הצצה למלון החדש בכיכר המפורסמת ביפו
המבנה שבצידה הצפון מערבי של כיכר השעון ביפו עבר הרבה ידיים ושימושים שונים לאורך מאות שנים. לנעליים הגדולות ורוויות ההיסטוריה האלו נכנס כעת מלון חדש ומפואר. בריכת אינסוף, חדרים מרווחים, ספא, חמאם וחללים לשימור עוצרי נשימה. צפו בהצצה ראשונה למלון
(הלבשה: זארה)
מעל עשור שהמבנה ההיסטורי בכיכר השעון המתוירת ביפו נמצא בשיפוצים ומוסתר מעיני הציבור. ב-2006 עבר המבנה לבעלות פרטית, ובתחילת חודש ינואר הקרוב הוא ייפתח לראשונה לקהל הרחב כמלון פאר חדש - מלון סטאי.
כדי להבין את חשיבות המבנה והמקום צריך לחזור כמה שנים אחורה. לא הרבה, רק כמה מאות. התיעוד הרשמי של המבנה החל אי שם במאה ה-13, בתקופת האימפריה העות'מנית. העות'מנים בנו שם בית כלא על חורבות מצודה צלבנית עתיקה.
בית הכלא, "הקישלה", שימש גם כבית מעצר וגם כחלק ממערך חומות העיר העתיקה של יפו. המקום המשיך לשמש כבית מעצר גם בימי המנדט הבריטי ואחרי מלחמת העצמאות עבר למשטרת ישראל. בנוסף, שני אירועים ידועים מאוד התרחשו במלון במחצית המאה האחרונה. הפושע הנאצי אדולף אייכמן הוחזק כאן בבית המעצר של המשטרה במהלך משפטו בארץ, שהסתיים בהוצאתו להורג במאי 1962.
האירוע האחר, השונה בתכלית השינוי, הוא צילומי הסרט הישראלי המפורסם "השוטר אזולאי". כך שמעבר להיסטוריה ארוכת השנים וחוצת התרבויות, גם לתרבות הישראלית יש כאן ערך מוסף ונציגות היסטורית חשובה.
ב-2005 סיימו משטרת יפו ומרחב יפתח את הפעילות במקום, וכשנה לאחר מכן נמכר המבנה כאמור לבעלות פרטית - קבוצת נקש, שבבעלותה מספר מלונות בארץ ובעולם. זה יהיה מלון סטאי השני בארץ - ביוני 2017 נחנך מלון סטאי כינרת, ולפני כן, ב-2014, קדם לו מלון סטאי במיאמי ביץ'.
ההקפדה על שמירת הישן בחדש
כל המבנים ההיסטוריים שנתגלו עברו שיקום כולל, פנימי וחיצוני. ה"קישלה" המקורי נשתמר, כולל תקרות עץ ועבודות ברזל, בעוד דלתות וחלונות עשויי עץ שוחזרו כמו המקור. על עבודת השחזור, התכנון והמחקר ההיסטורי שנעשתה במשך העשור האחרון, היה אחראי אדירכל השימור איל זיו.
חצרות הכלא לשעבר שוחזרו בקפדנות וכעת משמשות חצרות קדמית ואחורית של בית המלון. כל עבודות השימור והשחזור בוצעו על ידי משחזרים מקצועיים ומומחים לעבודות אבן, ברזל ועץ, שהקפידו להיצמד למבנים המקוריים. גם הקשת הרחבה של פתח הכניסה נשארה כפי שהיא. הקשת נושאת את חותמו של עבדול חמיד השני, הסולטאן ה-34 של האימפריה הטורקית, שעלה לשלטון לפני כ-140 שנה.
"מייד עם רכישת האתר הזמינו בעלי המלון ביצוע של מחקר מקיף על מנת לשמר כראוי את המבנה ההיסטורי. מאמצי השימור כללו חפירות ארכיאולוגיות נרחבות שבוצעו על ידי רשות העתיקות. במהלכן נתגלו שרידים החל מתקופת הצלבנים וכלה בתקופה העות'מאנית", כך מספר לנו רן בלבוס, סמנכ"ל קבוצת נקש בישראל ומלונות אורכידאה.
משרד האדריכלים הישראלי "פייגין אדריכלים" הוביל את התכנון והביצוע של עבודות הבנייה במלון, והמטרה שניצבה לנגד עיניהם היא הפיכתו של אתר היסטורי למלון פאר ברמת חמישה כוכבים. כאמור, המלון משמר את המאפיינים של הבניין המקורי, וגם נוספו לו שתי קומות ואגף חדש, שעיצובו משקף את סגנונם של המבנים ההיסטוריים.
ומה במלון?
בשיחה עם ynet חוזר בלבוס על המושג VVIP, כלומר "אנשים חשובים מאוד-מאוד". "זה מלון ברמה אחרת שטרם נראתה כאן בארץ. אם מבחינת השירות הצמוד לכל אורח וההכרה של האורחים וצורכיהם לעומק ואם ברמת האבזור ועיצוב החדרים והשטחים הציבוריים במלון", הוא מפרט.
אין ספק שבונוס נוסף ובלתי ניתן להפרדה מהמלון הוא המיקום שלו. מצד אחד ממוקם המלון בלב הפועם של יפו העתיקה, ליד השווקים והמרכזים הקולינריים. מצד שני הוא בקו ראשון לחוף הים וקרוב מאוד לנמל יפו השוקק.
במלון עצמו 110 חדרי אירוח סטנדרטיים לכאורה, למרות שהם מרווחים מהסטנדרט שמוצאים בדרך כלל במלונות אורבניים. החדרים מפוזרים במספר מבנים שונים במתחם המלון, חלקם פונים לכיכר השעון והשער של יפו, חלק לחצרות הפנימיות של המלון וחלקם אל הים.
בנוסף, המלון מציע גם עשר סוויטות, מהן אחת נשיאותית בעלת חלונות גדולים שקופים הממוקמת ממש מעל החוף. "הסוויטה תוכל להוות תחרות הולמת לסוויטות הנשיאותיות הוותיקות במלונות היוקרה בארץ שמארחים תמיד נשיאים ואנשים חשובים מכל העולם", אומר בלבוס.
ספא עם שבעה חדרי טיפולים גדולים, חמאם טורקי, מסעדת גורמה ולאונג' שיהיו פתוחים גם לאורחים מחוץ למלון - הם חלק מהמתקנים שנמצאים במלון, אבל גולת הכותרת היא כמובן "בריכת האינסוף" שעל גג אחד המבנים. הבריכה המלבנית משקיפה לנוף פנורמי של קו הרקיע וחוף ימה של תל אביב מצפון, העיר העתיקה של יפו מדרום ובאמצע הים התיכון.
ומה לגבי המחירים? אל תצפו למחירי לואו קוסט, כמובן. בתקופת ההרצה, שתחל עם פתיחת המלון באחד בינואר, יעמדו המחירים על כ-500 דולר ללילה כולל ארוחת בוקר באמצע ובסוף השבוע, כך נמסר מהנהלת המלון.
בשיחה עם סמנכ"ל הקבוצה נאמר כי המלון נבנה במטרה לספק חוויה אחרת לאורחיו, חוויית יוקרה ופינוק שלדעתו טרם נראתה כאן בישראל. האם זה אומר שהם פונים בעיקר לקהל מחו"ל וקהל אמיד במיוחד? לאו דווקא. לדבריו, הקהל הישראלי מחפש כיום חוויות חדשות ואירוח הוליסטי שלא מספק רק לינה וארוחת בוקר אלא מכלול רחב יותר. אם זה העיצוב המוקפד, המתקנים, בחירת החומרים בחדרים עצמם, הקולינריה כמובן וכל מה שהמבנה המיוחד מביא איתו לאירוח במלון. "אני מאמין שהקהל הישראלי יבוא בהמוניו גם אם המחיר לא זול, אנחנו כבר רואים זאת בהיקף ההזמנות קדימה כך שאני לא חושש מעניין המחיר", מסכם בלבוס.