שתף קטע נבחר

 

דרעי הודיע: הכניסה לגנים הציבוריים - חינם

פרסום ראשון: שר הפנים אריה דרעי לא יתיר לרשויות מקומיות לגבות דמי כניסה לגנים ציבוריים בשטח רשויות מקומיות. למרות שהוציא טיוטת קריטריונים שיתירו גביית תשלום, מסרב דרעי לקבוע אותם באופן סופי: "ימנע ממשפחות מיעוטים להיכנס לפארקים"

גינה ציבורית  (צילום: אפי שריר)
(צילום: אפי שריר)

בשורה להורים ולילדיהם ולחובבי הפארקים והגנים הציבוריים: שר הפנים אריה דרעי החליט שלא להתיר לרשויות המקומיות לגבות דמי כניסה לגנים הציבוריים שבתחומן, כך נודע ל-ynet ול"ידיעות אחרונות". סוגיית התשלום בגנים הציבוריים החלה בשנת 2000 כאשר עיריית רעננה החליטה לגבות תשלום בכניסה. בג"ץ דחה עתירה שהוגשה נגד ההחלטה. שבע שנים לאחר מכן קבעה הכנסת כי אין לגבות תשלום אלא אם הפארק עונה על קריטריונים מסוימים – שיקבע שר הפנים. אלא שמאז לא נקבעו שום קריטריונים.

 

ב-2016 הגישה עיריית קריית אתא עתירה לבג"ץ בדרישה להורות לשר הפנים לקבוע את הקריטריונים סופית. לדרישתה הצטרפו רשויות מקומיות נוספות. בעקבות זאת הוציא דרעי טיוטת קריטריונים שיתירו גביית תשלום. למשל: אם שטח הפארק עולה על 100 דונם, אם הוא קרוב לגנים ציבוריים אחרים ואם הוא מפעיל שירותים מיוחדים שעלות תחזוקתם גבוהה כמו פינת חי, מתקני אקסטרים, אגם מלאכותי וכדומה.

 

תמונה של אריה דרעי (צילום: אבי מועלם)
"שירות חשוב וחיוני לתושבים". דרעי(צילום: אבי מועלם)

כעת הודיע דרעי שהוא מסרב לקבוע קריטריונים וכי לא יחתום עליהם מחשש שאוכלוסיות מוחלשות, כמו למשל מיעוטים, עלולות להיות מודרות מהגנים הציבוריים. הוא אף אמר כי יקדם הצעת חוק ממשלתית שתבטל את סמכות שר הפנים להתיר לרשות מקומית לגבות דמי כניסה לגנים ציבוריים, ובכך יביא לביטול האפשרות המעשית לכך.

 

דרעי אמר כי "על הגנים הציבוריים להיות פתוחים לקהל הרחב, חינם - ללא כסף. כפי שפתחנו את כלל חופי הרחצה לתושבי ישראל ללא תשלום, כך גם בגנים הציבוריים שהם משאב של כולנו. גביית תשלום תמנע ממשפחות מעוטות יכולת את האפשרות להיכנס לפארקים הפתוחים וליהנות ממה שהם מציעים. אני ער להוצאות הכבדות שלהן נדרשות הרשויות בפיתוח ותחזוקה של גנים אלה, אך זהו שירות חשוב וחיוני לתושבים. אביא בהקדם, עם הקמת הממשלה, הצעת חוק ממשלתית לביטול הסמכות והצורך בהתקנות תקנות בנושא".

 

בשנים האחרונות הנושא שב ועלה לכותרות בעקבות מקרים שונים שבהן רשויות ניסו לסגור את הפארקים שבתחומן בפני תושבי חוץ.

 

פארק עפולה ל תושבים בלבד (צילום: רויטרס)
לבסוף הוא נפתח לכלל באיו. הפארק בעפולה(צילום: רויטרס)

לפני כחודש בית המשפט המחוזי בנצרת פסק כי יבוטל האיסור שהטילה עיריית עפולה על כניסת מבקרים שאינם תושבי העיר לפארק העירוני. זאת בעקבות הסכם שהגיעה אליו עם ארגון עדאלה, לאחר שזה תבע אותה בטענה כי הסיבה למהלך היא רצון למנוע כניסת ערבים למקום.

 

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הביע אף הוא התנגדות לסגירת הפארק וכתב כי "החלטה על כניסה ושהייה בפארקים עירוניים, המהווים מרחב ציבורי משותף, אינה יכולה להתבסס על שיקולים של גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, מין, נטייה מינית או כל מאפיין טבוע אחר".

 

לפני כשנה התעוררה סערה דומה, סביב האיסור שהטילה עיריית גבעת שמואל על כניסת תושבים מרשויות אחרות לשתי גינות ציבוריות בעיר בשעות אחר הצהריים במשך שלושה שבועות בחופש הגדול. בין היתר עלו טענות כי הסיבה מאחורי ההחלטה הייתה הגעתם של תושבים חרדים רבים מבני ברק, שסובלת ממצוקה של גני משחקים, לגבעת שמואל השכנה. בסופו של דבר דרעי סיכם עם ראש העירייה יוסי ברודני כי הגנים ייפתחו גם לתושבי רשויות אחרות, אך כי חלק מהמתקנים יישארו לשימוש תושבי העיר בלבד.

 

בשנת 2014 מבקר המדינה יוסף שפירא הורה לעיריית כרמיאל להפסיק לגבות 25 שקלים דמי כניסה ל"פארק המשפחה" ממי שאינו תושב העיר. המבקר הבהיר כי גביית דמי הכניסה מנוגדת לפקודת העיריות שאוסרת על רשויות מקומיות לגבות דמי כניסה לגנים ציבוריים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר, אלכס קולומויסקי
הכניסה לגנים הציבוריים - חינם
צילום: אפי שריר, אלכס קולומויסקי
מומלצים