גידול חד במספר הפגיעות ביהודים במערב אירופה
לפי דו"ח של המכון לחקר האנטישמיות והגזענות באוניברסיטת תל-אביב, התרחשו ב-2001 50 פיגועים נגד יהודים ומוסדות יהודיים, ונרשמו 178 אירועים אלימים ופגיעות ברכוש. ראש המכון: האנטישמיות תחריף בחודשים הבאים
במהלך 2001 החמיר גל הפיגועים והאלימות הפיזית נגד יהודים, נגד בתי כנסת ונגד מוסדות יהודיים אחרים. גל זה החל עם פרוץ האינתיפאדה והחמיר בעקבות ועידת דרבן נגד הגזענות והתקפות הטרור בניו-יורק ובוושינגטון.
כך נמסר אתמול במסיבת עיתונאים משותפת של המכון לחקר האנטישמיות והגזענות באוניברסיטת תל-אביב, של הקונגרס היהודי העולמי ושל הליגה נגד השמצה בישראל.
האירועים האנטישמיים התרחשו בעיקר במערב אירופה - בראש ובראשונה בבריטניה ובצרפת. בחודשים ספטמבר-אוקטובר 2001 גדל מספר האירועים האנטישמיים בבריטניה בכ-150% בהשוואה לחודשים ינואר עד ספטמבר באותה שנה, ובצרפת גדל מספרם בכ-44%.
מהדו"ח השנתי של המכון עולה כי במהלך 2001 התרחשו 50 פיגועים נגד יהודים ונגד מוסדות יהודיים, ונרשמו 178 אירועים אלימים ופגיעות חמורות ברכוש יהודי. ההחרפה ברמת הפיגועים התבטאה בכך ש-50% מהאירועים נועדו לפגוע באופן פיזי ביהודים, לעומת 20% בלבד בשנים 98'-99'. מרביתם נעשו על ידי ערבים מוסלמים, אך חלק מהאירועים מיוחסים גם לגורמי ימין קיצוני.
לדברי ראש המכון, ד"ר דינה פורת, העלייה ברמת הפעילות האנטישמית בשנתיים האחרונות בולטת על רקע הירידה המשמעותית בפעילות הזאת בשנים 95'-99'. לדבריה, התקפת הטרור בניו-יורק ובוושינגטון יצרה עלילה חדשה, שלפיה יהודי ארצות-הברית והמוסד הישראלי עומדים מאחורי הפיגועים, בעיקר כדי להשחיר את פניו של העולם הערבי והאיסלאם. "מנסיון העבר יש להניח, כי הפעילות האנטישמית אף תחריף בחודשים הבאים", ציינה פורת.
לדבריה, נוסף על האירועים האלימים והקיצוניים דווח על מספר רב של איומים, של עלבונות ושל הטרדות כלפי יהודים. "אירועים אלה פוגעים באופן משמעותי באורח חייהן של הקהילות היהודיות וגורמים לתחושה גוברת של חרדה".
מנכ"ל הקונגרס היהודי העולמי, ד"ר אבי בקר, אמר כי אסור להחריש כשאירופה שרויה בהידרדרות מוסרית. לדבריו, בשבועות הקרובים יתקיים בבריסל כנס חירום בינלאומי של הקונגרס וכן יוקם גוף מעקב, שתפקידו יהיה, בין השאר, להפעיל לחצים על הממשלות שייצאו למלחמה נחרצת הרבה יותר באנטישמיות.