שתף קטע נבחר

 

התלמיד הישראלי: בודד ולא מאושר

סקר בינלאומי שנערך ב-28 מדינות העלה: רבים מהתלמידים עצובים, כועסים, סובלים מכאבים תכופים, ונופלים פעמים רבות קורבן לאלימות

התלמידים בישראל בודדים יותר ומאושרים פחות מרוב עמיתיהם בעולם. כך עולה ממחקר רב לאומי, שנערך בקרב 123 אלף תלמידים מ-28 מדינות – ומתוכם 8,394 תלמידי כיתות ו'-י' מישראל.
נתוני המחקר, שנערך בחסות ארגון הבריאות העולמי ובמימון משרדי החינוך והבריאות בארץ, נאספו ב 1988 ועיבודם הסתיים לאחרונה. לכן, בעקבות ההרעה במצב הבטחוני, אפשר להעריך כי המצוקה הנפשית של הצעירים בישראל רק גדלה מאז.
תלמידי ישראל דורגו במקום הראשון במחקר בטבלת חוסר האושר. 18.1% מהם סיפרו כי הם כלל לא מאושרים. במקום השני דורגו תלמידי ארה"ב, שרק 4.5% מהם אמרו כי הם לא מאושרים. חשוב לציין, כי בשנת 1994 אמרו יותר מ 80% מהתלמידים כי הם מאושרים או מאושרים מאוד, וב 1988 אמרו זאת רק 48%.
47.7% מהתלמידים אמרו שהם בודדים לעיתים קרובות או קרובות יותר. נתון זה מעמיד את ישראל במקום השני בין המדינות במחקר. אם נוסיף את הנתון כי כ 30% סיפרו שהם לפעמים בודדים, עולה הנתון כי רק אחד מכל חמישה תלמידים ישראלים אף פעם לא חש בדידות.
19.1% מצעירי ישראל סובלים מכעס, עצבנות או מצב רוח רע כמעט כל יום. מבחינה זו, ישראל עשירית בין מדינות הסקר, אולם הבנים נמצאים במקום הרביעי בטבלה. מתברר, שלבנות יש מצב רוח טוב יותר.
מצד שני, יכול להיות שילדי ישראל פשוט מדחיקים, וזה מתבטא בתסמונות גופניות: 41.7% מהם טענו כי הם סובלים מכאבי ראש, בטן גב או סחרחורות לפחות פעם בשבוע – מקום שני בטבלה, רק 0.2% אחרי ילדי ארה"ב.
21.6% מהתלמידים סיפרו בסקר כי היו קורבן לפחות לשלושה מעשי בריונות בשטח בית הספר בתוך שנה אחת. נתון זה מציב את ישראל במקום השמיני בסקר. אולם מתברר, כי הבנים סובלים יותר מהבנות מאלימות: 26% מהם נפלו קורבן לאלימות, מקום חמישי בין המדינות. מחצית מהנשאלים היו קורבן למעשה אלימות אחד לפחות, ו 43% היו שותפים בביצוע מעשה אלימות.
25.4% מהבנים ו5.6% מהבנות דיווח וכי במהלך החודש האחרון נשאו עימם נשק להגנה עצמית, כמו סכין או אולר. התוצאה: 20% הודיעו כי אינם חשים בטחון פיזי בבית הספר. בנוסף, 15% הודיעו שאינם אוהבים את בית הספר באופן כללי – מקום ראשון בטבלה – ו 33% סיפרו כי הם חשים לחוצים בבית הספר.
כמו כן דיווחו רבע מתלמידי כיתה י' כי הם מקיימים יחסי מין ו 20% דיווחו כי הם עושים דיאטה.
וכמה נתונים מעודדים: 63% מהתלמידים אמרו כי בני כיתתם אדיבים ומוכנים לעזור. ישראל תשיעית במדד זה. כמו כן, רק 16.7% מהתלמידים השתכרו לפחות פעם אחת, פחות מהתלמידים בכל שאר המדינות.
ראש החוג לסוציולוגיה באוניברסיטת בר אילן, ד"ר יוסי הראל, שהיה החוקר הראשי של המחקר בארץ, ציין כי בימים אלה נערך מחקר חדש הבודק את אותם פרמטרים, כדי לבדוק אם חלו שינויים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גמנסיה הרצליה (צילום אילוסטרציה)
מומלצים