שתף קטע נבחר

צילומים מתל אביב של פעם

בתחנת רידינג שבצפון תל אביב מוצגת תערוכה נפלאה של הצלם המנוח רודי ויסנשטין שתיעד במצלמתו במשך יותר מ-50 שנה את המאורעות הגדולים והקטנים בתולדות הארץ. רוצו לראות

גם לתל אביב יש 'בית לבן'. בצפון העיר, בצמוד לארובת רידינג עומד זה 65 מבנה לבן שקוויו ישרים והוא משדר עוצמה. זהו מבנה תחנת הכוח רידינג א', שנחנך באוגוסט 1938 ונקרא ע"ש הלורד רידינג, היו"ר הראשון של חברת החשמל. לפני כחמש שנים, אחרי שקומפלקס חברת החשמל התרחב, הוחלט לשנות את ייעודו של המבנה, לשקמו ולהפוך אותו למשכן עבור אירועי תרבות ואמנות לציבור לרחב.
ביום העצמאות האחרון נפתחה בהיכל הלבן הזה תערוכה מקסימה של הצלם רודי ויסנשטין ובה צילומים מחיי תל אביב בין שנות השלושים לראשית שנות השישים. בתערוכה 180 מתוך 250 אלף התמונות שצילם רודי עד יום מותו בשנת 1992. למבוגרים שבינינו זו חוויה נוסטלגית מדהימה, לצעירים - הזדמנות נדירה לראות את תל אביב בהתפתחותה עם המון דגש אנושי.

הצלמניה ברחוב אלנבי

רודי (שמעון רודולף) ויסנשטין נולד בשנת 1910 בצ'כוסלובקיה. אביו, בעל מפעל לייצור קופסאות קרטון, היה חובב צילום ובנו נדבק אף הוא בחיידק. בן 18 התקבל לבית הספר הגבוה לגרפיקה בווינה ובתום לימודיו, עבד כצלם עיתונות בביטאון של משרד החוץ בפראג. במקביל עבד במרכז האירופי לצילום בעיר הבירה הצ'כית. בין 1933-1934 שירת בצבא הצ'כי, ובתום השירות רצו הוריו שייצא לשוויץ ללמוד מלונאות. רודי סרב משום שהחליט לעלות לישראל. הריו זעמו והודיעו לו שלא יקבל שום עזרה כספית מהם.
בינואר 1936 הגיע לחוף יפו. בארץ פגש את מרים ארנשטין, אף היא ילידת צ'כיה, ונישא לה בשנת 1940. כל חייו סייעה לו מרים בעבודתו, ולאחר מותו, גם היום, כשהיא בת 89, המשיכה להפעיל את ה'צלמניה' פרי-אור ברחוב אלנבי 30 (מול רחוב בן יהודה) ולטפל בארכיונו.

הכרזת המדינה והסופרמרקט הראשון

במשך יותר מ-55 שנה צילם רודי את מה שהתרחש בארץ, את הדמויות, הבניינים, האירועים, ההפגנות, הנאומים, הקונצרטים ומה לא. בחלק מעבודותיו מדובר בצילום ממסדי, עבור גופים שונים ששכרו את שירותיו, ובחלק אחר מדובר בצילומים מקצועיים כצלם עיתונות. כך ליווה את עליית חניתה (1938), בניית נמל תל אביב, בניית תחנת רידינג, הלוויתו של דיזנגוף וגולת הכותרת - הכרזת המדינה. רודי היה הצלם היחידי בתוך הבניין ובצאתו צילם גם את צבא עמיתיו הצלמים והעיתונאים שהתקהל בכניסה לבניין מוזיאון תל אביב בשדרות רוטשילד. במהלך חייו לכד במצלמתו רגעי חסד ונופים אנושיים מחיי המדינה שבדרך והמדינה הצעירה טרום מלחמת ששת הימים.
לתל אביב, בה חי כל חייו, היה לו יחס מיוחד ועל כך יעידו אלפי התמונות שצילם בעיר משנות השלושים ואילך, ושחלק קטן מהן מוצג עתה בתערוכה. בין התמונות ניתן למצוא יום כביסה בכרם התימנים (1936), הגימנסיה הרצליה (1946), הקזינו על חוף הים בתל אביב (1937), הריסות בשכונת מנשיה (1948), השלג הגדול בתל אביב (1950), לשכת העבודה בתל אביב (1950), פתיחת הסופרמרקט הראשון ברחוב בן יהודה (1958), בניית מגדל שלום (1964) ועוד.

זהו את המצולמים

אוצרת התערוכה, חנה קופלר (אוצרת 'בית הגפן' בחיפה), מספרת כי הרעיון לתערוכה עלה לפני כמה שנים וכי העבודה עליה נמשכה כשנתיים. קופלר מציינת, כי היות ורודי תעד במצלמתו את בניית רידינג, נראה היה מתאים לקיים את התערוכה במבנה ואכן, בקומת המבואה, מוצגות תמונות של בניין רידינג בבנייה כשאת החול מובילים גמלים. קופלר מדגישה, כי השתדלה להמעיט בתמונות 'מגויסות', ולהציג בעיקר צילומים אנושיים שתפסו רגע בחיי העיר, כמו תצוגות אופנה, או מתרחצים בבריכת גורדון. האוצרת מספרת, כי קיבלה לא מעט פניות ממבקרים בתערוכה שזיהו את עצמם בתמונות. "זכרתי תמיד את חלון הראווה של הצלמניה ובה צילומי דיוקן ללא שם. לכן גם בתערוכה הקמנו מעין שתי וויטרינות עם צילומים של אנשים, ללא זיהוי, כדי שהמבקרים ינסו לזהותם, כמו שאני עשיתי כל פעם כשעברתי ליד החנות".
התערוכה מוקדשת לזכרו של דני פרוכטר, יהלומן שוחר אמנות שרכש חלק מעבודותיו של רודי ותכנן לרכוש את כל הארכיון ולהקים מוזיאון לצילום. פרוכטר מת באופן פתאומי בשנת 1999 כשהיה בן 56, ומשפחתו מילאה את חלקו בקיום התערוכה, כספונסרית ראשית. בנוסף, נרתמו למבצע חברת החשמל שאיפשרה את השימוש בחלל התצוגה, עיריית תל-אביב, מועצת הפיס לתרבות ואמנות, וגופים רבים נוספים.
לפי שעה מתוכננת התערוכה להינעל ב-31 במאי. שעות הפתיחה: ב'-ה' 16:30-22:00. ביום ו' - 09:00-17:00. בשבת וביום א' - סגור. הכניסה ללא תשלום.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רודי ויסנשטין
ילדי העיר ומוכר הקרח. יש מי שמזהים את עצמם בצילומים
צילום: רודי ויסנשטין
צילום: דיוקן עצמי
ויסנשטין. הצלם היחידי בטקס הכרזת העצמאות
צילום: דיוקן עצמי
בניין רידינג. ויסנשטין תיעד גם את הקמת הבניין
מומלצים