הרים סביב לה
מיגוון מסלולי טיול במרחב החורש ובפארק רבין המכתר את ירושלים. ברכב, ברגל, באופניים ואפילו עם המנגל - גם פה אפשר לחגוג את יום ירושלים
דרך בורמה | דרום הפרוזדור | גני סטף | נווה-אילן |
לספי בן יוסף יש הצעה למסלול טיול נוסף באיזור - במצודת בלמונט. את הכתבה תוכלו למצוא כאן.
פעם היו הרי ירושלים נחלתם של חובבי טבע ותנועות נוער בלבד. אבל הפוטנציאל התיירותי של חורש טבעי משולב אתרים היסטוריים ואוויר פסגות נקלט על-ידי הקרן הקיימת. במבצע עתיר ממון הוכשרו עשרות קילומטרים של דרכי יערנים לדרכי נוף מותאמות לכלי רכב רגילים. כדי לא לפגוע במרקם הטבעי של הצמחיה ובבית הגידול של בעלי החיים, משולבות הדרכים בתוך הנוף לאורך קווי גובה, מוסתרות בתוך החורש. והתוצאה מרהיבה: אזור ענק של שרשראות הרים, עמקים, נחלים עמוקים, נופי פרא וטבע אינסופי נפתח לציבור הרחב.
המרחב אוחד תחת קורת גג אחת, פארק רבין, לזכרו של יצחק רבין, שבין יתר תפקידיו היה מפקד חטיבת הראל, זו שהקיזה את דמה על כיבוש הדרך לירושלים במלחמת העצמאות. בפארק, עשרות מסלולי טיולים מותאמים לרכב פרטי, רגל ואופניים, וכמובן נקודות מינגול מקסימות לבילוי צהריים בכיף.
הנתיב הקלאסי מתחיל קצת דרומית לקיבוץ נחשון, משם אפשר להגיע לנווה-שלום ולהמשיך על רשת דרכים סלולות אל לבו של יער אשתאול. הנתיבים מיוערים בעצים גבוהי קומה ומשולטים בקפדנות, הכוללת אינפורמציה היסטורית הקשורה למלחמת העצמאות. יש אטרקציות שונות, ביניהן הסרפנטינות, צינור השילוח ועין מסילה. אפשרות נוספת תהיה כניסה מהמשתלה של קק"ל בסמוך לצומת שמשון, ממנה אפשר להגיע לכל האתרים על הנתיב המסומן כחול, שמספק בונוס של פסלים סביבתיים ונוף פראי.
דרך בורמה מסתיימת ליד מושב מסילת-ציון, ומכאן שתי אופציות: האחת - לעלות לבית-מאיר מצפון בדרך הג'יפים ולסייר לאורך שלוחת משלטים באתרי הקרבות על הדרך לירושלים. אפשרות שניה היא דרך-נוף מדהימה מדרום לבית-מאיר, שמשייטת לאורך נחל כסלון עד שואבה. לצמאים מחכים יקבים משובחים לאורך המסלול: יקב מנזר לטרון, יקב קיבוץ נחשון, יקב שורק בטל-שחר ויינות קסטל ברמת-רזיאל.
טיול על דרכי קק"ל להכרת החלק הדרומי של הפרוזדור. אתר ראשון הוא יער צרעה. הכניסה - שני ק"מ מערבה מצומת שמשון על כביש מס' 44. היער נטוע על רכס בולט המפריד את השפלה מהאזור ההררי. דרך פסלים מובילה למצפה צרעה, ממנו נשקפת פנורמה מרהיבה מזרחה אל הרי יהודה. אפשר להמשיך עד קיבוץ צרעה, שם לא חסרות אטרקציות לכל המשפחה, כמו מעדנייה למוצרים פיקנטיים, יקב בוטיק וסיור בקיבוץ.
מבית-שמש ממשיכים מזרחה למחסיה וזנוח. שני ק"מ דרומית לזנוח יש דרך סלולה כחולה שעולה מזרחה בנחל זנוח עד חניון חורבת חנות. משם ממשיכים למבוא ביתר ולחניון עין-קובי. זוהי חורשת חמד שבמרכזה מעיין נובע מתוך נקבה במבנה תת-קרקעי. מכאן יש רשת דרכי-נוף מקסימות שיורדות לנחל שורק, עליהן אפשר לנסוע עד ירושלים או לרדת לכיוון בר-גיורא.
פינת חמד ירוקה ליד קיבוץ צובה. כאן שוחזרו הנוף והתרבות של החקלאות ההררית המסורתית שאיפיינה את האזור במשך מאות שנים. מי שני המעיינות שנובעים במקום זורמים לבריכות אגירה ומשם בתעלות השקייה למדרגות הבוסתן. שביל השומרות הוא מסלול טיול של 1.5 שעות שעובר מעל נופי נחל שורק וחולף ליד השומרות - סוכות שמירה עתיקות. שיאו של המסלול בעין-סטף ועין-ביכורה, שנובעים מתוך נקבות חצובות ומערות טבעיות. כדאי להביא פנסים.
בהמשך נמצא הר הטייסים וסביבו דרך-נוף נפלאה שיורדת מצובה לנחל שורק. אופציה נוספת היא מסלול היקפי סביב הר איתן. המשפחתיים ימצאו בקיבוץ צובה פינת חי ואת משחקיית קיפצובה.
יער נווה-אילן נמצא בין אבו-גוש לנטף, והיה אחד האזורים העיקריים שניזוקו בשריפה הגדולה ב-1995. מאז הוכנה תוכנית אקולוגית של קק"ל, שבסיסה טיפוח הצומח הקיים בחורש הטבעי, כדי ליצור איזון מול עצי המחט. נשתלו צמחים דוגמת אגס סורי, אלונים, חרובים, כליל-החורש, קידה שעירה. במורדות הוואדיות ניטעו בוסתנים, בהם עצי אגוז, רימון, תאנה, זית ותות.
מנווה-אילן מערבה מציעה הדרך נופים מרהיבים לשפלת החוף וגם סיור בגן הפסלים - ניסיון מוזר להשחיל בטבע פסלים בדרך הרמונית. למזלנו, הפסלים קטנים, ולכן הפגיעה בנוף לא גדולה. משם אפשר להמשיך דרך נחל יתלה לחורשות הנפלאות של הר הרוח. בצלעו הצפונית נטועים בתי העץ של חוות עזים, הר הרוח. המבוגרים ייהנו מארוחת גבינות והקטנים מהנקת גדיים.
מוקד המידע של קק"ל: קו ליער, 550-350-800-1; תיירות יואב יהודה, 8502240-08; ולא לשכוח מפת טיולים וסימון שבילים 1:50,000, ® מבואות ירושלים.