שתף קטע נבחר

 

כשל המודיעין האלקטרוני

למרות מאמץ טכנולוגי אדיר, פוספסה הידיעה על המתקפה באמריקה. סברה: הכשלון הוא ברמת ניתוח המידע

המתקפה על ארה"ב הפתיעה את שירותי הביון של ארה"ב, למרות שמעצמת העל מפעילה, בשיתוף עם מדינות מערביות נוספות, מערכת טכנולוגית שמאפשרת ליירט בזמן אמת מסרים שמועברים באמצעי תקשורת רבים ברחבי העולם.
מדובר ברשת ריגול והאזנות בינלאומית שמכונה "אשלון" (Echelon), אותה מפעילה סוכנות הביטחון הלאומית בארה"ב (NSA), בשיתוף עם שירותי הביון של קנדה, בריטניה, אוסטרליה וניו זילנד. ארה"ב מעולם לא הודתה רשמית בקיום המערכת אך ועדת חקירה של האיחוד האירופי בעניין "אשלון" קבעה החודש, שרשת הריגול האלקטרונית קיימת ואף הביאה הוכחות לקיומה.
דו"ח הוועדה, שאושר החודש על ידי הפרלמנט האירופי, אישש חשדות לפיהם "אשלון" יכולה לקלוט וליירט תקשורת של גולשים בכל העולם. זאת בין אם מדובר בשיחות טלפון, פקס, תקשורת לוויינית, דואר אלקטרוני, הורדות של תוכנות מהאינטרנט, קשרי מיקרוגל ותעבורה סיבית-אופטית.
הפרויקט המקורי נוסד בשנת 1971, אך תחומי פעילותו התרחבו בהדרגה מאז. על פי דיווח של האיגוד האמריקאי לזכויות האזרח, "אשלון" מותקנת כיום ב-120 תחנות האזנה הפרושות בסיאטל, מערב וירג'יניה, פורטו ריקו, דנמרק, ניו זילנד, קנדה, אוסטרליה, הולנד וקפריסין, ומסתייעת בלוויינים.
מערכת ההאזנה החשאית מותקנת במחשבי-על ומסוגלת לקלוט שלושה מיליארד תמסורות אלקטרוניות מדי יום (על פי הערכות, קרוב ל-10 מיליארד מסרים עוברים ברשת מדי יום).

כך זה פועל

לרוב, "אשלון" לא מקליטה את השיחות אלא נמצאת במצב "האזנה" למערכת. לשם כך, המערכת עושה שימוש בתוכנות "רחרחניות" שמפקחות על תעבורת המידע בשישה צמתים מרכזיים באינטרנט, ואוספות מידע רב ככל שניתן שלאחר מכן מועבר ל-"מילון", אוסף של תוכנות בינה מלאכותית שמתמחות באיתור חומר בעל ערך מודיעיני.
תוכנות ה-"מילון" מנפות מידע לא רלוונטי ומזקקות את המידע שעשוי להיות בעל הערך הרב ביותר. במרכז הבקרה של המערכת ניתן להקליד מלות מפתח – שמות אנשים, מוסדות, ארגונים, מקומות או כל מושג אחר שבו העוקבים מעוניינים והמערכת תעקוב אחר אותות התקשורת שמשודרים ברחבי העולם בניסיון לאתר את המסרים המבוקשים.
כאשר תוכנות "אשלון" מאתרות מסרים שכוללים מלים כמו "לפוצץ", "בין לאדן", "אל קעידה" ואחרות, היא מיירטת אותם, ממיינת אותם ושולחת לזרועות המודיעין במדינות השונות.

חוסר במרגלים בשר ודם

סביר להניח שבשעות אלה ממש עוקבים סוכנים פדרליים אחר מסרים אלקטרוניים שהועברו בארה"ב בניסיון להתחקות אחר עקבות המחבלים שיזמו את מתקפת הטרור של יום ג'.
עם זאת, נשמעת ביקורת רבה על ההשקעה העצומה של שירותי הביון האמריקאים במודיעין אלקטרוני. מה הטעם בהשקעות של מיליארדים בשעה שכל המודיעין המשוכלל לא סייע לאתר בזמן חוטפים שנעזרו בסכינים בלבד, שאלו אתמול מומחי מודיעין בארה"ב. אלה טענו כי ניתנה עדיפות יתרה למודיעין אלקטרוני בשעה שחסר לארה"ב מודיעין של "לואו טק", כלומר מרגלים בשר ודם. אך אין בכך כדי להפחית מכשל המודיעין האלקטרוני.
"מדברים שראיתי במו עיני, אני יכול להעיד שאין גל אלקטרו-מגנטי שמשודר בעולם וארה"ב לא יכולה ליירט", אומר עו"ד בועז גוטמן, סגן ניצב בדימוס, בעבר ראש מפלג חקירות ביחידה הארצית לחקירות הונאה של משטרת ישראל.
"מתוך הערכת היכולת והאמצעים של ה-NSA, לדעתי הכשל הוא ברמת ניתוח המידע שהתקבל. למשל, אם המחבלים דיברו ביניהם בטלפון, פלאפון או אימייל, ודיברו על העברת "עוגה", שהיא למעשה מטען נפץ או סמים, השאלה היא אם הסוכן שניטר את המידע הזה און ליין ידע לפרש את הדברים בזמן".
"יש כאן שאלה רצינית מאוד בעניין המיליארדים שהושקעו כדי להתחקות אחר הטרור העולמי באמצעות רשת ריגול משוכללת, אם קורה דבר כזה. הכשל הגדול הוא של המודיעין האלקטרוני".

איך ארגוני הטרור מתקשרים

"'אשלון' יכול לעקוב אחר תקשורת בכל העולם - אם המחבלים דיברו בטלפון, פקסים או תוכנת מסרים מידיים, המערכת הזו הייתה יכולה ליירט אותן", אמרה אלי פלואיז' ואן גורסל, סגנית נשיא הוועדה של הפרלמנט האירופי שחקרה את פרויקט "אשלון".
גם משקיפים אחרים מעריכים שההשקעה העצומה של שירותי הביון האמריקאים בטכנולוגיה מתקדמת נכשלה להניב פירות ביום הדין. "היה כשלון מודיעיני", אמר פיטר סומר, בכיר במרכז לחקר אבטחת מחשבים בבית הספר לכלכלה בלונדון לאתר "קומפיוטר וויקלי". "אולי בגלל שהיבטים מסוימים במודיעין הוזנחו לטובת אחרים. כעת צפויה הערכה מחודשת של כל דוקטרינות המודיעין בארה"ב ובמערב. יותר מכל, דרושים לנו סוכנים אנושיים שיחדרו לקבוצות הטרור האלה. אנחנו חיים בעולם מסוכן יותר כעת".
גוטמן אומר שלא רק "אל קעידה", ארגון הטרור של בין לאדן, משתמש בתקשורת מתקדמת. גם ארגוני טרור אחרים נעזרים במחשבים נישאים, הודעות מוצפנות באינטרנט ובתקשורת לוויינית.
"ארגוני טרור כמו חמאס, חיזבאללה, "אל קעידה" ואחרים מתקשרים ביניהם באמצעות הודעות מוצפנות ברשת", אמר לואיס פרי, בכיר באף בי איי, לוועדה של הסנאט בשנה שעברה. בחודש פברואר התבטא ג''ורג' טנאט, ראש הסי איי איי, ברוח דומה.
"שירותי ביון בכל העולם חייבים לשתף פעולה בטכנולוגיה כדי לעקוב אחר ארגוני הטרור. כרגע מידע משותף על בסיס נקודתי אבל אין שיתוף פעולה בין הארגונים השונים", אמרה ואן גורסל. גוטמן מסכים להערכה כי NSA וסוכנויות ביון אחרות השותפות באשלון אינן נוהגות לשתף מדינות אחרות במידע שהן משיגות באמצעות המערכת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
כשל מודיעין אלקטרוני, שמוביל להידוק הפיקוח. ניו יורק
צילום: ערוץ 1
מומלצים