-340 שקל עד לגובה חודשי בסך 3,133 שקל.
"בהסכמות שהתגבשו לא ניתן מענה לעשרות אלפי אזרחים שקולם נדם במהלך המאבק הצודק של הנכים להעלאת הקצבה", מסר השר כץ. "לא הייתה התייחסות לגידול הטבעי בשיעור מקבלי קצבת הנכות ולא הובא בחשבון המעבר המאסיבי מהבטחת הכנסה או נפגעי עבודה לקצבת נכות.
"ההצעה שגיבשתי מנעה קיפוח של הקבוצות החלשות ביותר ומעבר לסיוע לבעלי המוגבלויות והנכים בישראל. החלטנו על קח"ן (קצבה חודשים נוספת) אחיד - מהלך שיקל ויפשט את מורכבות החוק עבור הנכים, ואף יצמצם משמעותית את כמות הוועדות להגדלת אחוזי נכות רפואית".
יו''ר ''נכה, לא חצי בן אדם'', אלכס פרידמן, שהיה שותף להסכמות שהושגו עם הממשלה לפני כחודשיים, מסר בתגובה לפרסום המתווה: "אנו מברכים את השר חיים כץ על הגשת המתווה. יחד עם זאת, אנו עומדים מאחורי ההסכם וסעיפיו המרכזיים כגון עיגון כלל הפעימות בחקיקה והצמדה לשכר הממוצע במשק אשר יבטיחו את העלאת הקצבה גם בשנים הבאות".
יו"ר סיעת מרצ ומגיש הצעת החוק להשוואת קצבת הנכות לשכר המינימום, ח"כ אילן גילאון, בירך על המתווה ואמר כי "מדובר בהצעה ראויה הכוללת את מירב המרכיבים של ההסכם האחרון ובמובנים מסוימים אפילו מוסיפה עליו. ועדת העבודה והרווחה תצטרך לתקן את החוק כך שיתייחס גם לשנים הבאות ולא רק לשנה הראשונה".
עם זאת, יש גם נכים שלא מברכים על המתווה, מאחר והוא מציג פתרון רק לפעימה אחת, בינואר 2018, והחשש הוא שאם הממשלה תתפרק בשנה הבאה, לא יהיו פעימות נוספות וההעלאות יסתכמו בכ-2 מיליארד שקלים בלבד.
"מטה מאבק הנכים", ארגון שגם היה שותף להסכמות, מסר כי "לא ברור מדוע הבנות והסכמות קרדינליות שהושגו בדם ויזע במשא ומתן ממושך ואושרו על ידי ראש הממשלה טלפונית - נעלמו כלא היו. לכן אנו רואים בתזכיר החוק הזה קריאת תיגר על ההסכם ונפעל על פי מיטב הבנתנו - כולל חזרה אקטיבית למאבק במלוא העוצמה".
קבוצת "הנכים הופכים לפנתרים", שהתנגדה למתווה שהוסכם לפני כחודשיים, והמשיכה בחסימות הצירים, מסרה כי "עד לסיום הליך החקיקה לטובת פתרון מצוקות הנכים אנו ממשיכים במאבק ללא שום שינוי באופי הפעולות ובתדירות שלהן".
אורן הלמן, מנהל "סיכוי שווה לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה", אמר: "לצערי, העלאת הסכום שממנו הקצבה אינה מקוזזת ל-4,000 שקלים בלבד אינה מספקת ונמוכה מדי. זה חסם קריטי לכניסה מסיבית של עשרות אלפי אנשים עם מוגבלות לשוק העבודה, וגם לשילוב מלא שלהם בחברה".