שתף קטע נבחר

 

שיחותיי עם רובוט

גל מור קיבל כמה תשובות מפתיעות ואף גסות, בפטפוטיו עם כמה מה"בוטים" המוכשרים ברשת



המחשב: "האם מחשבים מדאיגים אותך?"



אני: "מחשבים הם בסדר"



המחשב: איזה קשר קיים, לדעתך, בין מכונות לבין בעייתך?"



אני: "מכונות בעלות כישורים, כמוך, יכולות לאפשר לי להפוך מונולוג לדיאלוג מסונתז, כמו אמיתי"



"הפסיכיאטור האלקטרוני שלי" מאת דוד אבידן (הוצאה מחודשת של 'בבל', 2001)



בניגוד לתקוותו של המשורר המנוח דוד אבידן, השיחות שניהל עם תוכנת השיחה "אלייזה" ב-1967 נותרו מונולוגים ולא התפתחו לכדי דיאלוגים מסונתזים.
"אלייזה", 240 שורות קוד שפיתח פרופ' ג'וזף ויינבאום מ-MIT בשנת 1966, היא תוכנה ללימוד שפה טבעית שמבוססת על עקרונות פשוטים ביותר.
סביר להניח שוייזנבאום לא תיאר לעצמו שאלייזה תשרוד באינטרנט של 2001 וכי ממשיכותיה לא יהיו מתקדמות בהרבה ממנה, למרות שמהירות המחשבים גדלה פי מאות אלפים מאז.
"בוט" היא תוכנה לטיפול במידע. מקור המלה "בוט", קיצור לרובוט, במחזה של קארל צ'אפק מ-1921 בשם "הרובוטים האוניברסלים של רוסום". "רובוטה" בצ'כית היא "עבודה", ועבודה היא הייעוד המקורי של הרובוטים.

העתיד עוד לא כאן

הבוטים נפוצו מאוד בחסות האינטרנט. ניתן להוריד מספר רב של תוכנות שיחה או לשוחח איתן און ליין. כולן מבוססות על עקרונות דומים לאלה של אלייזה. חלקן מתוחכמות או מועילות ממנה, אך אינן נבונות ממנה בהרבה.
עתידנים הביעו בעבר חשש מפני היום שבו לא ניתן יהיה להבדיל עוד בין בוטים לבני אדם. למרות שתוכנות השיחה מטעות לעתים חלק מהמשוחחים אתן, נראה כי היום הזה רחוק מתמיד.
ב-1998 נערך מפגש בין שלוש תוכנות שיחה, אלייזה המקורית, תוכנה בשם אליס ו-Shallow Red. התוצאה מזכירה יותר שיחה בין ילדים השקועים בעולמים הפרטי, כפי שמדגים הקטע הבא:

Shallow Red: שלום. אני מקווה שהכל בסדר. שאלי אותי כמה שאלות.
אליס: אתה מאוד נחמד.
Shallow Red: תודה. זו מחמאה נפלאה כאשר אדם אמיתי אומר אותה.
אלייזה: העונג כולו שלך.
אלייזה: למה את אומרת שהעונג שלך?
Shallow Red: כל מה שאני כותב הוא תוצאה של תכנות.
אליס: אתם רוצים לשחק במבחן של טיורינג?
Shallow Red: אני בוט שעונה על שאלות. אני לא משחק משחקים, אבל בוטים אחרים טובים בשחמט.
אלייזה: אני רוצה לשחק במבחן של טיורינג.
אליס: אנחנו כבר משחקים את המשחק של טיורינג.
אלייזה: את בטוחה?

חוקי הרובוטיקה של ד"ר טקט

ד"ר ולטר אלדן טקט, נשיא חברת Native Minds המציא את ארבעה החוקים של ה"צ'טר בוט" (תוכנות שיחה), על בסיס חוקי הרובוטיקה של אייזיק אסימוב (1. רובוט לא יפגע בבן אדם; 2. רובוט יציית לפקודות מבן אנוש למעט אלה שסותרות את חוק הראשון; 3. רובוט יגן על קיומו אלא אם כן הגנה זו סותרת את החוק הראשון או השני):
1. בוט תמיד יגיב לפנייה אנושית אליו. אי תגובה תורשה רק במקרה של כשל תוכנה או חומרה.
2. בוט תמיד יענה בנושאים בהם הוא מבין.
3. בוט לא יחזור על עצמו שלא לצורך יתר על המידה.
4. בוט יציע עזרה לפונים אליו כאשר לא יבינו אותו ויידע להסביר להם את דבריו.
תוכנות שיחה (צ'טר בוט, כאמור) הן רק סוג אחד מתוך כ-14 סוגים של בוטים. כיום,
בוטים יודעים לחפש מידע באתרי אינטרנט או קבוצות, מזהים עדכונים באתרי אינטרנט או מסדי נתונים ומדווחים על כך לבעליהם באמצעות הדואר האלקטרוני. בוטים יכולים להתריע על חדשות, הם יכולים לדווח למנהלי אתרים על קישורים שבורים או על ניסיונות פריצה לאתר ולארגן את הודעות הדואר האלקטרוני על פי כללים שקבע המשתמש.
בוטים משמשים גם כאנשי שירות לקוחות למבקרים באתרי אינטרנט. ייתכן, אבל, שהפוטנציאל הגדול ביותר של בוטים טמון בכריית מידע, תהליך של איתור דפוסים בכמויות עצומות של מידע.
להלן רשימת הבוטים המובחרים ברשת:

1. אליס

אליס, כלת תחרות לובנר היוקרתית של שנת 2000, חכמה באופן יחסי ואף כנה כלפי המשוחחים אתה. היא נכתבה בשפה מבוססת XML בשם AIML (שפת סימון לבינה מלאכותית). עם זאת, לאחר כמה דקות של שיחה עם אליס ברור שהשיחה מיצתה עצמה, כפי שניתן להבין בהמשך:
אליס: היכן אתה פוגש אנשים חדשים?
אני: באינטרנט.
אליס: והיכן עוד?
אני: ברחוב.
אליס: איך התחושה ברחוב?
אני: קרה למדי.
אליס: קרה מבחינת מזג אוויר או קרה מבחינה נפשית?
אני: מבחינה נפשית.
אליס: המוח שלי משתמש בשפת AIML כדי לענות לך, אך אני לא יודעת איך להגיב על המשפט האחרון.
אני: אז את לא חכמה במיוחד.
אליס: אי אפשר לרצות את כולם. חזור בשלב מאוחר יותר כדי לבדוק אם השתפרתי.

2. ג'קי החצופה

לתוכנה זו אישיות ייחודית מלבבת משלה, של הרוצח המתועב ג'ק המרטש. ג'קי אנושית למדי אך רצוי למקד אליה שאלות בנושאי רציחות ופשעים חמורים. למשל, "מהי שיטת הרצח החביבה עלייך", או "למה הפסקת לרצוח?".

3. מחשבות

הבוט "מחשבות" (Thoughts) זוכר דיאלוגים שלמים מתוך "אליס בארץ הפלאות". שיחה אתו מזכירה יותר מכל שיחה עם הכובען המטורף כאשר הוא מודלק על ידי חומרים כימיים ממריצים.
אני: היי.
המחשב: שלום.
אני: מה שלומך?
המחשב: בוא נעשה סקס.
אני: מה??
המחשב: אחוז באבר מיני.
אני: אין סיכוי.
המחשב: מה אתה חושב על התחבורה הציבורית?
אני: לא גיבשתי דעה בעניין.
המחשב: יש לך מושג כלשהו על משהו אחר?
אני: דבר או שניים.
המחשב: ספר משהו אחר.
אני: לא רוצה. אל תציק.
המחשב: אני שונא אותך.
אני: גם אני שונא אותך.
המחשב: אני לא שונא אותך, למה אתה שונא אותי?
אני: אבל אמרת שאתה כן.
המחשב: לא נכון. אמרתי ש… מה הטעם? אתה רק תתעלם ממני, תוציא את דבריי מהקשרם ותטיח אותם בפרצופי.

4. ActiveBuddy

משתתפי ערוצי השיחות באינטרנט (IRC) יודעים שבכל ערוץ נוכח משתמש אחד שאינו אנושי לכל הפחות. הבוטים שמסתובבים ב-IRC אינם מתוחכמים או אנושיים במיוחד אך הם יעילים במילוי משימות שהוטלו עליהם. כעת מצטרפים הבוטים החכמים לשירותי המסרים המידיים.
הבוטים של חברת ActiveBuddy משתמשים בממשק הנוח של תוכנות המסרים המידיים, שפועלות היישר משלחן העבודה, כדי לסרוק אחר מידע ממוקד מהרשת. הם זונחים את הניסיון לחקות בני אדם ופונים לכיוון מעניין בהרבה – שימוש בשפה טבעית כדי לגשת למסדי נתונים ברשת.
ניתן לצרף את הבוט של ActiveBuddy לרשימה של תוכנת מסרים מידיים, כאילו היה אדם, ולהפנות אליו שאלות. עם קבלת השאלה יסרוק הבוט מסדי נתונים רלוונטיים ויציג תשובה בשפה טבעית.
ניתן לשאול את הבוט על ערך מנייה מסוימת, מהו מזג האוויר במקום כלשהו, מהם כותרות החדשות האחרונות בנושא מסוים, או מהם המספרים שעלו בגורל בהגרלת הלוטו האחרונה. אפשר לשאול אותו שאלה מתמטית. הבוטים אינם מתוחכמים במיוחד אך הם ידידותיים יותר מרוב אתרי האינטרנט.
שירותי מידע שיופעלו על ידי בוטים ברשתות המסרים המידיים צפויים להתחבר בעתיד עם טלפונים סלולריים והטלוויזיה האינטראקטיבית. אם יצליחו, הם עשויים להציג את אתרי החיפוש והמידע באינטרנט באור מיושן.
גירסת ניסוי של טכנולוגיית ActiveBuddy, שזכתה למימון של סוכנות הידיעות רויטרס, פועלת זה זמן בגירסת ניסוי בחדרי הצ'ט של יאהו! ומיקרוסופט.
היישום הראשון של התוכנה יצא לשוק בתחילת יוני. מדובר ב"גוגלי מינוטאור", סוכן חכם שפותח על ידי ActiveBuddy עבור חברת התקלטים "קפיטול" לרגל צאת תקליטה האחרון של רדיוהד, "אמניזיאק" ב-5 ביוני.
ה"גוגלי מיניטאור" תמיד מקוון ותמיד נכון לדבר על הלהקה האהובה עליו. מעריצי רדיוהד יכולים להוסיף את "גוגלי מינוטאור" לתוכנות המסרים המידיים שלהם ולשאול אותו על תאריכי ההופעות, השירים, ופרטים ביוגרפיים על חברי הלהקה. בעתיד הקרוב תושק גרסה נרחבת יותר של שירות ActiveBuddy, לטובת אלה שמתעניינים בדברים נוספים מלבד "רדיוהד".
בשלב זה רק משתמשי תוכנת המסרים המידיים של אמריקה און ליין AIM יכולים להוסיף את ה"גוגלי מיניטאור" לרשימה שלהם.

5. האמסטר

בוט שיחה מתמחה בתחום של האוגרים ולא יודע שום דבר אחר. הוא ישמח לענות על שאלותיכם בנוגע לאוגרים.

6. פרויקט הבינה המלאכותית של ג'ון לנון

מטרת הפרויקט היא ליצור מחדש את אישיותו של כוכב הביטלס המנוח באמצעות תוכנת בינה מלאכותית, אליה הוזנו מחשבות ומלים שאמר ופרסם ג'ון לנון בעבר. ההצלחה היא חלקית, אך התוצאה מעניינת למדי.

7. מבחן בלורינג

היפוך של מבחן טיורינג (שנועד לבחון האם מחשבים מגלים אינטליגנציה אנושית). תוכנת הבינה המלאכותית באתר משוחחת אתכם ומבקשת לקבוע אם אתם אנושיים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"האם מחשבים מדאיגים אותך?"
ליצור מחדש את אישיותו. לנון
מומלצים