שתף קטע נבחר

המחלימים מסרטן עדיין לא יכולים לקבל משכנתה

9 חודשים אחרי שהתיקון לחוק נכנס לתוקף - אנשים שהחלימו עדיין מקבלים מחברות הביטוח סירוב אחרי סירוב או תנאים דרקוניים, ונתקעים בלי משכנתה

כמעט שנה אחרי שהשתנה "חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ברכישת ביטוח", ואנשים שהחלימו מסרטן - ובעיקר נשים שעברו סרטן שד - מוצאים את עצמם בלי משכנתה. הסיבה: גם אחרי שהחלימו, חברות הביטוח מסרבות למכור להם ביטוח חיים.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

החלמתם מסרטן? לא תוכלו לקבל משכנתא

חולי סרטן מתקשים לקבל ביטוח משכנתא - בכירים בחברות הביטוח זומנו לבירור

למרות תיקון החוק: מחלימי הסרטן עדיין מחכים לסבסוד

 

"ממון" חשף כבר בפברואר כי למרות התיקון בחוק, שנכנס לתוקף בספטמבר ונועד להקטין אפליה כלפי החולים והמחלימים, הקשיים נמשכים בתום המחלה. מאז הפרסום ערכה רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון שימועים בנושא למספר גופים, ואף שהכללים הובהרו לא הרבה השתנה, והחברות ממשיכות להגיב בסירוב וטרטורים - או מציעות תנאים דרקוניים.

כמעט שנה אחרי שהשתנה "חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ברכישת ביטוח", ואנשים שהחלימו מסרטן מוצאים את עצמם בלי אפשרות לקחת משכנתה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כמעט שנה אחרי שהשתנה "חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ברכישת ביטוח", ואנשים שהחלימו מסרטן מוצאים את עצמם בלי אפשרות לקחת משכנתה(צילום: shutterstock)
 

לפי התיקון שיזמו חה"כ קארין אלהרר ומשה גפני, אדם עם מוגבלות מקצרת חיים יכול לרכוש ביטוח חיים למשכנתה. ניתן לקבל הלוואה לדיור של עד מיליון שקל, וסכום הביטוח יהיה חצי מהסכום (ועד חצי מיליון שקל). כיוון שלמחלימים מוצע ביטוח חיים יקר יותר, המדינה אמורה לסבסד לזכאים את הפרמיה ב-300 שקל בחודש, ולסיוע זה מוקצים 5.4 מיליון שקל בשנה. עם זאת, "ממון" חשף גם כי אף מחלים לא קיבל סבסוד כזה אף שהתקציב כבר הוקצה, כי טרם גובשו תנאי הזכאות. מאז עברו 4 חודשים, ועדיין, תקנות לחוד ומציאות לחוד.

 

רותם זיני (38) גרה עם משפחתה בבית שכור ביישוב נוקדים ורוצה לקנות שטח ולבנות בית בכפר אלדד. במזרחי טפחות סירבו לתת לה משכנתה בטענה כי לא בוטחה. בפוסט שפירסמה כתבה זיני כי בגיל 33 חלתה בסרטן שד גרורתי, ואולם, "כיום אני בריאה, אז למה עליי לעבור את המאבק הזה מול הבנק וחברות הביטוח? לא ידעתי שכשנרצה משכנתה, ניאלץ לעבור כזה סיוט שיחליש אותי נפשית. נורא להגיע כמעט לרגע שבו הכסף של המשכנתה עובר לבנק שלך, ואז הכל נבלם בטענה שאני לא זכאית לביטוח חיים כי יש לי כתם ברזומה - סרטן. חברות הביטוח לא התביישו לפרט לי בהודעות הסירוב את סיבת הדחייה בצורה לקונית ובלי רגשות – 'חלית במחלה קשה בסטייג' גבוה, ולכן את בסכנת חיים ממשית'. אבל אני בריאה! התחננתי שיקשיבו לי, אבל הם לא זזו מעמדתם. עכשיו בחברה אחת אמרו לי להשיג עוד מסמכים כדי להוכיח שאני כבר בריאה. זה מחול מטורף שאני לא מאחלת לאף מחלימה מסרטן".

 

"שבעלך ייקח לבד"

זיני אף שאלה בקבוצת פייסבוק שבה היא חברה, "גמאני מתמודדת עם גרורות", אם אחרות נתקלו בסירוב לקבלת משכנתה, והבינה שאינה היחידה. אחת החברות בקבוצה ענתה לה: "לך אין סיכוי לקבל משכנתה, תפעלי בכיוון שבעלך ייקח לבד". וזיני שואלת: "למה? אנחנו זוג נשוי שרוצה לשאת יחד בנטל. למה אופיר צריך לשאת לבד בהתחייבות הזו ולשלם ביטוח חיים יקר יותר רק על עצמו? באחת החברות אכן הציעו שהוא ייקח לבד את המשכנתה, ויבטח רק את עצמו, במחיר חודשי הרבה יותר גבוה. למה הוא צריך להיענש רק כי אשתו הייתה חולה? לא לזה התכוון המחוקק. התחייבנו לקניית קרקע ואנחנו בלחץ לקבל משכנתה בכל מחיר. הפכנו להיות שבויים של הבנק וחברת הביטוח. מה שהיו נותנים לנו כדי לסגור את העסקה, היינו כנראה אומרים אמן, אבל בוכים בלב ובכיס".

 

"ממון" פנה לבנק מזרחי טפחות, וזה מצא פתרון שהתאים להם "לפנים משורת הדין". מהבנק נמסר כי "הלווים התבקשו בין היתר להסדיר ביטוח חיים. הלקוחה הודיעה כי בשל עברה הרפואי, חברות ביטוח מסרבות לבטח אותה. לאחר בחינת התיק, החליט הבנק לאשר להם את ההלוואה ללא ביטוח. הפתרון שניתן לבני הזוג אינו 'רגיל', ונבע מרצון לבוא לקראתם. פוליסות לבעלי מוגבלות מקצרת חיים יקרות בהרבה מפוליסות סטנדרטיות. הבנק יכול היה לדרוש פוליסה כזו אך ויתר, ולמרות יתר הסיכון (בשל היעדר הביטוח), הריביות נותרו כפי שאושרו".

 

המקרה של זיני אינו היחיד. אילנה אדרי (45), אם חד הורית ל-3 מאזור השרון, חלתה ב-2016 בסרטן ריאות בדרגה 1. היא לא נזקקה לכימותרפיה והקרנות, רק לניתוח, וכיום היא בריאה. לדבריה, "גם אני חוויתי חודש מטלטל מאז שהתחלתי לחפש משכנתה. לא חשבתי שאקבל מחברות הביטוח סירוב אחר סירוב, רק כי היה לי סרטן. לי אין בעל שיכול לקחת בשבילי את המשכנתה. בבנק הסכימו לתת לי רק חצי מהסכום שאני זכאית לו, ובחברת ביטוח אחת הציעו לי פתרון חלקי ולא מתחשב, וגם זה בהתניה שלא אהיה מבוטחת 3 שנים. רצו 450 שקל בחודש, ועוד אמרו שהם באו לקראתי. בסוף בחברה אחת הציעו לי פרמיה של 199 שקל בחודש - עדיין יקר יותר לעומת אישה שלא היה לה סרטן".

 

לפי שירה סגל-קופרמן, מנכ"לית עמותת מרכז טל והמיזם חלאסרטן לצעירים, "זהו נושא כאוב. כל יום 10 צעירים מאובחנים בסרטן, ומי שמחלים מופלה על ידי המדינה פעמיים - הוא כבר לא זכאי לקצבת נכות מביטוח לאומי, וגם לא מקבל משכנתה. סרטן היא המחלה הקשה השכיחה ביותר אצל צעירים. מי שניצחו את הקרב הזה זכאים לחזור למעגל החיים".

שירה קופרמן (צילום: שני צדיקריו)
שירה סגל-קופרמן(צילום: שני צדיקריו)
 

מרשות שוק ההון נמסר בתגובה: "אנו עוקבים אחר יישום החוק ורואים בחומרה אי־עמידה בהוראות. באחרונה ערכה הרשות שימועים בנושא לכמה גופים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים