שתף קטע נבחר
 

"עירום", רם אורן, ספר ברשת

לא ממש מאמין בזה, אבל מת לנסות. כמו סטיבן קינג. שיחה עם רם אורן

הטענה האחרונה שאפשר להפנות כלפי רם אורן היא שהוא לא מעודכן. כשבודקים את ספריו, מגלים שהוא מעולם לא הסיר את ידו מעל הדופק המנטלי של ציבור הקוראים בארץ. ספרות פופולרית נכתבה לפניו אמנם, אבל אורן ידע לאתר את ראשית התקופה שבה התקבל בברכה בישראל הקונספט המוכר של כסף, אהבה, תככים משפחתיים ונקמה, כנושא רשמי של היצירה המקומית, בטלוויזיה או בספרות וכתב את "פיתוי" ואת "משחק מכור". כשכבר התגבש קונצנזוס בתודעה הישראלית לגבי מעמדה של הודו כחוויה מכוננת מיהר לנסוע להודו ולכתוב את "אשראם" שמתרחש בחלקו בהודו. בהודו. במהלך הקריירה הספרותית המטאורית שלו, רם אורן, לקח את המודל של ספרי טיסה, פרץ אותו, הרחיב אותו וצעד הלאה ממנו, מותיר את קריאות הגנאי של הביקורת מאחוריו, מתפוגגות בקול ענות חלושה.
עכשיו הוא עושה את הצעד הטבעי קדימה, ספר אלקטרוני. היום (חמישי) עלה על הרשת נובלה חדשה שלו, "עירום". את הנובלה הדיגיטלית, מאה עמודים, ניתן להוריד ב-ibooks, חנות הספרים הוירטואלית של סטימצקי, תמורת חמישה עשר שקלים.
"בשתי מילים", מגלה אורן, "זה סיפור מתח על דוגמנית שנמצאת מתה בדירה שכורה ברחוב שינקין. המשטרה חוקרת את הרצח, המניעים והאנשים סביבה ונתקלת בכל מיני התפתחויות מפתיעות בחקירה. בין השאר היא מגלה שתמונות של הדוגמנים מופיעות באתרי מין על האינטרנט. הספר הולך לכיוונים לא צפויים, לא כמו שנראה כרגע על פני השטח מן התיאור הקצר הזה".
הרעיון של הצעת מהדורות אלקטרוניות בחנויות ספרים על הרשת איננו חדש. חנות ספרים הוירטואלית bookface למשל, מציעה רומנים שלמים חינם לקריאה און ליין עם אופציה לרכישת הספר במהדורת הדפוס שלו. בארץ ,מציע האתר של הוצאת בבל פרקים נבחרים לקריאה מתוך ספרי ההוצאה. למעשה, הוצאת בבל הייתה הראשונה בארץ שהעלתה לרשת מהדורה אלקטרונית של ספר שלה. בחודש יולי ניתן היה להוריד את הגרסה האלקטרונית של "אייכמן בירושלים" של חנה ארדנט מן האתר שלהם, ובמשך שבוע אפשר היה בחינם. כיום ניתן למצוא באתר ההוצאה גרסה מקוונת של הספר.
אבל כצפוי, המודל של אורן אינו התקדים של הוצאת בבל בארץ, אלא סטיבן קינג, שעורר עניין עצום כשבחר לעקוף את המנגנון של הוצאות הספרים ולהעלות לרשת נובלה חדשה שלו, "Riding the Bullet". הכישלון היחסי של יצירתו החדשה לא הרתיע אותו וכיום הוא חובק פרק שלישי של הרומן "The Plant", רומן בהמשכים שניתן להורדה תמורת תשלום דרך אמזון.קום.
אורן: "אחרי שסטיבן קינג עלה עם הספר שלו לאוויר לפני כחצי שנה, מאוד סקרנה אותי מה תהיה התגובה של הקוראים לדבר כזה בארץ. אני יודע שבארצות הברית נכנסו המון קוראים לאתר שלו עם הספר הראשון. במקביל לעניין שגיליתי בפרסום באינטרנט , קיבלתי הרבה פניות מאתרים לתת להם ספר אלקטרוני ראשון. בסוף בחרתי באתר שממילא אני עובד אתו, האתר של סטימצקי, אתר חדש שעלה עכשיו".

- אם לוקחים את קינג כמודל, צריך לזכור שלמרבית קוראיו האינטרנט הוא מדיום טבעי. האם אתה מניח שקהל הקוראים שלך הוא כזה?

אני יודע? קהל הקוראים שלי הוא כל כך גדול שאני מניח שחלק ניכר ממנו מסתובב באינטרנט. זה קהל מאוד מגוון שנע מתלמידי תיכון לזקנים בבתי אבות, גברים, נשים, כל מיני בעלי מקצועות. בכל אופן, הספר ייצא גם בדפוס במועד מאוחר יותר כדי לא לקפח את אלה שאין להם אינטרנט בבית. גם הספר של קינג יצא בדפוס בסופו של דבר.

- על פי ההצהרות של קינג, האינטרנט בשבילו הוא אמצעי להיאבק במה שהוא מכנה, הרודנות של ההוצאות הגדולות ושל מערכי השיווק שלהם. יש לך כוונות דומות?

קודם כל, צריך לברר אם הדברים האלה הולכים בארץ, אם אנשים רוצים לקרוא ספרים באופן אלקטרוני. אם הם רוצים להוריד למחשב, אם נוח להם לשבת מול המחשב ולקרוא. אני עשיתי בדיקה מקדמית על שמונה אנשים שקראו את הסיפור בארץ ורובם אמרו שהיה להם נוח אבל שהיה נוח יותר אם הספר היה יוצא בצורה הסטנדרטית שלו. לפני שמדברים על שיווק, צריך לברר אם הדבר הזה עובד. הספר שלי הוא רק ניסוי. אנחנו לא מודעים עדיין לבעיות הטכניות שעלולות להתעורר, לתגובה של הקהל. מה שאני יודע בוודאות הוא שמאז פרסום הידיעה, כולם דורשים את הספר הזה בחנויות. מה שאומר שאנשים קודם כל רוצים ספר בצורה שהם רגילים. אני אישית לא מאמין שספרים אלקטרוניים יתפשו את מקומם של הספרים בדפוס. אולי הם יחיו לצידם. בעיקר, אני מעריך, שלאנציקלופדיות ולספרי עיון יש מקום בספרות האלקטרונית. אם אתה סטודנט או איש עסקים, תרצה לקחת איתך את החומר כל מקום. ספר, לא בטוח.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון ידיעות אחרונות
רם אורן
ארכיון ידיעות אחרונות
לאתר ההטבות
מומלצים