שתף קטע נבחר

 

ביניש הלמה בשרים: "הגיעו מים עד נפש"

גם מקורבי נשיאת העליון לא זוכרים נאום כה לוחמני מפיה, כמו זה שבו האשימה ח"כים ושרים בהסתה נגד השופטים והזהירה ממסע ש"נועד להכחיד את ערכי הדמוקרטיה". "דאגתה כנה לקראת פרישתה. זה מדרון חלקלק בדרך לגרמניה של 1933"

הקרב האחרון של נשיאת בית המשפט העליון : בסביבתה של דורית ביניש הודו אמש (יום ה') כי נאום תוקפני כמו זה שנשאה אמש בכנס בים המלח נגד הפוליטיקאים המנסים להשפיע על אופיו של בית המשפט, לא שמעו ממנה מעולם. בנאומה הלוחמני הסירה ביניש את הכפפות, תקפה את נבחרי הציבור שהתבטאו נגד השופטים המכהנים כיום, והאשימה שרים וחברי כנסת בניהול מסע הסתה נגד העליון - רמז גם לאביגדור ליברמן ועוזי לנדאו מישראל ביתנו.

 

ימים של טלטלה סביב בית המשפט העליון:

 

"רואים שהדברים נאמרו מדם לבה, היא ירתה לכל הכיוונים, וזה מראה עד כמה המצב כואב לה ועד כמה היא מגוננת על העליון ועל השופטים, למרות פרישתה הקרובה", אמרו המקורבים ל-ynet. בסביבתה של ביניש, שתסיים את תפקידה בתחילת השנה הבאה, סיפרו כי על רקע חוקי המשפט שקודמו לאחרונה בכנסת אמרה להם נשיאת העליון: "הגיעו מים עד נפש".

 

ביניש עם שר המשפטים, יעקב נאמן, בכנס הערב (צילום: ארנון פז) (צילום: ארנון פז)
ביניש עם שר המשפטים, יעקב נאמן, בכנס הערב(צילום: ארנון פז)

 

בנאומה אמש הטיחה ביניש מילים קשות ביותר בנבחרי הציבור: "במשך מספר שנים מתנהל מסע התופס תאוצה משנה לשנה, במטרה להחליש את מערכת המשפט ובראשה בית המשפט העליון. בראשו של המסע הזה עומדים מספר פוליטיקאים, חברי כנסת ואף שרי ממשלה, שמנצלים את חסינותם ומוסרים לציבור הרחב מידע מוטעה ומטעה שהדרדר להסתה המופנית נגד בית המשפט, נגד חבר שופטיו ונגד עבודתו השיפוטית".

 

ביניש ניצלה את הנאום כדי להשיב לנבחרי הציבור שיצאו לאחרונה נגד בית המשפט העליון, על טענותיהם כאילו הרכב העליון הוא חד-גוני ויש לשנותו. לאחרונה היו פוליטיקאים שטענו בין השאר כי שופטי העליון "שמאלנים מדי", ועלתה גם הדרישה שאחד השופטים החדשים שייבחרו לעליון יהיה מזרחי. "שופטי העליון לא גדלו באחוזות של אצילים", ירתה ביניש ואמרה כי הרכב השופטים מגוון ביותר, "גם הוריהם לא נולדו עם כפית של כסף. מדוע, אם כן, להטיל בהם סטיגמה ולהסית נגדם?".

 

שר החוץ ליברמן. בישראל ביתנו לא מגיבים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר החוץ ליברמן. בישראל ביתנו לא מגיבים(צילום: אוהד צויגנברג)

 

נשיאת העליון תקפה: "בין חברי הכנסת יש היום כאלה הדורשים מהשופטים להוכיח את נאמנותם למדינה בפני ועדות כנסת ופוליטיקאים שיאשרו את מינוים על פי השקפתם הפוליטית. המטרה ברורה - לגרום לשופטים לוותר על אי-תלותם במערכת הפוליטית, אי-תלות שהיא מקור כוחנו וגאוותנו". היא הדגישה כי דמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב, אלא גם שמירה על המהות הדמוקרטית, וטענה כי ערכי הדמוקרטיה בישראל "הולכים ונשחקים במסע שנועד להכחידם".

 

אנשי ביניש: "הדאגה שלה כנה"

אחרי נאומה של ביניש אמרו מקורביה כי היא אינה חוששת מהביקורת שברור לה שתוטח בה בעקבותיו. "כל החוקים שעוברים לאחרונה בכנסת מעידים על תהליך מדאיג ביותר, שאלה שמובילים אותו לא מבינים או לא רוצים להבין שהם מחלישים את הדמוקרטיה. הנשיאה מפחדת שיעברו את הקו האדום. זה מדרון חלקלק ביותר שיכול להוביל לגרמניה של 1933".

 

אותם מקורבים ששוחחו עם ynet דחו את הטענות כאילו נאומה של ביניש היה פוליטי: "אין לנו ספק שכל חוק שיורד מהפרק, אותם חברי כנסת הזויים יעלו שוב. היא אמרה את הדברים מתוך דאגה כנה למערכת המשפט".

 

יו"ר הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין, התייחס לדבריה של השופטת ביניש. "הנשיאה ביניש הפריזה בדבריה גם בהתחשב בגל העכור הפוקד אותנו, שאיננו ראוי מכל וכל. הרשות השופטת והרשות המחוקקת מחוייבות לשמור זו על כבודה של זו, ואסור שיזלגו האחת לתחומי האחרת. היום יותר מתמיד, הדמוקרטיה הישראלית זקוקה לחוק יסוד החקיקה, שיבטיח שכל רשות תפעל בתוך תחומה, וימנע כאוס ביחסים בין הרשויות״.

 

בישראל ביתנו לא הגיבו על ההאשמות שהטיחה ביניש בשרים, שלדברי מקורביה כוונו אל ליברמן ולנדאו. ח"כ יריב לוין מהליכוד, לעומת זאת, אמר כי הניסיון שלה לכאורה להשתיק את הביקורת על המוסד שבראשו היא עומדת - נדון לכישלון. "הביקורת על בית המשפט העליון ועל הדילים האפלים הנעשים בתהליך בחירת השופטים היא ביקורת חיונית", אמר ח"כ לוין, המקדם חקיקה הנוגעת לבית המשפט.

 

נתניהו בכנסת. ביניש קוראת לו לעמוד על המשמר - ויותר מכך (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נתניהו בכנסת. ביניש קוראת לו לעמוד על המשמר - ויותר מכך(צילום: גיל יוחנן)

 

בנאומה בכנס מתחה ביניש ביקורת על הקוראים לשנות את הרכב השופטים בעליון: "בתום תקופה עתירת יצירה ומעש שבה זכינו, והשיטה המשפטית שלנו, ובית המשפט העליון בראשה, הייתה לאחד מההישגים המפוארים ביותר של המדינה היהודית, הציונית והדמוקרטית שקמה כאן, מה שומע הציבור מנבחריו? שבית המשפט העליון שייך לשמאל הקיצוני הרדיקלי; שבבית המשפט אין שופטים דתיים למרות שמכהנים בו מספר שופטים דתיים; שבית המשפט אינו פלורליסטי - אף על פי שבית המשפט בהרכבו הנוכחי הוא מבחינת השופטים המכהנים בו המגוון ביותר שידענו אי פעם".

 

ביניש הזכירה גם את תפקידו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בבלימת הצעות החוק לשינוי פני העליון: "יש חשיבות רבה לכך שראש הממשלה מצהיר על חשיבות עצמאותם של השופטים. למיטב ידיעתי, הוא גם התנגד לחלק מהצעות החוק ובלם את הצעת חוק השימוע. אני מניחה שראש הממשלה יוסיף לעמוד על המשמר ככל יכולתו. יחד עם זאת, כל

עוד מנשבת הרוח הרעה, אין די בבלימת הצעת חוק זו או אחרת. שכן, מדובר במגמה מתמשכת ולא במאבק ספוראדי".

 

בשבועות האחרונים מקודמות בכנסת כמה הצעות חוק שישפיעו על אופיו של בית המשפט העליון. בין הצעות החוק האלה ניתן למצוא כזו שתשנה הרכב הוועדה לבחירת שופטים, כך שלמעשה יהיו חברים בה יותר אישים המזוהים עם

הימין, והצעה אחרת שתאפשר לשופט הוותיק ביותר בבית המשפט העליון להתמנות לנשיאו גם אם נותרו לו עוד פחות משלוש שנים עד לגיל 70 (גיל פרישתו של שופט עליון). חוק זה זכה לכינוי "חוק גרוניס", משום שהוא יאפשר לשופט אשר גרוניס להתמנות לנשיא העליון עם פרישתה של ביניש בשנה הבאה. גרוניס נתפש כמי שאינו נוטה לאקטיביזם שיפוטי, ולפיכך יוכל להקל על הימין.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 01/12/2011 23:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורית ביניש. "הדברים נאמרו מדם לבה"
צילום: גיל יוחנן
השר לנדאו. מקורבי ביניש: "היא כיוונה גם אליו"
צילום: ארנון מעוז - פורטל תשתיות
יו"ר הכנסת ריבלין. הפריזה בדבריה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים