שתף קטע נבחר

דיסאינפורמציה להמונים: על הפניקה סביב הנישוב באסדת לוויתן

עשרות משפחות עזבו את בתיהן מחשש לבריאותן, כתוצאה מתהליך הנישוב שהיה מתוכנן להתבצע באסדת לווייתן באזור מישור החוף הצפוני. בינתיים המהלך נדחה, רק חבל שלאורך המאבק ניזון הציבור ממידע שגוי ולא מבוסס, שאף יוצר דה לגיטימציה למשרדי הממשלה שאחראים על הנושא

1.

באמצע השבוע עזבו עשרות משפחות את בתיהן באזור מישור החוף שבין עתלית לקיסריה והתפנו לקרובי משפחה באזורים מרוחקים - מראה שמאפיין בדרך כלל אזורים שעברו אסון טבע או מלחמות, חלילה. הן עשו זאת מחשש לבריאותן כתוצאה מתהליך הנישוב שהיה מתוכנן להתבצע באסדת לווייתן, שממוקמת במרחק של כעשרה קילומטרים מהחוף הקרוב אליהן.

 

אל תתנו לגרף מחירי הדיור להטעות אתכם

לוייתן תזרים סחורה בחינם ותפסיד הכנסות של 36 מיליון דולר בשנה

התקבלו האישורים: לראשונה זורם גז לאסדת לווייתן

 

פעולת הנישוב נועדה לפנות גז מסוג חנקן שנמצא בצנרת שמחברת בין בארות מאגר הגז לווייתן לאסדה, בטרם יחל לזרום בה הגז הטבעי - זה שבסופו של דבר אמור לספק, בין היתר, את צורכי האנרגיה של ישראל ולתת לה אנרגיה נקייה יותר מתזקיקי הנפט המזהמים (אף שגם הגז הטבעי אינו נחשב נקי, הוא עדיף על הנפט). 

Israel's Leviathan gas rig  (Photo: AP)
אסדה קידוח גז לווייתן (Photo: AP)

במהלך הנישוב אמורים להיפלט לאוויר גזים רעילים ובראשם בנזן, שנחשב למסרטן, בכמויות גדולות מאלו שהאסדה אמורה לייצר בשגרה. התהליך אמור לארוך מספר שעות בשני פרקי זמן. מחשש שזיהום האוויר הגבוה יחסית יפגע בבריאותן, ובעידוד ארגון שומרי הבית, החליטו אותן משפחות להתפנות, בדיעבד לשווא, אחרי שהנישוב נדחה בהוראת המשרד להגנת הסביבה.

 

סביב אסדת לווייתן מתקיים ויכוח גדול בשנים האחרונות. מצד אחד ארגון שומרי הבית, שמבקש להגן על תושבי האזור מפני זיהום אוויר גבוה, ומנגד מפעילי מאגר לווייתן ובראשם חברת נובל אנרג'י, שמקבלים תמיכה ממשרד האנרגיה, ששואף לפתח את המאגר. במהלך המאבק ניסה ארגון שומרי הבית למנוע את הקמת האסדה במיקומה הנוכחי ולמנוע את הנחת הצנרת שמובילה את הגז ותוצרים נוספים לחוף - בשניהם הוא נחל מפלה.

 

לאורך המאבק ניזון הציבור ממידע רב שנמסר לו, כשלמרבה הצער, חלקו הוא מידע שגוי ולא מבוסס שנועד לשרת את המטרות של מי מהצדדים. ובמהלך הדיון אבדה הלגיטימציה של המשרדים הממשלתיים ובראשם המשרד להגנת הסביבה. ולא בהכרח בצדק.

הפגנה בכיכר הבימה בתל אביב נגד הרחקת אסדות הגז הטבעי (צילום: מוטי קמחי)
מאבק להרחקת האסדה(צילום: מוטי קמחי)

 

2.

כדי להבין את הסיטואציה פנינו לשולי נזר, סמנכ"לית בכירה במשרד להגנת הסביבה. לדבריה, במשרד תיגברו בשבוע האחרון את מספר תחנות הניטור באזור החוף הסמוך ללווייתן והוא כולל לא פחות משבע תחנות ניטור. חלקן מופעלות על ידי נובל, וחלקן על ידי איגוד ערים חיפה ואיגוד ערים שרון כרמל ואליהן צורפו שתי תחנות ניידות של המשרד.

 

מכשירי ניטור קיימים גם על האסדה ובתהליך הנישוב נציג של המשרד אמור להיות על האסדה כדי לפקח עליו מקרוב. על מנת לוודא שהניטור יתבצע כהלכה במשרד דרשו מנובל אנרג'י ביצוע בקרת איכות למכשירי הניטור. כשהאסמכתאות הגיעו חלקיות, החליט המשרד שלא לאפשר את הנישוב ורק כשיתקבלו ויאומתו האסמכתאות, תורשה האסדה להתחיל בו.

שולי נזר (צילום: עודד קרני , לע
שולי נזר, סמנכ"לית בכירה במשרד להגנת הסביבה(צילום: עודד קרני , לע"מ)

כמו כן, נדרשה נובל להריץ סימולציה שמביאה בחשבון את התרחיש הגרוע ביותר לפליטת מזהמים, נוהל שמקובל גם במדינות נוספות בעולם. על כך הוסיפו במשרד סימולציה משלהם, כדי לבדוק את הנתונים. תוצאות הסימולציה מצאו שתוספת הזיהום המרבית בזמן הנישוב לא תעלה על 3.5% מהתקן המרבי לבנזן שנקבע בישראל (3.9 מיקרוגרם), כלומר תוספת של 0.13 מיקרוגרם למ"ק של בנזן.

 

ריכוזי החוף מול אסדת לווייתן נעים סביב 1 מיקרוגרם למ"ק, כך שבתרחיש המחמיר ביותר, הריכוזים בשעות הנישוב יגיעו ללא יותר מכ-30% מהתקן, כלומר, כ-1.2 מיקרוגרם למ"ק באזור החוף, מול האסדה. ערך זה רחוק משמעותית מהתקן המקסימלי ונמוך גם מזיהום האוויר הממוצע במרכזי הערים הגדולות, שסובלות מזיהום של כלי הרכב. נזר מסבירה כי אם במשרד יגיעו למסקנה שקיים חשש לסיכון הציבור, תצא הוראה לסגור את הבארות ופעולה זו תתבצע לפי משרד האנרגיה בתוך רבע שעה. במקביל, תצא התראה לציבור. 

 

3.

אין ספק שאף גורם, בטח לא במשרד להגנת הסביבה, רוצה להעמיד בסיכון את בריאות המשפחות באזור והוא חייב להקפיד הקפדה יתרה על ניטור המזהמים ולפעול בחומרה במקרה של הפרה. זריעת הפניקה בציבור, שמבוססת על נתונים לא מאומתים ובעיקר הדה לגיטימציה שעושים למשרד להגנת הסביבה, עלולים לפגוע לא פחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים