משפחות חד הוריות: מה הזכויות שלהן?
משפחה חד-הורית זכאית לרשימה ארוכה של הטבות - מסיוע בשכר דירה והטבות במס, דרך זכאות מוגדלת למשכנתא ועד הנחה במתנסים ובבריכה העירונית. מה כדאי לדעת
רוני, גרושה + 1 המצפה בקרוב לילד נוסף, מתגוררת עם חברה לחיים בדירת 3 חדרים בתל אביב. רוני החליטה לא להינשא לבן-זוגה, למרות שהוא אבי ילדה והם חיים כזוג נשוי לכל דבר. הסיבה: ההטבות שניתנות לה כאם חד-הורית.
משכורת הנטו של רוני גבוהה בכ-200 שקל לחודש מזו של אמהות נשואות; למעון היום של נעמת היא משלמת כ-900 שקל לחודש, במקום 1,700-1,600 שמשלמת משפחה רגילה, ויש לה הנחה של 20% בארנונה, המסתכמת בכ-100 לחודש. הרווח השנתי של רוני: למעלה מ-13 אלף שקל.
בישראל חיות כ-120 אלף משפחות חד-הוריות. המדינה מסייעת בדרכים רבות לאמהות חד-הוריות המגדלות לבד את ילדיהן: היא מעניקה להן הנחות במס-הכנסה, מסבסדת מעונות יום לילדים, מעניקה הלוואות מוגדלות לשיכון, סיוע בשכר דירה ואף נותנת קדימויות בהכשרה מקצועית. קיבצנו חלק מההטבות המגיעות למשפחות חד-הוריות:
סיוע בשכר דירה
לדברי איציק אלוני, מנהל שיווק ומערך פיתוח עסקים של בנק אדנים למשכנתאות, כל משפחה חד-הורית שהוכרה על-ידי משרד השיכון והבינוי מקבלת תעודת זכאות המקנה לה הטבות כלכליות, בהן סיוע בשכר דירה, קצבת מזונות, משכנתא מוגדלת מענקים וכיו"ב.
משפחה חד הורית עם ילד אחד או יותר, שגילם אינו עולה על 21, זכאית לסיוע בשכר דירה אם היא מוגדרת 'חסרת דירה', כלומר אין ברשותה דירה הרשומה על שמה ולא היתה לה דירה הרשומה על שמה, מסביר אלוני, גובה הסיוע משתנה ממשפחה למשפחה, ונקבע בהתאם למספר קריטריונים: משפחה חד-הורית בעלת הכנסה הנמוכה משכר מינימום זכאית לסיוע בשכר דירה בגובה של 1,170 שקל בחודש, ומשפחה חד הורית המשתכרת במשכורת גבוהה משכר מינימום ואינה זכאית להשלמת הכנסה, זכאית לסיוע בגובה של 600 שקל בחודש לתקופה בת 3 שנים.
אלוני מוסיף, כי גם גרושות שמגדלות ילדים, ובעליהן מסרבים לשלם דמי מזונות זכאיות לקצבת מזונות מביטוח לאומי, כלומר לסיוע מוגדל בשכר דירה בסכום של 1,170 שקל בחודש - גם אם הן משתכרות יותר משכר מינימום.
משכנתא ומענקים
משפחות חד-הוריות המוכרות על-ידי משרד השיכון זכאיות למשכנתא מוגדלת, על-פי קריטריונים שנקבעו: משפחה חד-הורית בעלת ותק של 36 חודש זכאית למשכנתא בגובה של 168 אלף שקל, ואילו משפחה חד-הורית בעלת ותק של 60 חודש זכאית למשכנתא בגובה של 190 אלף שקל.
חד-הורית או חד-הורי ששירתו בצבא זכאים לתוספת במשכנתא של 1% עבור כל חודש ששירתו. חלק מהמשכנתא הופכת למענק, בהתאם לקריטריונים שנקבעו. למרות שהמענקים ניתנים מראש, משפחה חד-הורית חייבת שתהיה בבעלותה דירה במשך 15 שנה לפחות על-מנת שתהיה זכאית למענקים אלו. במקרה של מעבר דירה, ניתן לגרור את המשכנתא והזכאות למענק לנכס אחר.
דוגמה: חד-הורית שלקחה משכנתא בגובה של 168 אלף שקל זכאית למענק בגובה של 46,200 שקל. חד-הורית שלקחה משכנתא בגובה של 190 אלף שקל זכאית למענק בגובה של 52,200 שקל. הזכאות למענק קיימת בתנאי שחד ההורי מחזיק בדירה הרשומה על שמו למשך 15 שנה לפחות. במקרה של מכירת הדירה ואי גרירתה של המשכנתא לרכישת דירה חדשה, יש להחזיר את החלק היחסי של המענק, בתוספת 2%.
חיים קיפל, מנכל חברת אי.אם.איי המתמחה במימון גבוה, טוען כי בשנים האחרונות קיימת מגמה ברורה של עלייה באחוזי המימון בהלוואות המשכנתא. שיטת אי.אם.איי, המוצעת דרך הבנקים למשכנתאות, מאפשרת לאמהות חד הוריות או לגרושות לקחת עד 90% מימון בלקיחת משכנתא, וכך הן יכולות לרכוש דירה, ללא ערבים, גם אם בידן הון עצמי נמוך. לקיחת משכנתא במימון גבוה, יחד עם המענקים שנותן משרד השיכון, מאפשרת לחד-הוריות לנצל את השפל בשוק הנדל"ן ולרכוש דירה קטנה במחיר נמוך.
הטבות במעונות יום
במעונות היום של ויצו ושל נעמת מסייעים לאמהות חד-הוריות על ידי סבסוד התשלום. הסבסוד לא ניתן לכל אם חד-הורית, אלא הוא נקבע בהתאם לתלוש המשכורת. שכר הברוטו מחולק למספר הנפשות במשפחה, והסבסוד נקבע בהתאם להכנסה הממוצעת לכל נפש.
ליזה, אם חד-הורית עם ילד בגיל 3, מספרת כי משכורתה החודשית מסתכמת בכ-8,000 שקל ברוטו. כשהגיעה למעון ויצו הקרוב למקום מגוריה, נבדקו תלושי המשכורת שלה ונקבע לה תשלום של 500 שקל בחודש - במקום כ-1,200 שקל שמשלמת משפחה רגילה. שווי ההטבה: 8,400 שקל בשנה.
הטבות במס
עוד אסתר ליבה ממשרד שדות ושות', המתמחה במיסוי, מתייחסת לזכויות של משפחות חד-הוריות מבחינת המיסוי: המחוקק קבע זכויות מיוחדות למשפחות חד-הוריות, שמשתרעות על תחומים שונים כגון קדימות בהכשרה מקצועית, קדימות בקבלת ילדים למעון יום, זכות לקבלת גמלת הבטחת הכנסה - כשגיל הילד הצעיר ביותר אינו עולה על - 7 והלוואות מוגדלות לצורכי דיור.
פקודת מס-הכנסה מקנה יתרון למשפחה חד-הורית בדמות תוספת של נקודת זיכוי נוספת, מעבר לנקודות להן היא זכאית בגין כל אחד מילדי המשפחה שגילם אינו עולה על 19 שנה. משמעות ההטבה: כ-170 שקל בחודש.
בנוסף, חוק הביטוח הלאומי קבע כי בתחילת כל שנת לימודים, המוסד ישלם להורה יחיד מענק לימודים בשיעור של 18%-10% מהשכר הממוצע במשק עבור כל אחד מילדיו. שווי ההטבה: 1,000-650 שקל בשנה לכל ילד.
לאמהות חד-הוריות שאינן יכולות להבטיח לעצמן הכנסה שמספיקה למחייתן, מעניק המוסד לביטוח לאומי הבטחת או השלמת הכנסה - עד 1,700 שקל לאם + ילד אחד.
הטבות ברשות המקומית
אם חד-הורית זכאית להנחה של עד 20% בארנונה, בהתאם להחלטת הרשות המקומית, ולהנחה של עד 70% אם היא בעלת זכאות להבטחת הכנסה, או אם היא זכאית לתשלום מזונות מהמוסד לביטוח לאומי. בנוסף, חלק מהרשויות המקומיות קובעות הנחות משמעותיות לחד-הוריות במוסדות שבבעלותן - למשל, הנחות בתשלום לחוגים במתנסים, הנחות בתשלום לקייטנה עירונית, הנחות ברכישת מנוי לבריכות עירוניות ועוד.