טראמפ דחה את ההחלטה על העברת השגרירות לירושלים
הנשיא שהבטיח בקמפיין הבחירות שלו כי יעביר את השגרירות לירושלים שוב החליט לחכות עם ההכרעה הדרמטית. מנהיגים רבים לוחצים על טראמפ כדי שלא להכריז על המהלך כדי לשמור על תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים ולא לערער את היציבות באזור
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, דחה את מועד קבלת ההחלטה על העברת השגרירות האמריקנית לירושלים. כך הודיע הלילה (ג') דובר במערך התקשורת של הבית הלבן, הוגאן גידלי. עוד נמסר כי "הנשיא צפוי לקבל החלטה בנושא בימים הקרובים".
על פי ההערכות, טראמפ יתייחס לעניין מחר במהלך נאומו המדיני ויודיע כי ארה"ב מכירה בירושלים כבירתה של ישראל, אך ידחה את ההחלטה ב-6 חודשים נוספים. טראמפ היה אמור להכריז הלילה על החלטתו בעקבות חוק אמריקני שדורש מכל נשיא מכהן לקבל החלטה בכל חצי שנה. מאחר והרפובליקנים שולטים בבית הנבחרים - הנשיא לא צפוי להיפגע מהאיחור בהודעה.
אם טראמפ אכן יכיר בירושלים כבירתה של ישראל - יהיה זה שינוי דרמטי במדיניות האמריקנית שהייתה מקובלת בקרב הנשיאים הקודמים - רפובליקנים ודמוקרטים כאחד. העמדה האמריקנית גרסה עד כה כי עתידה של ירושלים ייקבע במסגרת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.
טראמפ הבטיח במהלך קמפיין הבחירות כי יכריז על מעבר השגרירות מיד עם השבעתו לתפקיד. חוסר ההכרעה בנושא הביא למחאה בקרב הרפובליקנים ומצביעיו האוונגליסטים שמהווים את בסיס התמיכה הפוליטית שלו. מאחר וכל הצמרת הביטחונית והמדינית בארצות הברית מתנגדת למהלך, ניסו יועצי הבית הלבן למצוא פשרה פוליטית - מצד אחד להכיר בירושלים כבירה, אך לדחות את ההחלטה לגבי מבנה השגרירות.
גורמים בממשל אמרו במהלך סוף השבוע כי הנשיא טרם קיבל החלטה בנושא. בימים האחרונים מופעל על טראמפ לחץ מצד הפלסטינים ומדינות ערב כדי שיוותר על ההכרזה. השגריר הפלסטיני בארצות הברית, חוסאם זומלוט, אמר בריאיון לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי "הכרה רשמית של ירושלים כבירתה של מדינת ישראל תהיה 'נשיקת מוות' לפתרון שתי המדינות לשני עמים. מדובר בסוגיה שעומדת בלב ליבו של הסכסוך".
השגריר הסעודי בארה"ב, חאלד בן סלמאן, כתב כי "כל הכרזה אמריקנית על מעמדה של ירושלים לפני חתימת ההסדר המדיני תפגע בתהליך השלום ותגביר את המתיחות באזור". השגריר, שהוא גם בנו של המלך סלמאן, הוסיף כי הממלכה תמשיך לתמוך בפלסטינים כפי שעשתה זאת בעבר.גם נשיא צרפת עמנואל מקרון התנגד להכרזה ואמר כי הוא "מודאג מהאפשרות שארה"ב תכריז על העברת השגרירות לירושלים".
שני בכירים בממשל האמריקני אמרו לסוכונות הידיעות "רויטרס" כי הדיווחים על ההחלטה להעביר את המבנה לירושלים עוררו התנגדות באגף לענייני המזרח התיכון במחלקת המדינה. אחד הבכירים מסר כי החשש העיקרי הוא מהתלקחות ביטחונית באזור בעקבות ההכרזה. חתנו ויועצו הבכיר ג'ארד קושנר התחמק מלענות על הנושא במהלך פורום סבן ואמר: "הנשיא עדיין בודק את העובדות. ברגע שיכריע בנושא - הוא יהיה זה שיודיע על כך".
בסוף השבוע האחרון פתח יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בשורת שיחות עם מנהיגים מרחבי העולם כדי למנוע את ההכרזה האמריקנית. בין המנהיגים ששוחחו עם אבו מאזן: עבדאללה מלך ירדן, נשיא מצרים עבד אל פתאח א-סיסי ואמיר קטאר שייח' תמים בן חאמד אל-ת'אני. יועצו מחמוד אל-הבאש אמר כי "כל העולם ישלם מחיר לכל שינוי או פגיעה במציאות המדינית של ירושלים".
שגריר ישראל בארצות הברית, רון דרמר, אמר אתמול לאתר החדשות "פוליטיקו" כי ההכרה תעביר מסר לפלסטינים, לפיו "ירושלים היא בירת ישראל, ואתם צריכים להתמודד עם המציאות הזו". ראש העיר ירושלים ניר ברקת שנפגש עם הוועד היהודי האמריקני בניו יורק אמר כי הוא "מקווה שטראמפ ילך עם הלב ויעשה את הדבר הנכון הפעם".
בחמאס הזהירו בסוף השבוע האחרון מפני ההשלכות על הכרזה שכזו. בהודעה שפרסם הארגון הוא הבהיר כי "החלטה זו מהווה פגיעה בוטה של ארצות הברית בירושלים ומעניקה לישראל לגיטימציה בעיר". לפי ההודעה, "צעד זה הוא פגיעה בוטה גם בדין הבינלאומי לפיו ירושלים היא שטח כבוש. אנו קוראים לבני העם הפלסטיני להתייצב כסכר בלתי חדיר וכחומה גבוהה בפני ההחלטה הזו ולחדש את אינתיפאדת ירושלים, על מנת שהתכנית הזו לא תעבור".
המלך עבדאללה היה מראשוני המנהיגים שהזהירו כי "העברת השגרירות תסכן את פתרון שתי המדינות". במהלך פגישות שקיים עם בכירים בקונגרס האמריקני בשבוע שעבר, אמר מלך ירדן כי "להעברת השגרירות האמריקנית לירושלים בשלב הזה יהיו השלכות בזירה הפלסטינית, הערבית ומוסלמית". הוא הוסיף כי "הדבר יהווה תירוץ שהטרוריסטים ישתמשו בו כדי לקבע את מצב את הזעם, התסכול והיאוש, שמהווים קרקע פוריה להפצת הרעיונות שלהם".