כדאי לדלג על סלט הביצים
בדיקת "ממון": עשרה סלטים שנרכשו ברשתות השיווק נבדקו במעבדת אמינולאב. שלושה מבין ארבעת סלטי הביצים היו באיכות מיקרוביאלית ירודה בהשוואה לכל הסלטים האחרים שנדגמו
כדאי לדלג על סלט הביצים במעדניות של רשתות השיווק. שלושה מתוך ארבעת סלטי הביצים שרכשו עבורנו דוגמי מעבדת אמינולאב ברשתות השיווק היו באיכות מיקרוביאלית ירודה בהשווראה לכל הסלטים האחרים שנדגמו.
סלט ביצים ידוע כרגיש במיוחד, בעיקר כאשר הוא מכיל גם מיונז, ובמיוחד בימות הקיץ, אומרת ד"ר שרה טל, מנהלת המעבדה למיקרוביולוגיה של אמינולאב.
קחו גם בחשבון שדגימת הסלטים לצורך הבדיקה נעשתה בשעות הבוקר. בשעות הערב, אחרי יום של פעילות במעדניות, היינו עלולים לקבל תוצאות גרועות יותר. ובעצם, למה להסתכן בסלט יקר (40.90-39.90 שקל לק"ג), שהכנתו הביתית פשוטה כל-כך?
עם זאת, ראויות לציון שלוש המעדניות שהסלטים שנקנו בהן נמצאו באיכות מיקרוביאלית מעולה.
אם אתם רוצים בכל זאת לרכוש סלטים במעדניות הרשתות וגם לשמור על הבריאות, מומלץ, על-פי ד"ר טל, לרכוש אותם בשעות הבוקר המוקדמות. שימו לב האם המעדניה נקייה, האם משטחי ההגשה מנוקים, האם העובדים לובשים כפפות? האם העובדים טובלים את כף ההגשה במים נקיים יחסית אחרי כל שימוש או שהמים נראים עכורים.
אם אתם קונים במעדניה באופן קבוע, מומלץ לערוך פעם ביקור לפני הסגירה ולשים לב מה עושים עם הסלטים לפני הסגירה. האם מקפידים לסגור אותם היטב בנייר נצמד נקי וחדש, או משתמשים ביריעת פלסטיק ממוחזרת. קחו גם בחשבון שסלטים במעדניות, הממוקמות סמוך למאפיות ברשתות, עלולים לסבול מתכולת שמרים גבוהה, מה שיגרום לקלקולם המהיר ולטעם של חמיצות.
באף אחד מהסלטים שבדקנו לא נמצאו חיידקים גורמי מחלות מעיים, אבל בארבעה מקרים נמצאו עובשים בכמויות חריגות ובלתי מומלצות. הימצאות עובשים מעוררת חשש לרעלנים.
במעבדה השוו את הממצאים לתקן הסלטים, המתיר ספירה כללית של עד 100 אלף חיידקים לגרם, עד 100 קוליפורמים לגרם, ושמרים ועובשים בכמות משותפת של 100 לגרם.
ציון 10:
סלט תפוחי אדמה במיונז, 14.90 שקלים לק"ג, חביב ירקון, הירקונים 50 פתח-תקוה. סלט באיכות מיקרוביאלית מעולה. ספירה כללית של 200 חיידקים לגרם בלבד.
סלט דגים במיונז, 33.90 שקל לק"ג, שופרסל בן יהודה, תל-אביב. איכות מעולה, למרות שסלט כזה הוא בעייתי מאוד. פחות מ-100 חיידקים ל-100 גרם, אם כי מן הראוי לציין שלא נבדקה נוכחות חומרים משמרים. הכמות הנמוכה במיוחד של חיידקים עשויה לנבוע מכמות גבוהה של חומרים משמרים.
ציון 9.5:
סלט חצילים במיונז, 40.50 שקל לק"ג, קוסמוס געש. איכות טובה מאוד. ספירה כללית של 3,400 חיידקים לגרם.
ציון 8:
סלט תפוחי אדמה במיונז, 15.90 שקל לק"ג, ג'מבו, אשדוד. איכות טובה. ספירה כללית תקנית – 58 אלף חיידקים לגרם. רמה מעט גבוהה של שמרים פוגעת באיכות המוצר, אך לא הופכת אותו למסוכן: 5,700 שמרים לגרם.
ציון 7:
סלט ביצים, 40.90 שקל לק"ג, מטרו בני-ברק. רמה גבוהה יחסית של עובשים ושמרים פוגעת באיכות הסלט, אם כי הוא הטוב מבין סלטי הביצים שנדגמו: 9,400 שמרים ו-30 עובשים לגרם.
ציון 6.5:
סלט כרוב עם גזר במיונז, 26.90 שקל לק"ג, סופר סנטר, יד אליהו. ספירה כללית גבוהה של 2.2 מיליון חיידקים לגרם מעידה על איכות תברואתית ירודה יחסית. גם כמות השמרים הגבוהה, 290 אלף לגרם, מהווה סימן שהסלט מתחיל להחמיץ או עלול להחמיץ. חריגה קלה מהתקן בכמות הקוליפורמים - 125 לגרם, אבל לא נמצאו חיידקים גורמי מחלות.
ציון 6:
סלט ביצים, 40.90 שקל לק"ג, קלאב מרקט גלילות. ספירה כללית גבוהה מאוד, יותר מ-3 מיליון חיידקים לגרם, מעידה על איכות תברואתית לקויה, אם כי לא נמצאו חיידקים גורמי מחלות. גם כמות השמרים גבוהה – 85 אלף לגרם.
סלט חציל בלקני במיונז, 25.70 שקל לק"ג, הריבוע הכחול במגדלי דוד, רחוב אורי, תל-אביב. גם קנייה באחד הסופרמרקטים היוקרתיים של המדינה איננה מבטיחה איכות מיקרוביאלית יוקרתית: זהו הסלט בו נמצאה כמות העובשים הגבוהה ביותר - 270 לגרם, וגם קוליפורמים פי 5.2 מהתקן, 250 לגרם. הספירה הכללית תקנית – 29 אלף חיידקים לגרם.
סלט ביצים, 40.90 שקל לק"ג, קלאב מרקט יגאל אלון תל-אביב. ספירה כללית גבוהה ובלתי תקנית, 1.5 מיליון חיידקים לגרם, כמות שמרים גבוהה – 39 אלף לגרם, ויש גם עובשים - 30 לגרם.
סלט ביצים, 39.90 שקל לק"ג, היפרנטו השלום, קניון עזריאלי, תל-אביב. עובשים ושמרים בכמויות חריגות: 101 עובשים ו-1,300 שמרים לגרם.