לונדון פינת אבן גבירול
שנים אחרי קריסתו של "פריז" מסביר אסף גיל, שפותח את קולנוע "לונדון" על חורבות "לימור", למה אנחנו צריכים בתי קולנוע עצמאיים
בימים שבהם בתי שעשועים נסגרים מחוסר עניין לציבור, חנויות מדווחות על ירידה מסיבית בכמויות הקונים ולבתי הקולנוע מגיעים בעיקר בסופי השבוע, פתיחת בית קולנוע חדש נחשבת לתנועה כמעט מהפכנית. בתחילת החודש הבא (9.8) ייפתח בתל-אביב קולנוע "לונדון" על שרידיו החרבים של מה שהיה עד לא מזמן קולנוע "לימור". מאחורי היוזמה עומד אסף גיל, בעל חברת ההפקות "גיל" ומי שאחראי להפקות טלוויזיה כמו "של מי השורה הזאת?" שמשודרת זו העונה השנייה ב"טלעד", "תופסים קו" ו"כן או לא" בהנחיית עמוס שוב. בנוסף להפקות טלוויזיה עוסק גיל בהפקת סרטי קולנוע וטלוויזיה, ביבוא סרטי טלוויזיה ובייסודו והקמתו של מועדון הסרט הוורוד בסינמטק. רכישת בית הקולנוע ופתיחתו המחודשת היתה עבור גיל הגשמת חלום ילדות.
- השם מרמז על כך שמדובר בגרסה חדשה לקולנוע פריז ההיסטורי?
"אני לא אוהב לעשות השוואות, אבל מדובר במקום שונה מכל מה שיש כרגע בישראל. זה נכון שבעבר היו בתל-אביב את קולנוע 'תמוז' וקולנוע 'פריז', והם דוגמאות טובות למה שהייתי רוצה שהקולנוע שלי יהיה. זה היה חלום ילדות שלי לפתוח בית קולנוע, ואם כבר לממש חלום, אז עד הסוף".
- אתה מתכוון להקרין סרטים מז'אנר מסוים?
"אני רוצה להקרין סרטים שאני אוהב. אני יודע שאם הייתי קליינט, הייתי רוצה ללכת לקולנוע כזה. מדובר על סרטים עצמאיים עם פוטנציאל מסחרי, אפשר לתת את 'פול מונטי' כדוגמא לסרט מהסוג שעליו אני מדבר. הסרט שיחנוך את רצועת הסרט המרכזי, שיוקרן 4 פעמים ביום, הוא 'כולם ביחד'. זהו סרט חדש שהוצג לראשונה בפסטיבל ירושלים וזכה לתשבוחות רבות. ביים אותו לוקאס מודיסון השבדי, שביים גם את 'פאקינג אמאל', והוא עוסק בקומונה שמתקיימת אי שם בשנות ה-70. זה סרט לא קונבנציונאלי שמעביר תחושה של חוויה אותנטית ומייצג קבוצה של אנשים שמעוניינים לחיות קצת אחרת. אני חושב שזה סרט לאנשים עם רוח צעירה".
- חוץ מהרצועה המרכזית מה עוד בתכנית?
"רצועת 'לונדון לילה', שבה יוקרן סרט כל ערב החל מהשעה 23:30. נכון להיום אין שום בית קולנוע בארץ שמקרין סרטים בימות השבוע בחצות וזה חבל. הסרט שיפתח את הרצועה הזו יהיה 'אורבניה', סרט אמריקני עצמאי שמתאר מסע לילי הזוי בניו-יורק. את הסרט ביים ג'ון שייר. חוץ מזה תהיה רצועה נפרדת שתוקרן בשעה 17:30 אחה"צ ותקרא 'לונדון קאלט'. ברצועה הזו הכוונה היתה ליצור מקום לסרטים ישנים, שבאופן תיאורטי כל אחד יכול לקחת אותם בווידאו, אבל אני טוען שהחוויה להפגש איתם שוב על המסך הגדול נותנת לצופה משהו יותר ייחודי. מדובר בסרטים שהצליחו בעבר והמטרה היא ליצור להם פינה נוסטלגית. הסרט שיפתח את הרצועה יהיה 'כשהארי פגש את סאלי'".
- מה ההבדל, אם כך, בין 'לונדון' לסינמטק?
"הסינמטק עובד בשתי רמות: האחת היא סרטים מתחלפים בקצב מהיר מאוד, בדרך כלל סרטים ישנים, והשנייה היא סרטים שנמצאים תחת כותרת כלשהי כמו סרטים טייוואנים, סרטי סמים, מחווה לבמאי זה או לבמאי אחר. הסינמטק הוא המקום הכי מדליק בעולם, אבל אני מנסה לעשות משהו שהוא איפשהו בין הקולנוע המסחרי לסינמטק. המטרה שלי היא בין היתר לבנות בית לצופים"
- יש קהל מוגדר שאתה פונה אליו?
"הקהל שאני פונה אליו הוא הרבה יותר קרוב לקהל של 'צוותא' מלזה שהולך להיכל התרבות, אני חושב. שני הקהלים האלה הם קהלים איכותיים, אבל בכל זאת הם מאוד שונים".
- במציאות הישראלית שבה מקומות יותר נסגרים מאשר הם נפתחים, לא קצת מפחיד לפתוח קולנוע?
"מאוד מפחיד. אבל אני חושב שבסופו שלדבר תמיד אפשר למצוא סיבות למה לא לפתוח ואם הרצון קיים, אז מה זה כבר משנה אם נדחה את זה עוד קצת?"
- אחרי 'לימור' המקום עבר שיפוץ?
"זה לא שמצאתי שם חורבה, אבל כן, המקום שופץ. הכוונה שלי היתה במודע לא להפוך את הקולנוע למשהו מאוד מפואר. אני לא מעוניין שאנשים יבואו לשם בשביל להתבשם ממדרגות השיש היפהפיות. הדגש הוא בפירוש על התכנים. תנאי ההקרנה מאוד נוחים, אבל שיפצנו את הכניסה וגם חלק מהאולם, שבעבר היה שני אולמות, ועכשיו בחלקו נקנה על-ידי מועדון 'צוותא'".
- מועדון הסרט הוורוד יעבור ללימור או ימשיך להציג בסינמטק?
"חשוב לי לציין שמדובר בקולנוע לקהל הרחב ולא לקהילת הגייז בלבד, למרות הרקורד שלי. ייתכן ויהיו הדגשים באלטרנטיבות של סרטים שנוגעים בזהות מינית, אבל לא רק".
- מתרגש לקראת הפתיחה?
"מאוד. זה אירוע של פעם בחיים, לפתוח בית קולנוע. אני מאוד מתרגש".