ספרי הפנטזיה הגדולים ביותר
משר הטבעות להארי פוטר: להלן 25 ספרי הפנטזיה הגדולים ביותר. תלונות - לנועה מנהיים
בימים עברו נהגו משרטטי המפות הקדומים לכתוב את המשפט "מעבר לנקודה זו ייתכנו דרקונים" בכול מקום בו הסתיים היקום הידוע להם. עם השנים נעלמו הדרקונים ונפלו טרף לתשוקתו הבלתי ניתנת לשבעה של האדם לידע, ועמם נעלמו גם הכישוף והקסם בהם השתמשנו להסביר את הבלתי מוסבר. כאשר לא נשאר מקום על פני האדמה בו יכלו הדרקונים להסתתר, הם נסוגו אל המקלט שאינו מכזיב לעולם: הדמיון האנושי.
ספרות הפנטסיה הפכה למקום מפלטם האחרון של המיתוסים והאגדות בעולמנו ובית לכול הגמדים, הקוסמים והמכשפים שנותרו. אולי משום ריבוי ספרי הפנטסיה שגיבוריהם הם צעירים נמוכי קומה, (כמעט מחצית מספרי הרשימה הזו, למשל) קיבל הז'אנר תווית של ספרות ילדים בלבד. אם מדע-בדיוני נחשב לספרות עבור ילדים חנונים עבי משקפיים בעלי עניין בפיסיקה, הרי שקוראי הפנטסיה הם סתם ילדים שאוהבים ללבוש גלימות מסדינים ולשחק D&D. זה לא יכול היה להיות רחוק יותר מן האמת. לפניכם 25 מספרי הפנטסיה המשובחים ביותר שיצאו בעברית ושייקחו ואתכם רחוק יותר ועמוק יותר מכפי שחשבתם שאפשרי. ושלוש מילים על רוברט ג'ורדון: הוא לא כאן.
1. טרילוגית "שר הטבעות", ג'.ר.ר. טולקין, מאנגלית: רות ליבנית, הוצאת זמורה ביתן
בגיל חמש-עשרה ישב ילד אחד בעל תאווה בוערת לשפות, והמציא את המשפט הבא: "אלן סילה לומן אומנטיאלבו". הפרוש הוא "זרח כוכב על פגישתנו". המשפט הפך לברכה הקבועה של בני-הלילית, המופלאים שביצורי הארץ התיכונה, והילד ההוא היה למלך הפנטסיה, ג'ון רונלד רעואל טולקין - יוצר העולמות הגדול ביותר של כל הזמנים. ממציאם של עמים, שפות וארצות, טולקין ביקש לברוא מיתולוגיה חדשה והצליח ליצור ז'אנר שלם ועולם מלא שאין שני לו: קסום, מופלא ומאיים. מי שכבר קרא לא זקוק עוד למילים. מי שעדיין לא, מי ייתן ויזרח כוכב על פגישתכם.
2. סדרת "נרניה", סי. אס. לואיס, מאנגלית: גדעון טורי, הוצאת זמורה ביתן
לואיס היה חברו הטוב של טולקין ובורא עולמות לא קטן בזכות עצמו. סדרת שבעת הספרים על נרניה, השואבת את השראתה מיצירתו של מילטון, "גן-העדן האבוד", הביאה לעולם את אסלן, האריה הגדול, את נרניה הקסומה, בה החיות מדברות ואת לוסי, אדמונד, פיטר וסוזן, ילדי משפחת פיונסי, שנכנסו יום אחד אל ארון בגדים ישן ומצאו את עצמם בהיכל התהילה של ספרות הפנטסיה.
3. "הרפתקאות אליס בארץ הפלאות", "מבעד המראה", לואיס קרול, מאנגלית: רנה ליטוין, הוצאת הספריה החדשה
פדופיל, כומר ומתמטיקאי, צ'ארלס דודג'סון יזכר לנצח בתור לואיס קרול, יוצרה של אליס, הגיבורה ההגיונית ביותר בספרות, הנופלת במורד מחילת הארנב אל עולם האי-הגיון של ארץ הפלאות. ספר שזכה לכבוד (המפוקפק?) שיכתבו עליו תלי תלים של מילים המנסות לנתח אותו ואת אישיותו של יוצרו, אבל נשאר כשהיה: סיפור התבגרות וחניכה מדהים, בלתי מפוענח, מסחרר ומתפוצץ מרוב דמיון.
4. "הסיפור שאינו נגמר", מיכאל אנדה, מגרמנית: חווה פלץ, הוצאת לדורי
הספר שבתוך הספר שבתוך הספר. כמו שמו של קובץ הסיפורים למבוגרים של אנדה, גם "הסיפור שאינו נגמר" הוא ראי בתוך ראי. ממלכת פנטסיה, אותו תחום עצום ומסתורי של הדמיון, נמצאת בסכנה. היחיד שיכול להציל אותה הוא מי שקורא בספר "הסיפור שאינו נגמר". במקרה זה היה ילד שמן ואומלל בשם בסטיאן בלתאזר בוקס, אבל זה בקלות יכול היה להיות אתה או את. לקרוא, לקרוא ולקרוא שוב כדי לגלות את מגוון הרבדים העצום של הספר המושלם הזה. פנטסיה במיטבה.
5. "אגדות" (כרך 1+2), בעריכת רוברט סילברברג, מאנגלית: רחביה ברמן ויעל סלע, הוצאת אופוס
איך שולחים דואר בפרן? האם נשים יכולות ללמוד כישוף בארץ-ים? איך מצליח אביר לא משוח להשפיע על היסטוריה של שבע הממלכות? אם כבר קראתם את ספריהם של אורסולה לה-גוין, אן מק'קפרי, ג'ורג' מרטין וכותבי הפנטסיה הנוספים המופיעים בקובץ המשובח הזה, אין ספק שתרצו לדעת עוד על העולמות שיצרו. אם עדיין לא קראתם, זוהי נקודת התחלה מצוינת.
6. "הנערה ואביר המילה", טרי ברוקס, מאנגלית: מיכאל תמרי, הוצאת עם-עובד
ברוקס מוכר בעיקר כחקיין טולקין בינוני, אבל הנערה שלו היא משהו אחר לגמרי. נסט היא בת 14, גרה בעיירה תעשיתית, מאוהבת בשכן, והיורשת של כוחות קסומים שמסייעים לה ללחום באופל. תערובת של סיפור התבגרות פרוורי רגיש עם מיתולוגיה ולשית, אגדות אינדיאניות, אקולוגיה ורומנטיקה.
7. "שיר טהירה", אמיר אור, הוצאת חרגול
אור מנסה את כוחו במלאכה ה"טולקינית" של בריאת מיתולוגיה פנטסטית לעם דמיוני, ועושה זאת בפרוזה שקולה ונפלאה. המיתוס הטוכארי שיצר שואב בעלילות הגבורה, הנקמה והאהבה שלו מוטיבים והשראה מן המיתולוגיה היוונית ומהמהארבאטה ההודית. לי הספיקו שתי המילים הראשונות כדי להתחיל לחייך - "היו היה".
8. הטרילוגיה של "ארץ-ים", אורסולה לה-גוין, מאנגלית, תמי כץ-מושיוב, הוצאת זמורה ביתן
הרבה לפני הארי פוטר היה גד הנץ. ילד נמהר ומוכשר שהפך לרב-מג הגדול מכולם בארכיפלג האיים של ארץ-ים. הקוסמת האמיתית בסיפור הזה היא אורסולה לה-גוין עצמה, מהמשובחות שבסופרות המד"ב, הפנטסיה ובכלל. לה-גוין יוצרת באלכימיה מכושפת עולם שלם שמבוסס על האמונה העתיקה בכוחה של המילה (זוכרים את "ויאמר אלוהים"?) וחשיבותו של השם המפורש. טרילוגיה נפלאה מעבר לתאור.
9. "עיני הדרקון", סטיבן קינג, מאנגלית: דוד קדם, הוצאת מודן
עיבוד "קינגי" לתבנית אגדות מוכרת: מלך זקן, יורש צעיר ומכשף רע. זה לא יכול שלא להסתיים בטוב. גם פה נפגוש את פלאג, התגלמות הרשע עלי אדמות שמופיע ברבים מספרי קינג. הפעם הוא מתכנן להפיל את הממלכה בעזרתו של ילד קטן אחד שצמא לאהבת אביו. בדרך יהיו קשיים, מאסר, רגשות אשם ודרקון מת אחד, אבל אל דאגה, באגדות כמו באגדות, הם יחיו באושר ואושר.
10. סדרת "הארי פוטר", ג'יי. קיי. רולינג, מאנגלית: גילי בר הלל, הוצאת ידיעות אחרונות
מספרים שיש כמה אנשים במדבר קלהארי שלא מכירים עדיין את הילד הממושקף בעל הצלקת המכושפת. אל חשש. ברגעים אלה ממש המשאיות עם תיקי ה"הארי פוטר" ויומני הוגוורטס חונות ליד המאהל שלהם. חשוב לזכור שלפני ההייפ וההסטריה, נמצאים ספרי התבגרות נפלאים, מלאי דמיון, השראה וטעם של פעם, שלמדו היטב מגדולי הז'אנר.
11. "סיפור המלחמה באחו", וולטר וונגרין, מאנגלית: ניצה בן-ארי, הוצאת זמורה ביתן
לשונטקלייר, התרנגול המוצלח ביותר בעולם, יש בעיה חדשה עם רשע עתיק יומין, שמאיים על החווה השלוה עליה הוא שולט בחכמתו. ספר שלא מנסה אפילו לרגע להיות "חוות החיות" ומצליח להדהים, לבדר ולעורר הערצה לבעל הכרבולת האמיץ ביותר בעולם. מבריק.
12. "חרב השאול", מייקל מורקוק, מאנגלית: דורית לנדס, הוצאת עם-עובד
אבל גם "מגילת החרבות" ועוד. מורקוק הוא מלך הגותיקה ואלריק, המלך הלבקן בעל החרב המכושפת, הוא אחד הנגטיבים היותר מעניינים, בצבע וברוח, לארתור ולאקסקליבר שלו. פנטסיה "קשה" מלאת קסמים וכשפים, טוב ורע (למרות שלא תמיד ברור מי הוא מי), והרבה דם שפוך.
13. "על הסף", אורסולה לה-גוין, מאנגלית: דפנה לוי, הוצאת כתר
אורסולה לה-גוין מופיעה ברשימה זו בפעם השניה משתי סיבות טובות. האחת – אני אוהבת אותה, והשניה – כי אין שניה לה. "על הסף" הוא סיפור אהבתם של נער ונערה, כל אחד אבוד במציאותו האומללה שלו, שמגלים במקרה ובנפרד שער לעולם אחר משלנו. הם נלחמים בדרקון ומצילים את העולם, רק כדי לחזור ולמצוא את עצמם, ביחד. נפלא עד דמעות.
14. "שעת התה הארוכה והאפלה של הנפש", דגלאס אדאמס, מאנגלית: עמנואל לוטם, הוצאת כתר
מעט אחרי שניטשה הכריז שאלוהים מת התחילו האלים הנורדיים להיכנס לצרות. ללא מאמינים, הם נאלצים לעשות עסקאות מלוכלכות עבור סדינים נקיים, למכור את נשמתם לפרסומאים, והגרוע מכל, להזדקק לעזרתו של דירק ג'נטלי, הבלש ההוליסטי היחיד בעולם. מטורף, מבולגן ומצחיק לחלוטין.
15. "לעולם-לא-עולם", ניל גיימן, מאנגלית: שולה מאייר ואהובה גסנר, הוצאת אופוס
פנטסיה אורבנית אפלה של יוצר הקומיקס המופתי "סנדמן". עלילה מעוררת הערצה, צמרמורת וצחוק חליפות. ריצ'ארד מהייו, צעיר לונדוני תמים, נסחף אל תוך הרפתקה מסחררת בלונדון הדמיונית של מטה, שבה יש אבירים של ממש בנייטס ברידג', רועים מאיימים בשפרדס' בוש, מלאכים נפולים, ואת זוג הרוצחים המדהימים והמצחיקים ביותר בספרות.
16. סדרת "שיר של אש ושל קרח", ג'ורג' מרטין, מאנגלית: עידית שורר ויעל סלע, הוצאת אופוס
מרטין הוא איש אכזר ומוכשר באופן מעצבן במיוחד. הוא כותב עלילות מלחמה ופוליטיקה קשוחות, מורכבות ומעולות, כשהוא לוקח את השראתו מ"מלחמות השושנים" ההיסטוריות. אין לו שום בעיה להרוג את גיבוריו החביבים ביותר במגוון דרכים משונות באמצע הספר, ולהציף את הקוראים בארוחות מרובות מנות, הרג, ביזה שוד ואונס. האיש שממציא את הרעים הטובים ביותר ואת הפנטסיה הטובה ביותר כיום.
17. "מעוף הדרקון", אן מק-קאפרי, מאנגלית: יוסף כרוסט, הוצאת מעריב
פנטסיה נפלאה המבוססת באופן רופף על יסוד מד"בי עמום. בעולם הדרקונים של פרן, מוצאת את עצמה לסה היפיפייה והעשויה ללא-חת במרכזה של מלחמה נגד כוח המאיים להשמיד את עולמה. דרקונים, נקמת דם, אומץ ואהבת אמת. עובד תמיד.
18. טרילוגית "הרואים למרחוק", רובין הוב, מאנגלית: עידן כרמלי, הוצאת אסטרולוג
להוב יש זמן והיא מושכת אותו ורוקמת ממנו לאט ובאהבה עולם מכושף, מפורט ומופלא שנשקף מבעד לעיניו של פיץ - ממזר מלכותי ומתנקש מקצועי. הזמנים רעים (ומתי הם לא?), עתיד הממלכה בסכנה (כתמיד), אבל הוב מצליחה לעשות את זה אחרת. איטי, מדכא להפליא ומצויין.
19. "בשורות טובות", ניל גיימן וטרי פראצ'ט, מאנגלית: בועז וייס, הוצאת אופוס
לבנו של השטן יש בעיות. הוא בן 11, הכלב שלו הוא יצור מהגהנום והארמגדון, המלחמה הסופית בין הטוב והרע, עומדת להתרחש בשבת. תוסיפו לזה צייד מכשפות כושל, מלאך חבלה כופר, את ארבעת פרשי האפוקליפסה המעודכנים, ואת נבואותיה של מכשפה מתה ותתחילו לקבל מושג על הספר המצחיק נורא הזה, פרי דמיונם המופקר של גיימן ופראצ'ט, שהוא לפנטסיה מה שאדאמס הוא למד"ב.
20. "טיגאנה", גאי גבריאל קיי, מאנגלית: יעל אכמון, הוצאת אופוס
קיי אוהב פתוס. הגברים שלו הם גברים אמיתיים, הנשים, נשים אמיתיות, והמלחמות...נו, טוב. הבנתם את הרעיון. לקיי יש יד קלה על בלוטת הדמעות של הקוראים, אבל מי שיצליח לקרוא את סיפור האהבה הגדול מהחיים הזה, שעוסק בתשוקה למולדת שנעלמה, בלי להזיל דמעה, הוא בעל לב של אבן. הספר עתיד לצאת בחודשים הקרובים. צפו לסקס משובח, נבל מוצלח וסוף טוב מובטח.
21. "מקים המתים", שון סטיוארט, מאנגלית: יעל אכמון, הוצאת אופוס
ספר שמגדיר מחדש את המושג "אפל". גיבור ששמו דנטה והוא מלאך בעל כורחו, הרדוף על ידי חזיונות קודרים של מותו שלו. עולם שרוטט מרוב מוזרות אמיתית, ופנטסיה שלא דומה לשום דבר אחר.
22. סדרת "אמבר", רוג'ר זילאזני, מאנגלית: דורית לנדס, הוצאת עם-עובד
לזילאזני יש אובססיה עם גיבורים בעלי כוחות על שמשחקים בחייהם של בני תמותה פשוטים. העיקרון הזה מתבטא במלואו בסדרת הספרים על אמבר, הממלכה הקסומה, האמיתית והיחידה, שכל האחרות הן רק צללים שלה. נסיכי אמבר הקרועים במלחמות ירושה, גוררים את כל העולמות אל קלחת מבעבעת בכשפים, קללות וקללות נגד, קלפי טארו ומריבות משפחתיות. כמו יום שבת רגיל אצלי בבית.
23. "ספר הגולגלות", רוברט סילברברג, מאנגלית: נוגה ברוקס, הוצאת לדורי
הומו, יהודי, נער חווה מקנזס ובן עשירים נוסעים למדבריות אריזונה, וזו ממש לא בדיחה. סיפרו המצויין של סילברברג בנוי למקהלה של ארבעה קולות, ארבעת הנערים היוצאים בעקבותיו של כתב יד עתיק למצוא את האלמוות. המכשול היחיד הוא שרק שניים מהם יוכלו לזכות בו. מי ימות ומי יחיה לנצח? נא להתחיל להמר, גבירותי ורבותי.
24. "מרשעת", גרגורי מגוויר, מאנגלית: מאירה לבנת, הוצאת הד ארצי
עזבו לרגע את דורותי המתקתקה וחבריה המעצבנים בצד והיכונו לראות את עוץ האמיתית, בספר שמביא לכם את הביוגרפיה השלמה של המכשפה הרעה (או שלא) מן המערב. מגוויר יצר אגדה חלופית, אפלה ומהפנטת על הצד האחר של האגדה ועל הפסיכולוגיה של הרוע. אנחנו כבר לא בקנזס, טוטו.
25. שלושה לבבות ושלושה אריות, פול אנדרסון, מאנגלית: עמנואל לוטם, הוצאת עם-עובד
אנדרסון, שהצטרף ללוחמים המהוללים של וולהאלה לפני שבועיים, המשיך להשתמש במכונת כתיבה כמעט עד מותו. הוא טען שאין לו זמן ללמוד כיצד להשתמש במחשב, ומה שהעסיק אותו היה יצירת גיבורים. לוחם המחתרת הולגר קרלסון מועבר באורח מיסטי לעולם האגדות, בכדי ללבוש את דמותו של הגיבור המיתי, הולגר דנסק, ולהציל את העולם. אחד מהמופלאים בגיבורים שיצר, ואחד המופלאים שיש.
(תודה ליעל אכמון ודידי חנוך, עורך המד"ב והפנטסיה של הוצאת אופוס, על שאפשרו את העיון בתרגום של "טיגאנה" מאת גאי גבריאל קיי)