שתף קטע נבחר

לא רק האג: "רשימה שחורה" של עסקים בהתנחלויות - בחודש הבא

המערכה הדיפלומטית מתעצמת: לקראת אפשרות של חקירת פשעי מלחמה מצד ישראל, עלולה נציבת האו"ם לזכויות האדם לפרסם רשימת בתי עסק שפועלים ביו"ש, במזרח ירושלים וברמת הגולן. וגם: הקוד "פאודה" שהקפיץ את קבוצת הוואטסאפ בירושלים לפני החלטת התובעת בהאג

 

 

 

עוד לפני שישראל תצליח להתאושש מהמכה של החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג לבדוק אפשרות לחקור פשעי מלחמה ביהודה ושומרון וברצועת עזה, צפויה להגיע לפתחה צרה נוספת: נציבות האו"ם לזכויות האדם בראשותה של נשיאת צ'ילה לשעבר מישל באשלט עומדת לפרסם בקרוב את "הרשימה השחורה" של בתי עסק שפועלים בהתנחלויות ביהודה ושומרון, במזרח ירושלים וברמת הגולן. לפי מידע שהגיע לירושלים, אחרי כמה דחיות עלולה הרשימה להתפרסם בסוף ינואר הקרוב.

 

 

סניף רמי לוי בבנימין. צפוי להיכלל ברשימה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
סניף רמי לוי בבנימין. צפוי להיכלל ברשימה(צילום: אוהד צויגנברג)

 

לאחר פרסום פסק הדין של בית הדין האירופי לצדק בלוקסמבורג בחודש שעבר, שחייב את כל מדינות האיחוד האירופי לסמן את תוצרת ההתנחלויות, דוחפת הנציבה באשלט לפרסום של הרשימה בזמן הקרוב. יש להניח שקביעת התובעת הראשית של בית הדין בהאג על אודות פשעי מלחמה של ישראל בגדה המערבית וברצועת עזה תיתן רוח גבית לבאשלט להתקדם.

הנציבה מישל באשלט (צילום: AP) (צילום: AP)
הנציבה מישל באשלט(צילום: AP)

הממשל האמריקני פועל מאחורי הקלעים לנסות לדחות שוב את פרסום הרשימה, אך לא בטוח שיצליח בכך. בוושינגטון מפעילים לחץ על הנציבה, ובמקביל קיים שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן מגעים בעניין עם גורמים בארץ.

 

חברי קונגרס רפובליקנים ודמוקרטים כבר פנו לבאשלט, וממשיכים להפעיל עליה לחצים לדחות את פרסום הרשימה. חלקם פנו גם למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש כדי שיצטרף ללחץ על הנציבה. האמריקנים מעבירים לבאשלט מסרים חריפים, שלפיהם ארה"ב תנקוט צעדים חריפים נגד נציבות האו"ם לזכויות האדם אם וכאשר תפורסם "הרשימה השחורה", ובוודאי אם היא תפגע גם בחברות אמריקניות.

אינפו גרפיקה חברות מסחריות פועלות ב שטחים התנחלויות ()

באשלט הודיעה במרץ השנה על דחייה של כמה חודשים בפרסום הרשימה, לפי הערכות עקב לחצים כבדים מצד ארה"ב וישראל. הנציבה הודיעה אז במכתב רשמי למועצה: "מאז כניסתי לתפקיד הייתי מעורבת בתהליך של בחינת הצעדים שננקטו והערכתם. נעשתה פנייה למדינות חברות, לגופים עסקיים, לנציגי חברה אזרחית ישראלית ולשחקנים נוספים, שנמשכת.

 

"אני מחויבת לממש את המנדט של המועצה ומתכוונת לדווח למועצה בהתאם. בעקבות המורכבות העובדתית נדרשת בחינה נוספת כדי לענות על בקשת המועצה במלואה. המשרד שלי ימשיך להקדיש את עצמו לעניין במטרה לסיים את הפעילות במנדט בחודשים הקרובים".

 

בחודשים שקדמו להחלטה קיבלו כמה חברות ישראליות הודעה ממשרד הנציבה בנוגע לאפשרות הכללתן ב"רשימה השחורה". עם החברות האלו נמנות הוט, בנק הפועלים, בנק לאומי, בזק, בזק בינלאומי, קוקה קולה, אפריקה ישראל, טבע, IDB, אגד, נטפים, אלביט מערכות, אהבה, דור אלון, אמישראגז, מאפיות אנג'ל, אריסון השקעות, אשדר, כלל תעשיות, קפה קפה, סלקום, דניה סיבוס, אלקטרה, התעשייה האווירית, מטריקס מערכות, מוטורולה, נשר, פרטנר, פז, רמי לוי, רימקס, שיכון בינוי, שופרסל, סונול ותרימה.

 

ראש המועצה מקומית אפרת עודד רביבי אמר בהמשך לכוונת האו"ם לפרסם את הרשימה כי "החברות הללו הן אלה שמעסיקות ומפרנסות אלפי משפחות פלסטיניות. המפעלים הללו הם אלה המקרבים בין יהודים וערבים שעובדים באותו בניין. אלה המבקשים להחרים את אותן החברות הם אלה שמרחיקים את הדו קיום השכנות הטובה והצמיחה הכלכלית המשותפת".

 

ההיערכות לפרסום קביעתה של התובעת הראשית

בישראל קיבלו בשבוע האחרון מידע מוקדם על כך שהתובעת הראשית של בית הדין בהאג, פאטו בנסודה, עומדת לפרסם את ממצאי הבדיקה המקדמית ולקבוע שיש יסוד סביר להאמין שבוצעו, ועדיין מבוצעים, פשעי מלחמה בשטחים. בירושלים נכנסו לכוננות, במשרדי המשפטים והחוץ דלקו האורות במשך כל הלילות בשבוע החולף, וההיערכות נעשתה בשני מישורים: למנוע את פרסום חוות הדעת, ולהעביר מסרים לתובעת שתעכב את פרסום קביעותיה עד לפרסום חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.

 

המסמך שפרסם מנדלבליט ביום שישי, כמה שעות לפני ההחלטה הפומבית של בנסודה, מקיף את עמדת ישראל בנוגע להיעדר סמכות השיפוט של בית הדין בהאג. התובעת התעלמה מחוות הדעת של מנדלבליט ופרסמה את קביעתה. בירושלים טוענים כי "על פי כל אמת מידה של צדק והוגנות, לא ייתכן כי התובעת תחליט בנושא זה עוד בטרם בחנה באופן רציני ולעומקה את עמדתנו הכתובה".  

 

במקביל נעשתה היערכות הסברתית של משרדי המשפטים והחוץ והוקלטו תגובות וידיאו של בכירי המשפטנים. לקראת פרסום הקביעה של התובעת הראשית הוקמה קבוצת וואטסאפ בין-משרדית שכללה קומץ בכירים ישראלים שעסקו בנושא. ביום שישי בבוקר נכתבה בקבוצה המילה "פאודה" - וזה היה האות שיש צורך להיכנס לפעולה לפני שבנסודה תפרסם את קביעתה.

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון כינה הבוקר את ההחלטה בהאג "טרור דיפלומטי", ואמר כי "במקום לנהל משא ומתן, בית הדין משתמש בכל הכלים שעומדים לרשות הפלסטינים כדי להדיח את ישראל. המהלך ההתחלתי יכול להוביל למהלך נוסף שהוא בעייתי עבורנו, לכן אנחנו נפעל בשבועות הקרובים על מנת שהנושא הזה לא יתפתח לתיק תביעה, ושבית הדין יקבע שאין מנדט לפתיחת תיק בנושא הזה".

התובעת הראשית של בית הדין הפלילי הבינלאומי ב האג פאטו בנסודה מ גמביה ()
פאטו בנסודה

אביחי מנדלבליט (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
מנדלבליט(צילום: יהונתן ולצר, TPS)

 

היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט דחה אמש את החלטת בית הדין הבינלאומי לחקור, בתום הבדיקה המקדמית שנפתחה ב-2015, פשעי מלחמה ביהודה ושומרון וברצועת עזה. מנדלבליט ציין כי הוא "דוחה בתקיפות את ההחלטה. מדינת ישראל היא מדינת חוק דמוקרטית, המחויבת ופועלת לכיבוד החוק הבינלאומי והערכים ההומניטאריים".

 

מנדלבליט הוסיף: "מחויבות זו עמדה ועומדת איתנה במשך עשורים, דרך כל האתגרים והזמנים הקשים שמדינת ישראל ניצבה מולם. היא נטועה באופיה ובערכיה של מדינת ישראל, ומובטחת על ידי מערכת משפטית חזקה ועצמאית, ששמה הולך לפניה בכל העולם. אין כל מקום להתערבות שיפוטית בינלאומית במצב זה, מצידו של בית הדין שאמור היה לטפל בזוועות החמורות ביותר במקומות שבהם שלטון החוק קרס.

 

"בנסיבות אלו, העובדה שתובעת בית הדין בחרה לקדם הליכים בעניינה של מדינת ישראל, בעקבות פנייה של הרשות הפלסטינית, היא בלתי מתקבלת על הדעת".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
סניף רמי לוי בבנימין
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים