שתף קטע נבחר

 

1 מכל 4 ילדים בישראל - מתחת לקו העוני

דו"ח המועצה הלאומית לשלום הילד חושף את הנתונים הקשים ומגלה עלייה מדאיגה בקרב הילדים החיים בקרב משפחות מצוקה. הדו"ח הפסימי חושף ירידה בקרב הנערים הזכאים לבגרות, עלייה בשיעור הילדים המועסקים בצורה לא חוקית ובעבירות פליליות של בני נוער

רבע מכלל הילדים בישראל נמצאים מתחת לקו העוני - כך מגלה הדו"ח השנתי של המועצה הלאומית לשלום הילד, עמותה עצמאית הפועלת לקידום זכויות הילד בישראל, שפורסם היום (ג'). 52% מהילדים במיגזר הלא יהודי נמצאים מתחת לקו העוני לעומת 17% במיגזר היהודי. בחישוב זה לא נכללו ילדי מזרח ירושלים.
הישובים הבולטים באחוז הגבוה של הילדים החיים מתחת לקו העוני הם בני ברק, ירושלים ואשדוד. ערים אלה הוגדרו כערים העניות בישראל, גם לפי דו"ח העוני שפורסם לאחרונה על ידי המוסד לביטוח לאומי.
מסיכום הנתונים הכלכליים, עולה שמספר הילדים החיים במשפחות המקבלות גימלה להבטחת הכנסה גדל פי שלושה מאז 1990. עוד עולה מהדו"ח ש-13,500 ילדים הועסקו באופן לא חוקי. זהו גידול של פי 20 מאז 1994, כאשר הנחת העבודה של מפרסמי הדו"ח היתה שמקרים רבים נוספים לא דווחו, בעיקר במיגזר הלא יהודי.
בפרק הדן בעבריינות נגד קטינים נכתב שבשנת 2000 נפתחו 7,569 תיקים בשל עבירות שבוצעו נגד קטינים, מתוכם 37% - נפגעי תקיפות מיניות. אחד מכל 10 נפגעי תקיפות מיניות נפגע ממעשה אונס, בעילה או מעשה סדום.
מהפרק הדן בעבירות שבוצעו על ידי קטינים, עולה שבמהלך שנת 2000 נפתחו למעלה מ-3,000 תיקים פליליים ותיקי אי-תביעה במשטרה - מחציתם על עבירות אלימות. מניסוח הנתונים עולה שחלקם של העולים החדשים היה 23% מסך התיקים, אחוז כפול מחלקם באוכלוסיה. אוכלוסיה נוספת שמספר התיקים נגד קטינים עלה על חלקה באוכלוסיה, היה המיגזר הלא יהודי - 37% מסך התיקים לעומת 23% חלקם באוכלוסיה.
הישובים הבולטים בתחום עבריינות הנוער כוללים בעיקר ערים בצפון הארץ: בית שאן, מגדל העמק, עכו ונצרת עלית.
במקביל נרשם גידול של 30% במספר האסירים הקטינים והוא מסתכם היום ב-167 אסירים נערים הכלואים במיתקני מאסר ברחבי הארץ.

יותר מרבע בחדר המיון

בפרק הדן בבריאות הילדים בישראל נמסר שלמעלה מ-10 אלפים ילדים נפגעו בתאונות במערכת החינוך ומעל 5,000 נפגעו מתאונות דרכים. התאונה הנפוצה ביותר בקרב ילדים היא נפילה מקומה גבוהה - כ-6,500 ילדים טופלו עקב נפילות ב-8 מרכזי טראומה ברחבי המדינה. על פי הדו"ח, יותר מרבע מהילדים בישראל הגיעו לחדר מיון במהלך שנת 2000.
16,500 ילדים מקבלים קיצבת נכות כאשר ניתוח הנתונים מראה ששיעור הישובים הערבים בולט באופן ניכר. הישובים שבהם האחוז הגבוה ביותר של ילדים מקבלי קיצבת נכות הם הכפרים הערבים בצפון הארץ: משהד ועילות.

ירידה בזכאים לבגרויות

אחוז הזכאים הכלל-ארצי לתעודת בגרות עמד השנה על 40% כאשר קיימת מגמת ירידה ברוב המיגזרים, למעט המיגזר הבדווי. אחוז הנושרים בכיתות ט' עד י"ב במיגזר הלא-יהודי היה כפול מהמיגזר היהודי - 9% מול 4.5%.
בפרק הדן בדמוגרפיה של הילדים בישראל, מציג הדו"ח מצב בו במחוז הצפון (לא כולל נפת חיפה ונפת חדרה) 59% מהילדים הם לא יהודים לעומת 41% יהודים, כאשר בשיקלול נפת חיפה וחדרה קיים כמעט שוויון בין אחוז היהודים ללא-יהודים.
השנה מוצגים לראשונה נתונים על 124,819 ילדים נטולי אזרחות ישראלית, שעקב מעמדם המיוחד אינם זכאים לזכויות המוענקות לילדים האזרחים החיים בישראל.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים