כל מה שאת אוכלת בהריון קובע את בריאות הוולד
ההריון וההנקה הן התקופות הכי משמעותיות בהתפתחות התינוקות. זו גם הזדמנות מצויינת לאימהות לרכוש הרגלי אכילה בריאים לכל ימי חייהן
חומצה פולית | ויטמין A | ויטמין C | קבוצת ויטמיני B | |||
סידן | ברזל | סלניום | אבץ | |||
מגנזיום | בעד ונגד מולטי-ויטמינים |
חשוב במיוחד לבנות מאזן נכון של ויטמינים ומינרלים החיוניים לאם, להריון ולתינוק. אז מה בדיוק צריך לאכול, וכמה ויטמינים באמת מומלץ לבלוע? לפניכן הרשימה המלאה:
בתקופת ההריון נשים חייבות להקפיד יותר על תזונה נכונה. אספקה נאותה של רכיבי תזונה נכונים חיונית להתפתחותו התקינה של העובר. "חלק מרכיבי התזונה דרושים בכמות כפולה ואך יותר במהלך ההריון, בעוד שכמות הקלוריות הדרושה צריכה לעלות רק בכ- 15 אחוז", מסבירה אילה אורי-בן-עיון, דיאטנית קלינית בחברת 'ניאופארם'.
נשים הרות ומיניקות בדרך כלל מודעות יותר לבריאותן ולתזונתן. לכן תקופות אלו הן הזדמנות טובה לרכישת הרגלי אכילה נכונים, שאותם ניתן ליישם גם בהמשך החיים, על מנת לספק לגוף את כל מרכיבי המזון החיוניים, ובהם ויטמינים ומינרלים. "חשוב לזכור כי את הוויטמינים יש לצרוך באופן מושכל,׃ מדגיש ד"ר עמוס בר, מומחה למחלות נשים ומחבר "המדריך הישראלי להריון ולידה.׃ "אין זה נכון שכל המרבה הרי זה משובח. כל ויטמין צריך להילקח בהתאם לצורך ועל-פי ההמלצות, ובכל מקרה, הוויטמינים אינם תחליף לתזונה נכונה.׃ לפניכן רשימה של הוויטמינים והמינרלים החיוניים ביותר לתקופת ההריון, כמותם המומלצת והדרכים לצריכתה.
. היקף הבעיה של מומים מולדים בישראל הוא עדיין גדול, למרות ההתקדמות באבחון הטרום-לידתי. כך נכתב לאחרונה בדו"ח של משרד הבריאות המתייחס לשיעור הילדים שנולדו עם מומים בשנים 95'.'-99 בשנים שנבדקו, נולדו 10,644 ילדים עם מומים מולדים. בדו"ח צויין, כי יש להרחיב את הפעולות למניעת מומים מולדים, ובעיקר להרחיב את השימוש בחומצה פולית לנשים בגיל הפוריות.
כמות מומלצת: רשויות הבריאות בארה"ב במדינות המערב ובישראל יצאו בהמלצה גורפת לכל הנשים בגיל הפוריות, שאינן נוטלות אמצעי מניעה, לצרוך בקביעות חומצה פולית במינון של 0.4 מיליגרם ליום, על מנת למנוע מומים מולדים. הסיבה להמלצה היא שלא כל ההריונות מתוכננים ושגם אשה המתכננת להיכנס להריון אינה יודעת בדיוק מתי זה יקרה ועל כן חשוב שה"כיסוי׃ יהיה לאורך זמן.
נשים הרות זקוקות ליותר חומצה פולית מנשים שאינן הרות, והכמות המומלצת היא 0.6-0.8 מ"ג ליום. "עקב אנמיה שיכולה להתפתח בשל מחסור בחומצה פולית בהריון, רצוי להמשיך וליטול חומצה פולית במהלך ההריון כולו. אז כבר אין משמעות למניעת מומים מולדים ורוב תכשירי הברזל בשוק והמולטי- ויטמינים מכילים כמויות מספיקות של חומצה פולית,׃ מציין ד"ר בר. מקורות מזון: ירקות עליים כהים, קטניות, בוטנים וחלק מדגני הבוקר )המועשרים בחומצה הפולית).
כמות מומלצת: לפי המלצת האגודה האמריקאית למיילדות, אשה בהריון שכלכלתה ותזונתה נורמליות אינה צריכה כלל תוספת ויטמין A במהלך ההריון. "במקרה שנוצר מחסור, והאשה מקבלת ויטמין A , אסור לה ליטול אותו מעבר למינון של 5,000 יחידות, ועדיף שחלקו יהיה בצורת הבטא-קרוטן," מסביר ד"ר בר.
מקורות מזון : ויטמין A (בצורתו הפעילה רטינול( מגיע מהחי )בשר וביצים, למשל), אולם נמצא כי בהריון יש תועלת גם לוויטמין A בצורתו הצמחית, הנקראת בטא-קרוטן. הבטא-קרוטן משמש נוגד )חימצון) אנטי-אוקסידנט ומסייע בשמירה על שלמות התאים והרקמות ומניעת תהליכי חימצון מזיקים. הוא נמצא בפירות וירקות כתומים, צהובים וירוקים- כהים, כגון גזר, בטטה, דלעת, תרד ופטרוזיליה.
כמות מומלצת: הקצובה היומית המומלצת לויטמין C לאשה בהריון היא 70-75 מ"ג ליום.
מקורות מזון: פירות וירקות כמו פרי-הדר, תות, קיווי, פלפל )בעיקר אדום) ועגבניות.
כמות מומלצת: "חוסר בוויטמינים אלה נדיר מאוד, כי הם נמצאים במקורות מזון רבים. אם נגרם חוסר, הוא ייווצר בדרך כלל בכל סוגי הוויטמינים שבקבוצה, כי כולם מגיעים מאותם סוגי מזונות, ואז יש להתייעץ עם רופא רופא על המינון הנכון לנטילה,׃ מסביר ד"ר בר. "חוסר של ויטמין 12 B שכיח יותר אצל צמחונים, ולכן חשוב שאשה הרה צמחונית תדווח על כך לרופא כדי לקבל המלצות בהתאם." הדיאטנית אורי-בן-עיון מציינת, כי ניתן ליטול מולטי-ויטמין להריון המכיל את כל הויטמינים מקבוצה זו.
מקורות מזון: דגנים מלאים חיטה,(אורז), קטניות, אגוזים, שמרים, גרעינים, איברים פנימיים, ביצים.
כמות מומלצת: לנשים הרות דרושה כמות של 1,000-1,200 מ׃ג ליום. מומלץ להן לצרוך לפחות ארבע מנות של מזונות עתירי סידן ביום. כיוון שקשה להגיע לכמות היומית המומלצת באמצעות המזון בלבד, בדרך כלל יש צורך בתוספת סידן בטבליות. מומלץ ליטול את טבליות הסידן עם הארוחה על מנת לשפר את ספיגת הסידן בגוף.
מקורות מזון: חלב ומוצריו, כמו יוגורט, גבינות וגלידה. אלה מזונות עשירים בסידן. מוצרי חלב דלי-שומן מספקים את אותה כמות סידן אך עם פחות קלוריות. ירקות כמו שומר, ברוקולי וכרוב עלים. קטניות כמו סויה (וטופו המיוצר ממנה), (סרדינים כולל העצמות) וכן פירות יבשים (בעיקר תאנים ומשמשים) הם מקורות טובים נוספים לסידן, וכן גם דגני בוקר (מועשרים בסידן).
מקורות מזון: המזונות עתירי הברזל שאותם כדאי לצרוך בתכיפות הם בשר בקר )רצוי דל-שומן), בשר הודו, דגים, דגנים, קטניות, גרעינים, לחם מלא, ירקות עם עלים ירוקים, ביצים ופירות יבשים. ברזל מהחי זמין יותר לגוף מאשר ברזל מהצומח. מזונות צמחיים עשירים בברזל כדאי לצרוך עם ויטמין C , המגביר את ספיגת הברזל.
כמות מומלצת: לנשים הרות היא 65 מיקרוגרם.
מקורות מזון: דגנים מלאים, ירקות ופירות )תכולת הסלניום במזונות מהצומח תלויה בריכוזו בקרקע), מאכלי-ים, ביצים.
כמות מומלצת: 15 מ"ג ליום לנשים הרות.
מקורות מזון: בשר בקר והודו, כבד, שקדים, אגוזים ובוטנים, ביצים ופירות-ים. אבץ נמצא גם בקטניות, דגנים ונבטי חיטה מלאה, אך בזמינות נמוכה יותר. בתקופות מסויימות, שבהן הצורך של הגוף באבץ גבוה יותר ממה שמספקת לו התזונה השגרתית, כמו למשל במצבים של צמיחה וגדילה מהירים, הריון והנקה, עלול להיווצר מחסור באבץ.
כמות מומלצת: 350-360 מ"ג לנשים הרות.
מקורות מזון: המגנזיום נמצא בעיקר במקורות צמחיים כגון קטניות, אגוזים, בוטנים, אורז מלא ופירות יבשים. הוא נמצא בכמויות קטנות יותר בבשר ובפירות-ים.