שנת 2001 באינטרנט
השניים הנבחרים, ארבעת המאוסים, הטרגי במוזיקה, המפתיע לטובה, המאכזב לרעה, הבעסה של הידידים, המיסחור של הגדולים, הויראליות של הקטנים וגם מה קרה לפרטיות
שני אתרי השנה
שניים שהם שונים אך דומים: המהדורה הישראלית של מנוע החיפוש "גוגל" ואתר הנוסטלגיה "חבר'ה". הראשון תרם רבות להפיכת התכנים ברשת הישראלית לשקופים ונגישים יותר והשני מזכיר לכולנו את מהותה הבסיסית של הרשת - כלי תקשורת בין אנשים.
ארבעת המאוסים
ארבעת הקטינים תושבי הצפון שכתבו והפיצו את הווירוס Goner, תרומתה הלא צנועה של ישראל לזיהום המרחב הדיגיטלי. נודניקים, נמאסתם.
אחד טרגי
הלב נחמץ. "מומה", אתר המוזיקה המקיף בישראל, עומד לרדת לטמיון אלא אם כן יתחולל נס. למען ההגינות, יש לציין כי הסימנים המקדימים שהעידו על כך שמדובר בהימור גדול היו שם: כרדיו אינטרנט ואתר תוכן, "מומה" פונה לקהל גולשים מאוד מסוים (גולשים-ישראלים-חובבי-מוזיקה).
כבר בשלב מוקדם היה ברור שהאתר לא יצליח להתקיים מפרסומות בלבד ומהתוכניות לגבות תשלום עבור שירותי פרימיום כמו האזנה למוזיקה באיכות משופרת לא נותר דבר. למען האמת, ל"מומה" לא היה סיכוי מלכתחילה מול המתחרים הגדולים - תוכנות שיתוף הקבצים הפיראטיות – שגם חברות התקליטים הגדולות בעולם מתקשות להתמודד אתן.
תחזית: לא יחזור הניגון.
המפתיע לטובה
היום לפני שנה "תפוז" הוותיק היה אתר חבוט שנמכר לחברת "סאני אלקטרוניקה" לאחר הליך בדיקה מורט עצבים עבור מחיר נמוך מעלות הווילה בה עבד צוות האתר, שבימיו הטובים שוויו הוערך בעשרות מיליוני דולרים.
המתבוננים מהצד, בהם אני, חשבו אז כי לא יחלוף זמן רב בטרם ייאסף תפוז אל בית הקברות הגדול של הסייברספייס. אך תפוז השכיל למלא את החלל הגדול שהותיר אחריו אתר IOL ומיצב עצמו כאתר הקהילות המוביל בישראל, עם ממוצע יומי של כ-10,000 הודעות.
אי אפשר לקבוע שעתידו של "תפוז" בשוק אתרי התוכן בישראל מובטח, אך דומה כי לעת עתה האתר ניצל והשאננות והרהבתנות של אנשיו, שהובילו את האתר אל סף כליה, התחלפו ברצינות ומקצועיות. "תפוז" מעסיק כיום 27 אנשים, שמזמן אינם עובדים בווילה בסביון.
האתר מפסיד מדי חודש כ-25,000 דולר (הפסד שהמתחרים היו שמחים להסתפק בו), אך מצפה להגיע לאיזון במהלך חצי השנה הקרובה. מקורות ההכנסה של האתר כיום הם פרסום, מסחר אלקטרוני ובניית פלטפורמות מסחר.
תחזית: לא סוף עונת התפוזים
המאכזב
מלכתחילה היה ברור כי מדובר בזיווג שאינו כדרך הטבע, בין שני גופים בעלי תרבות עסקית שונה. עם זאת, שרשרת הטעויות שנפלו בתהליך המיזוג בין וואלה ל-IOL מעמידה בסימן שאלה את כדאיות העיסקה.
נקודות האור: המיזוג סייע לוואלה לסלק מהדרך מתחרה גדול בשוק התוכן ולזכות בתכנים של IOL וקבוצת "הארץ", שסייעו לו מול מתחריו.
נקודות שליליות: מידת ההתאמה של תכניי קבוצת הארץ באתר "וואלה" מזכירה שתל שנדחה על ידי הגוף, וואלה לא השכיל לנצל את תכניי "הארץ" כדי לצמצם במידה ניכרת את הוצאותיו עבור פיתוח תכנים מקוריים. כמו כן, וואלה (שתמיד היה חלש בתחום הקהילות) דירדר את IOL ממעמדו כאתר הקהילות הגדול בישראל, ובכך עורר עליו את כעסם של רבים ממשתתפי הקהילות, שזנחו אותו לאתרים מתחרים.
מאוחר יותר הבינו בוואלה שקהילות IOL הן יותר ממספרים אדומים במאזן וניסו לתקן את טעותם אך זה היה מעט מדי ומאוחר מדי וכל מה שנותר כיום מ-IOL זו מצבה חיה לאתר שהיה ביתם השני של גולשים רבים.
שיתוף הפעולה בין וואלה ל-IOL היה אמור לסייע לוואלה להתייעל, לשלוט על חלקים נרחבים יותר משוק האינטרנט והפרסום ולהגיע לרווחיות. על פי האינדיקטורים הללו, המיזוג לא השיג את מטרותיו. גילוי נאות: האתר בו אתם גולשים עכשיו הוא המתחרה העיקרי של וואלה.
תחזית: שלום, יואל.
הבעסה
בחודשים האחרונים דלקו פחות פרחים ירוקים בתוכנת ה-ICQ שלי מאשר בשנים שעברו. מדי פעם, טרחה התוכנה להודיע לי על מכר או חבר שלא התחבר לאינטרנט זה זמן רב ושאלה בנימוס אם אני רוצה לשלוח לו תזכורת בדואר האלקטרוני.
התוכנה הטיפשה לא ידעה שהם, שהלכו ולא ישובו עוד, לא שכחו את הרשת. חלקם איבדו את משרתם ואחרים פשוט איבדו את הכיף שבהתחברות היומית לרשת.
"תרמו" לכך הפרסומות שקופצות על הגולשים מכל כיוון בחודשים האחרונים, ריבוי דואר זבל והגידול במספרם של דפי אינטרנט שאינם נמצאים בעקבות המשבר הכלכלי. מסתבר שרשימת הICQ שלי מייצגת את כלל הגולשים. על פי מחקרים שונים, זמן הגלישה ירד בחודשים האחרונים בחמישה עד 15 אחוז ומספר הגולשים ירד בחמישה אחוזים. הנתונים האלה אינם חושפים את התמונה המלאה: ספק האינטרנט הסלולרי גו נקסט דיווח על 195,000 מנויים וקצב גיוס המנויים של החברה גדול מכל ספקי האינטרנט הנייח גם יחד.
תחזית: המשבר יחלוף, הכיף יחזור
המיסחור והשלכותיו
כולם מדברים על פס רחב, אך איזו מין רשת מצפה לגולשים בעתיד? על פי המגמה הנוכחית, הרשת בשנה הקרובה תהיה מסחרית יותר ורב גונית פחות. למרבה האירוניה, דווקא הפס הרחב, לו מייחלים גולשים רבים, עלול להיות מכת המוות של הרשת החופשית.
מחקר של "ג'ופיטר מדיה מטריקס" מחודש מרץ מגלה כי שלוש חברות – AOL טיים וורנר, מיקרוסופט ויאהו! - חולשות כעת על כמעט חצי מזמן הגולשים ברשת. אם מגמה זו תימשך, האינטרנט עלול להיקטע לכמה רשתות משנה מסחריות שאינן מתקשרות זו עם זו. תרחיש האימה הזה אינו מופרך והוא עשוי להתרחש לאחר שמסה קריטית של גולשים יעברו להשתמש בתשתיות רחבות פס (ADSL או כבלים).
תחילתו של התהליך נראה כבר כיום, כאשר מיקרוסופט מפתחת עם שותפותיה את רשת MSN על גבי תשתיות ה"דוט נט", AOL מטפחת את "הגן הנעול" שלה (הרשת שמשמשת את 32 מיליון מנוייה) ו"יאהו" בעקבותיהן. שתי החברות הראשונות חזקות מספיק לעצב את הרשת בדמותן אם לא יתקלו באופוזיציה משמעותית.
נקל להבין מדוע יסכימו הגולשים להתחבר לרשת מסחרית מהירה, נקייה מ"רעש לבן" ודואר זבל, ומתוחזקת היטב, כאשר האינטרנט הציבורי יהפוך לרשת רפאים, שחלקים רבים ממנה יהיו בלתי נגישים, וחלקים אחרים יובילו לשום מקום.
או-אז יתלו התקוות באינטרנט 2, כרשת מהירה שתוכל לספק את צרכי האקדמיה, ארגונים ללא מטרות רווח, הגולשים הפרטיים והחברות המסחריות גם יחד.
בינתיים, שיעור הגידול במספר המחוברים במערב לפס הרחב אינו עונה על הציפיות המוקדמות. התחרות המשמעותית בשוק הפס הרחב בארץ תחל בשנה הבאה, כאשר חברות הכבלים יתחילו להציע חבילות לגלישה בכבלים. עם זאת, צריך לדעת ש"הפס הרחב" הוא תשתית בלבד. חברות האינטרנט מגששות באפילה ביחס לתכני הפס הרחב שהגולשים יבקשו. מי שמראה את הדרך לאחרים גם במקרה זה הוא יאהו!.
תחזית: תמו ימי התום
ביטים ובייטים
האינטרנט הוכיח השנה שוב ושוב את יעילותו המדהימה כאמצעי להעברה מיידית של בייטים, כלומר, הפצת מידע בתפוצת נאט"ו מכל העולם לכל העולם. אם מדובר בדיווח חדשות בזמן אמת מ-Ground Zero, בהפצה ויראלית של שטויות או נבואה מזויפת של נוסטרדמוס, בנקמה של אישה בבעלה הסורר, בקצב ההתפשטות המואץ של קובצי מוזיקה שמוגנים בזכויות יוצרים או בווירוסים, שהציקו לא מעט השנה, ברור כי האינטרנט היא רשת של peer to peer.
למרות ההשפעה הגוברת של האתרים המסחריים, לולא תרומת הגולשים - הגולש שמפיץ וירוס בזדון או בתום לב, הגולש שמוריד קבצים מקאזה, הגולש שמפעיל וובלוג, הגולש בצ'ט או בפורום או הגולש שפותח אתר פרטי – האינטרנט לא היה אינטרנט.
תחזית: גופים מסחריים שימשיכו להילחם בתכונות הבסיסיות של המדיום במקום להשתמש בתכונותיו כפלטפורמה שיווקית או מסחרית צפויים לכישלון.
הלכה הפרטיות
למרבה האירוניה, דווקא האינטרנט מזרז את טירוף המערכות האנטי דמוקרטי שפוקד את ארה"ב מאז פיגועי הטרור של ה-11 בספטמבר. חוק חדש שהתקבל בארה"ב קובע כי האקר ופחות או יותר כל מי שאינו מוצא חן בעיני ג'ורג' בוש הוא טרוריסט, ואמנת הפשע המקוון החדשה מאיימת לקבור את האינטרנט בצווי מניעה ותביעות משפטיות.
תחזית: לא נאמרה המלה האחרונה.