ועדת החוקה הגבילה יישום החוקים הפופוליסטיים
אישרה לקריאה שנייה ושלישית הצעת החוק לפיה לא ייכנסו החוקים הללו לתוקף באותה שנה שבו הוגשו, אלא שנה אחר כך
ועדת החוקה של הכנסת אישרה אתמול (ב') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק המגבילה חקיקה של הצעות חוק פופוליסטיות.
הצעת החוק קובעת, כי הצעת חוק פרטית שאושרה בכנסת ומצריכה תקציב ליישומה לא תכנס לפועל מיידית. זאת, כדי לתת שהות לממשלה לשלב את ההוצאה במסגרת תקציב המדינה.
החוק, שיחוקק עד 1 באוקטובר בכל שנה, ייכנס לתקוף בשנה שאחריה. חוק שיחוקק לאחר 1 באוקטובר יכנס לתוקף בעיכוב של יותר משנה – כעבור שנת תקציב אחת. עם זאת, בהצעת החוק נקבע, כי רוב של חברי כנסת יוכל לקבוע כי הצעת החוק תכנס לתוקפה מיד.
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ אופיר פינס (עבודה), אמר כי מדובר בהצעה מינימליסטית שאינה משנה את הסדרי החקיקה הפרטית בכנסת, אלא מאפשרת לממשלה להתמודד כראוי עם החקיקה הפרטית וליישמה בלוח זמנים סביר ובהליך מסודר ומובנה.
הוחלט עוד, כי משמעות הביטוי "משמעות תקציבית" יהיה הצעת חוק שביצועה עולה על אחוז מפרומיל מתקציב המדינה של אותה שנה – כ- 2.5 מיליון שקל בערכים של היום.
סגן הממונה על התקציבים באוצר, יואל נוה, אמר אתמול כי אין כיום שום מגבלה אמיתית לחקיקה הפרטית בכנסת. לדבריו, יש לקבוע רוב מיוחד בחקיקה הפרטית, כדי למנוע מצב שבו יחוקק חוק בעלות תקציבית רבה ברוב מקרי של חברי כנסת. נוה הוסיף כי הצורך בהגשת רוב מיוחד בחקיקה פרטית לא יעצור את הליך החקיקה, אלא יצור איזון ויבטיח קונצנזוס.
בדיון שהתקיים בוועדה לפני מספר חודשים אמר ראש אגף התקציבים באוצר, אוהד מראני, כי "לא ניתן לנהל את תקציב המדינה בתרבות הנוכחית, זה יוביל את המדינה לאנרכיה ולקריסה".
חוק קצבאות ילדים
ח"כ רן כהן (מרצ) ו-12 ח"כים נוספים הגישו אתמול הצעת חוק לתיקון החקיקה המרחיבה של "חוק הלפרט" בעניין קצבאות הילדים. הצעת החוק מצמצמת את התוספת התקציבית לקצבאות ל 200 מיליון שקל לשנה בלבד, במקום 500 מיליון שקל בהצעת החוק המקורית. על פי התיקון, ייקבע סולם שונה של נקודות קצבה עבור כל ילד. לילד הראשון יינתנו 1.25 נקודות ולעומת נקודה אחת כיום, לשני 1.2 נקודות, לעומת נקודה אחת, לשישי 2 נקודות, ולילד הרביעי ומעלה 3.4 נקודות.
בהצעת חוק אחרת, מציע ח"כ דוד מגן (המרכז) להאריך את חופשות הלידה של יולדת לפי מספר הילדים, בתקופות של 12 שבועות על כל ילד נוסף. לפי הצעתו תזכה יולדת תאומים ל- 24 שבועות חופשת לידה.