צפויה הפחתה של 40% בדמי ההיתר לתוספות בנייה
המשמעות: הגדלת הרווח של הקבלנים והיזמים. יבוטל החזר המינהל על דמי היתר או השבחה
רפורמה חדשה בשוק הנדל"ן: הנהלת מינהל מקרקעי ישראל מתכננת להוריד את שיעור דמי ההיתר לתוספות בנייה ושינוי ייעוד ב-40%. השינוי יגדיל את רווחי הקבלנים והיזמים בעשרות אלפי יוזמות בנייה למיניהם.
כיום גובה המינהל מהחוכרים דמי היתר עבור אישור תוספות בנייה ושינוי ייעוד, הדרוש לשם הוצאת היתר בנייה. כיום גובה המינהל דמי היתר בשיעור 40% בתוספת מע"מ - 51% בקרקע מהוונת. הכוונה היא להוריד את שיעורו ל-25% (31% בקרקע מהוונת כולל מע"מ).
על המדיניות החדשה דיווחה עו"ד רחל זכאי נוימן, היועצת המשפטית של המינהל, שהופיעה השבוע בכנס של המרכז למשפט מסחרי באוניברסיטת בר-אילן. לדבריה, הורדת ההיתר תועלה להצבעה כבר בישיבה הקרובה של מועצת מינהל מקרקעי ישראל, שאמורה להתכנס בשבוע הבא. הישיבה צפויה להידחות בגלל נסיעתו של יו"ר המועצה, ראש הממשלה אריאל שרון, לארה"ב.
נוימן ציינה, כי קיים ממילא פטור מדמי היתר בבתים משותפים בצפיפות של 4 דירות לפחות, הבנויים בשתי קומות או יותר, ששולמו בהם דמי היוון למינהל. פטור זה תקף גם לגבי הרחבות בנייה ובניית דירות חדשות.
דמי ההיתר משולמים בנוסף לדמי השבחה לרשויות המקומיות, ששיעורו 50% מעלות שווי הקרקע, כתוצאה מתוכניות בנייה משביחות ומאישורי הקלות ושימושים חורגים. היטל ההשבחה נדרש על-פי חוק, ולא ניתן למכור נכס או לקבל היתר בנייה בטרם ישולם. עד היום נהג המינהל להחזיר 50% מדמי היתר או מהיטל השבחה - הנמוך מביניהם. לדברי שמאי המקרקעין דן לאופר, לאחר הפחתת שיעור דמי ההיתר יופסק לחלוטין ההחזר בגין היטל השבחה.
"המינהל נוהג להוסיף מע"מ על דמי ההיתר המלאים, וכאשר הוא מקזז מהם מחצית מהיטל ההשבחה, המע"מ נשאר על הסכום המקורי - דבר המכביד על אנשים פרטיים ומייקר עבורם את דמי ההיתר בכ-7%", מסביר לאופר, במקרה של בנייה חדשה של בניינים גדולים יותר או לייעודים חדשים (כמו מסחר במקום תעשייה), המינהל מזכה מתשלום רק בעבור חלק משווי זכויות הבנייה הישנות, וכלל לא מתחשב בשווי הבניין הקיים המיועד להריסה. זאת, למרות שבמקרים רבים שווי המבנה הקיים גבוה משווי זכויות הבנייה. הורדת דמי ההיתר מפחיתה את העיוותים הללו בשיעור זהה".