בזכות הווטו האמריקני: סוכלה החלטה במועצת הביטחון נגד ההכרה בירושלים
14 מתוך 15 החברות במועצת הביטחון הצביעו בעד ביטול ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל, אך שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי הטילה וטו. היילי: התכחשות להכרה - מקור למבוכה. נתניהו: "אמת מביסה שקרים". הפלסטינים יפנו לעצרת הכללית: "ארה"ב מסכנת את היציבות"
ארצות הברית הטילה וטו על הצבעת מועצת הביטחון של האו"ם על ביטול ההכרה בירושלים כבירתה של ישראל. 14 חברות המועצה הצביעו בעד היוזמה המצרית שהופצה השבוע לנציגי המדינות מבלי לציין את שמו של טראמפ במפורשות. מדובר בפעם הראשונה שארה"ב מטילה וטו על הצבעה במועצת הביטחון בשש השנים האחרונות.
שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי אמרה בתום ההצבעה כי "זו הפעם הראשונה שניצלתי את הזכות האמריקנית לוטו. הטלת וטו זה לא משהו שארה"ב עושה לעתים קרובות, אנחנו לא עושים את זה בשמחה אך עושים זאת ללא סייגים".
דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, אמר לאחר הדיון במועצה: "ארה"ב מסכנת את היציבות של הקהילה הבינלאומית בדמות חוסר כבוד בעצם החלטתה להטיל וטו. ההחלטה להטיל וטו אינה מקובלת עלינו".
נוסח טיוטת ההצעה ביטא "צער עמוק על ההחלטות האחרונות על מעמדה של ירושלים", והפציר כי "כל החלטה ופעולה שמתיימרות לשנות את אופיה, מעמדה או הרכבה הדמוגרפי של ירושלים, תהיה חסרת תוקף משפטי ויש לבטלה בהתאם להחלטות מועצת הביטחון". עוד נכתב בנוסח ההצעה כי על "כל המדינות להימנע מהצבת משלחת דיפלומטית בירושלים".
היילי הוסיפה כי "הטלת הווטו צריך להיות מקור למבוכה עבור חברות המועצה. הנשיא הקפיד שלא להניח הנחות מוקדמות במסגרת ההכרה בירושלים. הגבולות של שתי המדינות במסגרת הסכם שלום ייקבעו אך ורק על-ידיהן".
ארה"ב: "ההצבעה על היוזמה היא עלבון שלא יישכח"
עוד הדגישה כי ההכרה של טראמפ עומדת בקו אחד עם החלטות המועצה: "הניסיון לעוות את ההכרה לטובת אג'נדה פרטית הוא מטריד. הנשיא הצהיר על תמיכה בסטטוס קוו לגבי המקומות הקדושים בירושלים שהייתה המולדת הרוחנית של היהודים במשך מאות שנים, ואין להם בירה אחרת. ארצות הברית אינה פוגעת בתהליך השלום. ההצבעה על היוזמה היא עלבון שלא נשכח אותו. זאת הוכחה לכך שהאו"ם עושה יותר נזק מתועלת לתהליך השלום. אנחנו דוחים את הטענות המקוממות".
היילי תקפה את ההנהגה הפלסטינית ואמרה: "מה יעזור לעם הפלסטיני שמנהיגיו משליכים אבנים על תהליך השלום? ארה"ב עזרה לפלסטינים יותר מכל מדינה אחרת. נתנו מיליארדי דולרים לפליטים, הפעלנו בתי ספר. כשאמריקנים רואים מדינות שכל התרומה שלהם לעם הפלסטיני היא פחות מאחוז אחד מתקציב, ואז הן מאשימות אותם בחוסר מחויבות לשלום - האמריקנים מאבדים את סבלנותם".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודה להיילי בסרטון שהקליט לקראת ההצבעה: "השגרירה היילי. בחנוכה, את דיברת כמו מכבית. הדלקת את נר האמת וגירשת את החושך. אחת מביסה את הרבים. אמת מביסה את השקרים. תודה לנשיא טראמפ ותודה לך ניקי היילי".
בפתח הדיון אמר שגריר ישראל באו"ם דני דנון: "גם אם תצביעו עוד מאה פעמים – לא תשכתבו את ההיסטוריה. חברי מועצת הביטחון יכולים להצביע עוד מאות פעמים כדי לגנות את נוכחותנו בירושלים, אך ההיסטוריה לא תשתנה. הגיע הזמן שכל המדינות יכירו שירושלים תמיד הייתה ותמיד תהייה בירת העם היהודי ובירת ישראל".
הנציג המצרי, שיזם את ההצעה, אמר כי "היוזמה הוגשה בתגובה למצב החירום של הפלסטינים. ההכרה של טראמפ הפרה את החלטות מועצת הביטחון. ירושלים נמצאת בליבם של אנשים רבים ברחבי העולם, אך אל-קודס היא אחת מהעניינים הראשונים שצריך לסדר אותם במשא ומתן".
שגריר צרפת באו"ם פרנסואה דלארט אמר כי "צרפת מביעה צער על תוצאות ההצבעה ומבקשת להודות למצרים על גישתה המאוזנת ועל מאמציה. ההחלטה משקפת את הקונצנזוס לגבי ישראל שנבנה במשך שנים. אנחנו לא מכירים במזרח ירושלים כחלק מישראל".
הנציג הבריטי מת'יו רייקרופט הסביר כי ארצו תומכת בהצבעה מאחר והיא תואמת להחלטות הקודמות של מועצת הביטחון. "הסטטוס של ירושלים צריך להיות מושג דרך משא ומתן, והיא צריכה להיות בירתן של שתי המדינות. אנחנו לא מתכננים להעביר את השגרירות מתל אביב לירושלים".
רייקרופט הוסיף כי "כל תהליך שלום צריך להכיר באנשים ולא רק בקרקעות. מזה זמן רב הישראלים חיים בפחד מפני טילים ופיגועים, והפלסטינים שחיים מחוץ למזרח ירושלים מנותקים ממנה לחלוטין. ירושלים קדושה עבור היהודים והפלסטינים באותה המידה, ואסור שזה יישכח".
לפני כשבוע וחצי התייצב הנשיא טראמפ מול המצלמות בבית הלבן והודיע: "הממשל האמריקני מכיר בירושלים כבירת מדינת ישראל". הוא עדכן שהנחה את מחלקת המדינה להיערך לקראת העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים - ולאחר מכן חתם על הצו שמעכב את העברת השגרירות בעוד חצי שנה. ההצהרה פתחה גל מחאות בעולם המוסלמי בכלל והסלמה במצב הביטחוני בין ישראל לפלסטינים בפרט.
מאותו יום משגרים ארגוני טרור פלסטיניים רקטות מעזה כמעט מדי יום, ותושבי הגדה יצאו שוב ושוב להפגנות מחאה. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן נאם בפתח ישיבת ההנגה הפלסטינית ואמר כי בכוונתו לבקש הכרה מלאה מהאו"ם. אבו מאזן ציין כי הרשות תחתום על 22 אמנות נוספות ותצטרף לארגונים בינלאומיים.
בהמשך להכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל, הכריז פתח ושאר הפלגים הפלסטיניים על יום רביעי, תאריך הגעתו של סגן נשיא ארה"ב מייק פנס לביקור בישראל, כיום זעם.
צה"ל: לא ניתן לקבוע את הרקע והסיבה למות המפגין הנכה בעזה
במקביל הודיע דובר צה"ל על סיום החקירה של הרג המפגין הנכה בהפרות הסדר בזה בסוף השבוע. צה"ל קבע כי לא ניתן לקבוע שאיברהים אבו-תוריא נהרג מאש חיה או במהלך ההתפרעויות בכלל.
ממצאי התחקיר הוצגו הבוקר (ב') לאלוף פיקוד הדרום, אלוף אייל זמיר, וקבעו כי אבו-תוריא שהה במרחב שבו הפרת הסדר הייתה אלימה, המונית, והשתתפו בה אלפי מתפרעים. זאת בנוסף להפרות סדר נוספות שהתרחשו במקביל לאורך גבול הרצועה.
בצה"ל מודים כי בכפוף לאישור מפקד בכיר בשטח, בוצע ירי חי ומדוייק של מספר כדורים בודדים לעבר מסיתים מרכזיים, אך לא נפתחה אש לעבר אבו-תוריא לצורך ההתמודדות. "מהתחקיר לא עלה מידע המאפשר לקבוע אם אבו-תוריא נפגע במהלך הפרת הסדר ומה גרם למותו".
מדובר צה"ל נמסר כי "המפגינים בהפרות הסדר יידו אבנים, השליכו מטענים והבעירו צמיגים לעבר כוחות צה"ל שמאבטחים את הגבול, במטרה לפגוע בהם ובגדר המערכת. לצורך ההתמודדות עם הפרת הסדר, בוצע שימוש באמצעים שונים לפיזור הפגנות במרחב שבו התקיימה".
בתחקיר הראשוני שנערך לא זוהה כשל ערכי או מקצועי בפעולת הכוחות, ובסיומו ציין אלוף זמיר לחיוב את היערכותה של אוגדת עזה לקראת ההתפרעויות. "ההיערכות כללה הפעלת שיקול דעת ואיפוק בהפעלת הכוח על מנת לעמוד במשימתם - הגנה על ריבונתה של מדינת ישראל, מניעת חדירה ומניעת פגיעה בתשתיות ביטחוניות".
עוד נמסר כי למרות הבקשות, לא התקבלו במהלך התחקיר פרטים ומסקנות מדויקות מניתוח פציעותיו של אבו-תוריא. בצה"ל אמרו כי אם יתקבלו פרטים נוספים הם ייבחנו.