מחקר: לחץ בתקופת ההיריון פוגע בהתפתחות העובר
חוקרים שסקרו מאות מחקרים קודמים מצאו כי אפילו סטרס קל במהלך ההיריון עלול לסכן את העובר ולפגוע בגדילה שלו. מומחה: "בריאות הנפש של האישה חשובה לא פחות מבדיקות אולטרסאונד"
לחץ נפשי הוא לרוב מעיק, אבל במהלך ההיריון יכול להוות סכנה של ממש: מחקר חדש מצא כי תזמון הלחץ במהלך ההיריון עלול להשפיע לרעה על התפתחות התינוק.
חלק מהלחץ במהלך ההיריון הוא בלתי נמנע: רמות נמוכות של סטרס סביר שלא יגרמו לנזק לטווח ארוך לעובר המתפתח, אבל רמות גבוהות של סטרס ממושך נקשרו למשקל לידה נמוך, לידת פג ואף שיעור גבוה יותר של תמותת עוברים. חלק מהמחקרים אף קשרו בין הלחץ של האישה ההרה לבין שינויים התנהגותיים ונפשיים של העובר בהמשך חייו הבוגרים.
קראו עוד:
- "אני בהיריון" - ההודעה המפתיעה ברשת והבעל ההמום
- כולן בשביל אחת: יוזמות של נשים עבור יולדות
- מצאנו את 7 ציורי ההיריון הכי יפים
כעת מחקר חדש, שנערך באוניברסיטת מקסיקו, פותח צוהר חדש לקשר בין המצב הנפשי של האם ההרה להתפתחות העובר, ובמיוחד משקל הלידה שלו. החוקרים בחנו 719 מחקרים על 21 מיני בעלי חיים יונקים, כאשר היו נתונים ללחצים שונים.
המדענים מצאו כי כאשר האם ההרה חווה סטרס בתחילת ההיריון, התוצאה היא גדילה מואצת של העובר. מנגד, כאשר הלחץ מופיע לקראת סוף ההיריון, גדילת העובר מעוכבת.
"הרעיון הוא שלחץ של האם משפיע על העובר בשתי דרכים, בהתאם לזמן הופעתו ויוצר שתי תוצאות שונות", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר אנדראס ברגאנל. הוא משער שכאשר הוא מופיע במהלך ההיריון, העובר הופך "מתוכנת" לצפות לתוחלת חיים קצרה יותר. כתוצאה מכך העוברים גדלים לאט יותר ברחם ולאחר הלידה, אך משווים את משקלם וגובהם לאחר הגמילה מחלב האם ומגיעים לאחוזי המשקל והגובה התקינים לגילם.
עוד מצאו ההחוקרים כי הלחץ גרם לשחרור מוגבר של הורמון הדחק קורטיזול, שכבר נמצא בעבר כמעכב את התפתחות העובר. בתוך כך, גורם הלחץ המשמעותי ביותר שנמצא קשור לעיכוב בהתפתחות העוברים, היה הגבלת המזון. כאשר האימהות הוגבלו בתזונתן, כך עיכוב גדילת העובר היה רב יותר.
פחות לחץ ויותר הומור
אין זו הפעם הראשונה בה נמצא קשר בין סטרס לפגיעה בעובר. מחקר שבוצע במרכז הרפואי סורוקה, ובחן את השפעת זמן המלחמה על תוצאות ההיריון מצא כי תקופת מלחמה הייתה קשורה ליותר לידות מוקדמות ומשקלי לידה נמוכים, לעומת תקופות זהות בשנים ללא מבצע צבאי.
"המסר לנשים ההרות הוא ברור – פחות לחץ, יותר הומור", אומר הגינקולוג פרופ' אייל שיינר מהמרכז הרפואי סורוקה. "אין ספק שלחץ לא טוב לנפש ולא טוב להיריון, ובריאותה הנפשית של האם חשובה לא פחות מבדיקות אולטרסאונד ובדיקות דם.
"המחקר הנוכחי מדגיש שוב את תשומת הלב שצריכה להיות גם לבריאות הנפש של האישה ההרה. כעת יהיה צורך במחקרים עוקבים, שיבחנו האם טיפולי הרפיה כמו יוגה ומדיטציה יכולים לשפר את תוצאות ההיריון בקרב נשים שנתונות לסטרס".
היריון על פי המאיירת Line Severinsen: