שתף קטע נבחר
 

מיזם חברתי שמקרב בין תיירים לישראלים על ידי אוכל

רוצים להכיר ישראלים מקרוב? בואו לאכול: מיזם חברתי חושף תיירים לישראל האמיתית באמצעות ארוחות משותפות בבתים פרטיים בסכום סימלי. גרייני צ'אנג, תיירת מלונדון: "העוף עם הסילאן היה מעולה, ואחרי הארוחה הוספתי לרשימה גם את העובדה שרוב הישראלים ידידותיים מאוד"

צילום: אור קפלן

צילום: אור קפלן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גרייני צ'אנג (34) הגיעה השנה מלונדון לחופשה בישראל יחד עם חברה. צ'אנג, שנולדה בהונג קונג, גדלה בניו יורק ומתגוררת כיום בלונדון, רצתה להכיר את ישראל מזווית מעט שונה - דרך האוכל הישראלי. "לפני הנסיעה חיפשתי ברשת התנסויות קולינריות מעניינות בתל אביב", מספרת צ'אנג, "ונתקלתי במיזם Betzavta, שדרכו הגעתי יחד עם חברה לביתו של מארח בשם אמיר מרקו שגר בתל אביב, והוא הכין עבורנו ארוחה טעימה וכיפית במיוחד".

"אוכל מחבר בין אנשים". משפחת סער מארחת משלחת בלוגרים לקידוש בחסות Vibe Israel, ארגון שפועל לחיזוק ישראל בעולם כמותג (צילום: אור קפלן) (צילום: אור קפלן)
"אוכל מחבר בין אנשים". משפחת סער מארחת משלחת בלוגרים לקידוש בחסות Vibe Israel, ארגון שפועל לחיזוק ישראל בעולם כמותג(צילום: אור קפלן)

צ'אנג וחברתה, שאף היא מתגוררת בלונדון, אכלו אצל מרקו (32) שעוסק בתחום הפרסום באינטרנט, ארוחה ישראלית שכללה סלט בורגול, שקשוקה עם חלה, אורז עם ירקות ועוף עם בטטה וסילאן בתנור. "במיוחד אני זוכרת את העוף שהיה מעולה", מספרת צ'אנג.

לפעמים כל מה שצריך כדי לפתוח בשיחה - זה כמה מנות אוכל. משפחת סער מארחת משלחת בלוגרים לקידוש בחסות Vibe Israel, ארגון שפועל לחיזוק ישראל בעולם כמותג ()
לפעמים כל מה שצריך כדי לפתוח בשיחה - זה כמה מנות אוכל. משפחת סער מארחת משלחת בלוגרים לקידוש בחסות Vibe Israel, ארגון שפועל לחיזוק ישראל בעולם כמותג
   

עוד כתבות שיכולות לעניין אותך:

 

"אני אוהב לבשל וטוב מאוד גם בהכנת לזניה, אבל לארוחה הזו בחרתי להגיש אוכל ישראלי פשוט. היה לי ברור שלזניה פחות תרגש אותן. העוף עם הסילאן, לעומת זאת, הפתיע אותן מאוד, במיוחד הסילאן, שהן מעולם לא טעמו בעבר", משתף מרקו. הוא הגיע למיזם דרך פוסט בפייסבוק, ומאז הוא מארח תיירים בביתו שבתל אביב. 

"כשהתייר יושב אצלי בסלון הוא מקבל חשיפה אמיתית לישראל, כזאת שאני מקווה שהוא יעביר הלאה". אמיר מרקו (שני מימין) וגרייני צ'אנג (ראשונה משמאל) במהלך הארוחה  (  ) (  )
"כשהתייר יושב אצלי בסלון הוא מקבל חשיפה אמיתית לישראל, כזאת שאני מקווה שהוא יעביר הלאה". אמיר מרקו (שני מימין) וגרייני צ'אנג (ראשונה משמאל) במהלך הארוחה
  

על המיזם החברתי Betzavta, חתומים ניב סער (28) מרמת גן ואורי פרל (30) מרמת השרון, שני חברים שהכירו בימי השירות הצבאי בחיל המודיעין וכיום עוסקים בפיתוח מערכות בחברות הייטק.

 

"רצינו ליצור משהו חדשני שיתרום להסברה הישראלית", מסביר סער, "ומכיוון ששנינו אוהבים לטייל בעולם ולהכיר אנשים חדשים, חשבנו על משהו שיכול לשלב היכרות בין אנשים ממדינות שונות והגענו למסקנה שאירוח ביתי בתוספת ארוחה  - זאת הדרך הטובה ביותר לקירוב לבבות. הרי בסופו של דבר כשהולכים למסעדה בארץ זרה, אומנם זוכים לטעום את האוכל המקומי - אבל לא מכירים את האנשים שחיים שם כי אין שום דרך לפנות אליהם. הארוחות בבית הן הזדמנות ליצירת מפגשים".

 

ואכן, לדברי צ'אנג, הארוחה בביתו של מרקו הפכה במהרה מעוף וסלט בורגול לשיחה קולחת על מוזיקה וסרטוני וידאו. "הכול הרגיש מאוד אמיתי, צחקנו בלי הפסקה, והתחושה הייתה שאנחנו בארוחה עם חברים ותיקים ולא עם מישהו שזה עתה פגשנו", היא מספרת.

"בחרתי להכין ארוחה ישראלית פשוטה, כי הרגשתי שזה ירגש אותן יותר מאשר לזניה שהן בטוח טעמו מתישהו". אמיר מרקו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
"בחרתי להכין ארוחה ישראלית פשוטה, כי הרגשתי שזה ירגש אותן יותר מאשר לזניה שהן בטוח טעמו מתישהו". אמיר מרקו(צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
 

האם חוויית האירוח שינתה את דעתך על הישראלים או לימדה אותך משהו חדש עליהם שלא ידעת בעבר?

צ'אנג: "אני חושבת שכן. אני לא יכולה להגיד שידעתי הרבה על ישראלים לפני שהכרתי את אמיר, בעצם הכרתי רק כמה קולגות ישראלים שעבדו עימי והתרשמתי שהם ממוקדים, ממושמעים וטכנולוגיים מאוד. הרושם הזה נותר כשהיה, אבל אחרי הארוחה הוספתי לרשימה גם את העובדה שרוב הישראלים ידידותיים מאוד".

 

צ'אנג היא אחת מני תיירים רבים שמבקשים להכיר את ישראל דרך העיניים הישראליות המקומיות, ומעוניינים להתארח אצל ישראלים כדי להכיר את התרבות טוב יותר. "התיירים נהנים מאוד משקשוקה, מסלט ישראלי, מחצילים בטחינה וממאכלים סופר-פשוטים, וכיף להם שמישהו מארח אותם ופותח איתם בשיחה", מסביר סער.

 
"התיירים נהנים מאוד משקשוקה, מסלט ישראלי, מחצילים בטחינה וממאכלים סופר-פשוטים". משפחת סער מארחת משלחת בלוגרים לקידוש בחסות Vibe Israel, ארגון שפועל לחיזוק ישראל בעולם כמותג ()
"התיירים נהנים מאוד משקשוקה, מסלט ישראלי, מחצילים בטחינה וממאכלים סופר-פשוטים". משפחת סער מארחת משלחת בלוגרים לקידוש בחסות Vibe Israel, ארגון שפועל לחיזוק ישראל בעולם כמותג

"לא רוצים שהמארחים יהפכו את זה לעסק"

"הרבה שואלים אותנו מה ההבדל בינינו לבין מיזמים אחרים של אירוח - בעצם אצלנו יש מצב שבו המארח לוקח חלק במיזם מתוך רצון להכיר אנשים אחרים, ממש כמו המתארחים עצמם", מסביר סער ומוסיף: "כיום העולם בשל לכך שאנשים פותחים את המרחב האישי שלהם לזרים, אפשר לראות את זה בחילופי דירות בין אנשים ממדינות שונות ובשירותי הסעות למיניהן". 

לא רוצים שזה יהפוך לעסק. ארוחת שבת במסגרת המיזם (  ) (  )
לא רוצים שזה יהפוך לעסק. ארוחת שבת במסגרת המיזם
  

אז איך נרשמים למיזם? 

"התייר מזין את תאריכי הביקור שלו בארץ באתר, ואנחנו פונים אליו במייל עם שאלות ממוקדות יותר, כמו בן כמה הוא, באילו ערים יהיה ומתי, אם יש לו רגישות למאכל כלשהו ואם הוא טבעוני או צמחוני. המארח צריך להירשם גם הוא באתר, וגם אליו אנחנו פונים במייל עם שאלות דומות. כך, בעצם, אנחנו מייצרים התאמה הדדית מאחורי הקלעים. לאחר ששני הצדדים אישרו את ההתאמה ביניהם - אנחנו מחייבים את האורח ב-35 דולר לסועד. עבור ארוחה לילד התשלום הוא נמוך יותר".

 

ואיך זה בדיוק עובד, התיירים יכולים לבחור בסוג הארוחה שהם רוצים לאכול?

"לא ממש. הם יכולים לציין רק אם הם רגישים למאכל כלשהו, צמחוניים או טבעוניים, ולבחור את המארחים בהתאם לאופציות שאנחנו שולחים להם".

 

איפה הרווח שלכם מהמיזם הזה?

"אנחנו לוקחים עמלה של 20 אחוז מהתשלום של התייר ואת השאר מעבירים למארח. כרגע היקף העמלה הזאת רק מכסה לנו את החזקת האתר, אנחנו לא מתפרנסים מהמיזם ושנינו עובדים במשרות מלאות".

 

"בסופו של דבר אנחנו לא רוצים שהמארחים יהפכו את זה לעסק, ולכן אנחנו גם לא מאפשרים ארוחות ענק או אירוח של כמה תיירים ביום, ומגבילים את הארוחה לארבעה תיירים בלבד. אם יש משפחה עם יותר מארבעה נפשות והמארח מסכים לארח את כולם - אז נאשר זאת, כמובן."

"במסעדה אי אפשר להכיר אנשים לעומק כמו בארוחה ביתית" (  ) (  )
"במסעדה אי אפשר להכיר אנשים לעומק כמו בארוחה ביתית"
   

נחשפים לישראל האמיתית

ובחזרה למארח: מרקו הגיע למיזם, כאמור, דרך פוסט בפייסבוק שפרסם סער - שאותו הוא מכיר מתקופת הלימודים באוניברסיטה - והבין מייד שהנושא מעניין אותו והוא מעוניין להשתתף בו. "הבנתי שהמיזם הזה נותן לתייר את האפשרות לחוות את ישראל יותר כמו תושב ופחות כמו תייר, ובכלל, מרתק בעיניי לקבל הצצה לחיים של מישהו שגר במדינה אחרת".

 

למה בעצם החלטת לארח אצלך תיירים?

"יצא לי לטייל לא מעט בעולם ותמיד נהניתי מהשיחות והקשרים שנוצרו עם אנשים חדשים, מקומיים וגם כאלו שמטיילים כמוני. רציתי להרגיש שוב את אותה הרגשה גם אצלי בבית, כשאני מארח בסלון ומגיש את האוכל שאני אוהב".

לא חייבים להיות בשלנים מעולים, חשוב יותר להיות אנשי שיחה טובים.  משפחת סער מארחת משלחת בלוגרים לקידוש בחסות Vibe Israel, ארגון שפועל לחיזוק ישראל בעולם כמותג (צילום: אור קפלן) (צילום: אור קפלן)
לא חייבים להיות בשלנים מעולים, חשוב יותר להיות אנשי שיחה טובים. משפחת סער מארחת משלחת בלוגרים לקידוש בחסות Vibe Israel, ארגון שפועל לחיזוק ישראל בעולם כמותג(צילום: אור קפלן)

"בנוסף, אני חושב שהיכרות אישית עם תיירים היא הזדמנות מעולה לשיפור ההסברה הישראלית; כשתייר מגיע לישראל הוא יכול ליהנות מאתרי תיירות שונים, אבל לא בהכרח להכיר את ההווי והתרבות הישראליים. לעומת זאת, כשהוא יושב אצלי בסלון, שואל שאלות ומכיר אותי באופן אישי - הוא מקבל חשיפה אמיתית לישראל, כזו שאני מקווה שהוא יעביר הלאה".

 

כמה פעמים יצא לך לארח דרך המיזם?

"אירחתי בפעם הראשונה בספטמבר האחרון, ואני מתכנן לארח שוב בקרוב".

 

זה לא מלחיץ לארח אנשים זרים בבית שלך?

"חששתי מעט מכך שאולי השיחה לא תזרום ויהיה מביך לארח אותן, אבל הופתעתי כמה מהר הקרח נשבר והערב הפך לחוויה מעניינת וחברתית. אוכל מאוד מקרב בין אנשים, וברגע שחולפת המבוכה ויושבים סביב השולחן ומתחילים להחליף מנות, יוצאים גם הסיפורים והחוויות, שמתחילים מנושא האוכל וגולשים לנושאים אחרים".

 

למי מתאים להשתתף בפרויקט הזה?

"אני חושב שכל מי שאוהב אנשים, חברותי ויכול לנהל שיחה בסיסית בשפה האנגלית - מתאים למיזם. אומנם התיירות מאוד התלהבו מהאוכל שהכנתי, אבל גם מי שלא אלוף במטבח, כל עוד הוא איש שיחה, יכול להתאים".

 

מטרת המיזם היא, כאמור, ליצור קשר בין התיירים לישראלים ולחשוף אותם לישראל האמיתית ולא רק לזו שמדריכי הטיולים מנסים להציג לפניהם. אולם נשאלת השאלה אם תל אביב היא ישראל האמיתית - ומה לגבי כפרים ערביים, דרוזים ובדואים וישובים מרוחקים בצפון ובדרום? לדברי סער, מרבית הארוחות מתקיימות בתל אביב או בירושלים מהסיבה הפשוטה שרוב התיירים נמצאים שם, אך מבחינתו כל מי שיירשם ויעמוד בתנאים - יוכל להשתתף במיזם.

 

"כשמתחילים להעביר את המנות - הקרח נשבר" (  ) (  )
"כשמתחילים להעביר את המנות - הקרח נשבר"
  

"האתגר שלנו הוא דווקא הישראלים, זאת על אף שהם מרוויחים לא פחות מהתיירים מכל העניין הזה", מסביר סער. "הם נהנים מבילוי קצת אחר, מכירים אנשים חדשים שישמחו, לפחות רובם, לארח אותם בחזרה כשיגיעו לבקר במדינה שלהם, ועל הדרך גם מתרגלים את האנגלית שלהם".

 

ומה הלאה, אתם מתכננים להפוך את המיזם הזה לבינלאומי?

סער: "זה חלום שאנחנו מאוד רוצים להגשים, אבל לוקחים את זה צעד אחרי צעד. נוכל ליישם את זה רק כשיהיה לנו בנק מספיק רחב של תיירים".

 

מרקו מאשר שלו היה פרויקט כזה במדינות אחרות בחו"ל, הוא היה משתתף בו מבלי לחשוב פעמיים: "זוהי הדרך הטובה ביותר להכיר מקומיים, מישהו שאפשר להתייעץ איתו ולהיעזר בו במהלך הטיול במדינה זרה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתחברים דרך האוכל. ארוחה במסגרת מיזם Betzavta
מומלצים