חשיפה: עדויות מוקדמות ממרד גטו ורשה
"הקרב בוורשה הוא כבוד לתולדות העמים של העם היהודי": עדות מוקדמת על המרד, מתוך עיתון יהודי מחתרתי, נחשפת כעת ותועמד למכירה בבית המכירות "קדם", לאחר שהנאצים עשו כל שביכולתם למנוע את הדפסת העיתון: "הם נלחמו עד הכדור האחרון, ואז נפלו בין הבתים"
"לא נמות כמו עבדים": עדות מוקדמת על מאורעות גטו ורשה, מתוך עיתון יהודי שהודפס בחשאי תחת המשטר הנאצי, נחשפת כעת, ובה קריאות מצד אנשי המחתרת להצטרף למאבק בגרמנים, תוך סיכון ממשי לחיים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
- השואה המושתקת של יהודי מקדוניה: "אמרו לי, מה לספרדים ולשואה"
- השינדלר של אירלנד: הציל יהודים ולא זכה להכרה
- 31 שנים במצעד החיים: הרב לאו עדיין נפרד מאמא
בית המכירות הפומביות "קדם" מציג כמה גיליונות של העיתון המחתרתי "ארבעטער-צייטונג", ובו דיווחים על המרידות היהודיות ועל מעשי הגרמנים. העותקים הנדירים יוצעו למכירה בחודש הקרוב.
בעמוד השער של אחד העיתונים, מחודש ספטמבר 1943, מופיעה כתבה ארוכה על מרד גטו ורשה, שהיא אחת העדויות המוקדמות ביותר על אודותיו. בכתבה מפורטים, בין היתר, התנאים שקדמו למרד, יחסי הכוחות בין הצדדים והנזקים שהצליחו המורדים להסב לגרמנים.
"אנשי גסטאפו הרוגים נותרו שוכבים ברחובות"
העיתונאי שאחראי לפרסום, בעצמו איש המחתרת, הביא עדות כתובה על מרד גטו ורשה - כביכול משווייץ: "ביולי 1942 באה הפקודה 'לחסל את הגטו'", תיאר. "הגירושים וההשמדה ההמונית החלו מיד לאחר מכן.
בהמשך מתואר המרד עצמו, וכך נכתב: "כאשר אנשי האס.אס באו לבצע את משימתם הדוחה, הם מצאו את עצמם עומדים מול מיליציה נחושה וחמושה שתילחם עד אחרון האנשים מן האפלה. בתים הרוסים שהפכו למבצרים מבוצרים ותגובות באש וגאווה".
על פי הדיווח, "ההתנגדות נמשכה שישה ימים. כדי להתגבר על הנחישות החזקה של המרד, הגסטאפו נאלצו להשתמש בתותחים, טנקים, להביורים... אנשי גסטאפו הרוגים נותרו שוכבים ברחובות, ועוד רבים נפצעו".
הכתב ואיש המחתרת מתאר כי הם "נלחמו עד הכדור האחרון שלהם, ואז הם נפלו בין הבתים הנופלים וההרוסים של הגטו", ולבסוף מציין באותיות גדולות ומודגשות כי "הקרב בוורשה הוא כבוד לתולדות העמים של העם היהודי".
דפוס מחתרתי, תוך סיכון חיים
גיליונות "ארבעטער-צייטונג" נדפסו בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, מטעם אחד הארגונים הבולטים ביותר במחתרת היהודית – מפלגת "פועלי ציון". בין היתר פעלו חברי הארגון בפולין, בבלגיה, בהולנד ובשווייץ, ונטלו חלק בלוחמה פרטיזנית, בזיוף מסמכים ובהברחת אמצעי סיוע.
אחד מערוצי הפעילות החשובים ביותר של הארגון היה בית הדפוס המחתרתי, שהגרמנים עשו ככל יכולתם למנוע את פעילותו. הדפסות אלו, שנעשו באמצעים דלים ביותר ולא פעם תוך סיכון חיים, שימשו להפצת ידיעות על המרידות היהודיות, תבוסות גרמניה בחזיתות השונות, מעשי הגרמנים במחנות במזרח וקריאה גלויה להתקוממות יהודית.
באחת הכתבות מתואר מצב התקשורת הנוכחי כ"תמונת נוף מדברי של העיתונות המשרתת את הקולקטיביות כולה המצייתת ל'חוק השתיקה'". מקום ההדפסה איננו מופיע על גבי העיתונים, אולם בגיליון מחודש אוקטובר מצוינת כתובת המערכת בעיר גרנובל בדרום צרפת, וכפי הנראה פעל העיתון מעיר זו לאורך כל המלחמה.
מרון ארן מבית המכירות הפומביות "קדם" אמר על החשיפה: "מדובר בפריט היסטורי בעל ערך יוצא דופן. העיתונים הללו, שהודפסו בחשאי תחת המשטר הנאצי, הם סמל ודוגמה לעוצמה היהודית הבלתי-מתפשרת ששרדה במשך כל התופת של מלחמת העולם השנייה באופן מעורר התפעלות".