מה אנחנו מרוויחים מהקשר החם עם ברזיל
הנשיא החדש בולסונרו הצהיר שיעביר את השגרירות ואמור לבקר בישראל. לקראת נסיעת נתניהו לטקס השבעתו, סוקר בכיר במשרד החוץ את ההזדמנויות הכלכליות והמדיניות
בשבוע הקרוב יושבע נשיא חדש בברזיל, ז'איר בולסונרו. הנשיא, איש ימין שמרן בעל רקע בטחוני, הוא ידיד חם של ישראל שהביע בהזדמנויות שונות את תמיכתו בה והערכתו להישגיה ויכולותיה הטכנולוגיות. בולסונרו הצהיר שהוא רואה בישראל מודל לפיתוח כלכלי ולפתרון מצוקת המים בצפון מזרח ברזיל. מלבד המים, פוטנציאל שיתוף הפעולה בין המדינות גדול מאוד גם בתחומי החקלאות, תעופה, תיירות, תקשורת, ביטחון הפנים, מדע, חלל וחדשנות.
הקרב על ההגדרה: מה זה בעצם ימין קיצוני?
במדיניות החוץ שלו בולסונרו מבקש לשנות כיוון מקודמיו ופניו מערבה לעבר שותפות עם ארה"ב ועם מדינות כישראל, יפן, קנדה ודרום קוריאה. הוא מתנגד אידיאולוגית למשטרים בעלי גוון סוציאליסטי-קומוניסטי וכבר הספיק לבקר חריפות את הממשלים בקובה, ונצואלה וניקרגואה.
ברזיל היא הגדולה והחשובה במדינות אמריקה הלטינית, המדינה החמישית בגודלה בעולם בשטחה, המשתרע על כ-8.5 מיליון קמ"ר (פי 400 משטח ישראל) ואוכלוסייתה כ-210 מיליון תושבים. כלכלתה השמינית בגודלה בעולם, מתאוששת לאחר משבר ירידת מחירי הסחורות בעשור האחרון וצומחת מחדש בשנה האחרונה והיא כיום בין עשרת יעדי היצוא המרכזיים של התעשייה הישראלית.
בברזיל מתגוררת קהילה יהודית גדולה, ציונית וחמה שיחד עם יוצאי ברזיל בארץ מהווים במשך השנים גשר פעיל ותוסס בין העם הברזילאי הידידותי לישראל. לאחרונה אנו עדים לתמיכה הולכת וגוברת בישראל של רבים מחברי הקהילה האוונגליסטית הצומחת בברזיל ומונה כיום כ-50 מיליון איש.
התקרבות מחודשת זו של ישראל לברזיל מתרחשת כ-71 שנה לאחר שהברזילאי אוסוולדו ארניה, יו"ר עצרת האו"ם, ניהל את הדיון בהחלטת החלוקה בכ"ט בנובמבר 1947, החלטה שהובילה למעשה להקמת מדינת ישראל. במהלך השנים ידעו יחסי ישראל וברזיל עליות ומורדות. בולסונרו, שהתמקד בקמפיין הבחירות שלו במאבק בשחיתות ובפשיעה הגואה, גבר בפער מרשים של כעשרה מיליון קולות על מועמד מפלגת העובדים (PT) ששלטה בברזיל בעשור האחרון וקידמה לא אחת יוזמות פרו פלסטיניות ושליליות לישראל.
כך הפך חבר הקונגרס הידידותי מריו דה ז'ניירו לנשיאה הנבחר של ברזיל. בולסונרו ביקר כמה פעמים בישראל ובביקורו האחרון במאי 2016 היה בגליל ובירושלים והקפיד לבקר בכותל המערבי. בתחילת השנה הבאה מתוכנן ביקור נוסף שלו בישראל והפעם ביקור ממלכתי כנשיאה של ברזיל.
בימים הקרובים יבקר ראש הממשלה נתניהו בברזיל לרגל השבעתו של בולסונרו לנשיאות, במטרה לקדם את יחסי המדינות ולסכם על שיתופי פעולה בתחומים השונים. לאחר ביקורו הראשון של ראש הממשלה בסוף 2017 בשלוש מדינות מרכזיות באמריקה הלטינית - ארגנטינה, מקסיקו וקולומביה - וכחלק מתהליך ההתקרבות והידוק היחסים בשנים האחרונות של ישראל עם מדינות אמריקה הלטינית, החיבור המחודש לענק הברזילאי יוצר אפשרויות רבות לישראל לשיתוף פעולה מדיני ולקידום מעמדה של ישראל באמריקה הלטינית ובזירה הבינלאומית. בנוסף לכך, זו הזדמנות אדירה לשוק הישראלי לפריצת דרך משמעותית בפעילות הכלכלית והעסקית עם אחת מעשר הכלכלות הגדולות בעולם.
ישנה ציפייה גדולה כאן מבולסונרו שילך בעקבות ארה"ב וגואטמלה ויעביר את שגרירות ברזיל לירושלים. הוא הכריז בכמה הזדמנויות על כוונתו לממש את הבטחתו בקמפיין הבחירות ואין ספק שהעניין יעמוד במוקד שיחתו של ראש הממשלה נתניהו עם הנשיא הברזילאי בפגישתם הקרובה בברזיל.
קו הטיסות הישיר שנפתח לאחרונה מסאו פאולו לישראל יתרום ללא ספק להגברת התיירות ההדדית בין המדינות. כך שבמקביל לתיירות צליינים, יהודים וברזילאים רבים בישראל, יוכלו תרמילאים ותיירים ישראלים ליהנות ממדינה יפה זו, על חופיה הנהדרים, מפלי האיגואסו האדירים, קצב הסמבה ברחובות ווירטואוזיות הכדורגל במגרשים. ניתן לסכם התפתחות חיובית זו בקשר עם ברזיל בדבריו של הסופר הברזילאי הנודע ז'ורז' אמאדו: "העולם הוא כזה – בלתי מובן ומלא הפתעות".
מודי אפרים, סמנכ"ל משרד החוץ, ראש אגף אמריקה הלטינית והקריביים