שתף קטע נבחר

 

מדוע אין "אופיס" עברי למקינטוש?

לטענת משתמשי מקינטוש בישראל, הממונה על ההגבלים העסקיים אינו מטפל בתלונה לחקור את מיקרוסופט ישראל עקב סירובה להוסיף תמיכה עברית ב"אופיס". מיקרוסופט: עלות הגיור אינה כדאית מבחינה כלכלית

הממונה על ההגבלים העסקיים אינו משיב לתלונה של משתמשי מקינטוש בישראל, שמבקשים ממנו לבדוק מדוע מיקרוסופט ישראל מסרבת להוסיף תמיכה עברית לחבילת היישומים "אופיס" ובדפדפן אינטרנט אקספלורר. מיקרוסופט מנמקת סירובה בשיקולי כדאיות כלכלית. דבר המחלוקת פורסם גם בעיתונות הבינלאומית בימים האחרונים, לאחר שאתר "דה רג'יסטר" דיווח על הפרשה.
גירסת המק של "אופיס" אינה תומכת בכתיבת עברית מימין לשמאל ולא מציגה תווים עבריים, על אף שגירסת החבילה עבור Windows תומכת בעברית היטב. משתמשי מקינטוש בישראל טוענים, כי סירובה של מיקרוסופט לתמוך בעברית (כמו גם בערבית, קוריאנית ושפות קיריליות) בתוכנות החברה כופה על משתמשים ביתיים וארגוניים להשתמש רק במחשבי PC ובמוצרי מיקרוסופט.
"פנינו לחברת ידע, הנציגה הרשמית של אפל בישראל ולמיקרוסופט ישראל מספר פעמים במשך חודשים בבקשה שיפתחו תמיכה עברית", אומר ל-ynet דב כהן, סטודנט למשפטים ומנהל הרשת והתמיכה של מחשבי המקינטוש באוניברסיטת בר אילן, "ידע פנתה למיקרוסופט ישראל וזו סירבה בנימוק כי לא ישתלם לה לגייר את אופיס. אני יודע שזה לא נכון".
לטענת כהן, ידע הציעה למיקרוסופט מיליון שקל כדי לממן את עלות הלוקליזציה והשיגה התחייבות מראש של אפל צרפת לרכוש 2,000 עותקים של המוצר המוגמר אך למרות זאת, מיקרוסופט עמדה בסירובה.
"אם מיקרוסופט תוסיף תמיכה עברית לאופיס עבור מק, יותר אנשים ירכשו מחשבי מקינטוש", אומר כהן, "זו בדיוק הסיבה בגללה מיקרוסופט הם מסרבים. סירוב כזה אינו חוקי, שכן על פי חוק ההגבלים העסקיים בישראל, מונופול אינו יכול להתנות מוצר אחד (אופיס) במוצר אחר (Windows ומחשב פי סי)".
כהן פנה לפני כשלושה חודשים למשרד הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, וצירף לתלונתו מאות חתימות של סטודנטים. "מיקרוסופט ישראל מבקשת לנצל את התלות של הצרכן המקומי בשפה העברית, וכתוצאה מכך את התלות במחשבי ה-PC לצורך כתיבה בעברית, כדי להמשיך ולוודא כי יותר מחשבי PC מבוססי מערכת הפעלה Windows ימכרו, וחלילה לא מערכת מתחרה אשר יכולה להפחית את מכירותיה האחרות", נכתב בתלונה לממונה.
"סירובה של מיקרוסופט להוסיף תמיכה עברית מונע את התרחבות שוק המקינטוש בישראל", מסביר כהן, "רשם הפטנטים, משרד הרישוי, משרדי ממשלה וארגונים נוספים מוכנים לקבל מסמכים בפורמט doc. בלבד. מה אנחנו אמורים לעשות? לזרוק את המק?"

מיקרוסופט ישראל - מונופול דה פקטו

מיקרוסופט ישראל שולטת ביותר מ-50 אחוז משוק מערכות ההפעלה בישראל על אף שלא הוכרזה מונופול על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים. "למעשה, מיקרוסופט ישראל התחייבה לשאת בחובות של בעל מונופול בישראל, מבלי שתוכרז רשמית מונופול, בבחינת 'ללכת בלי ולהרגיש עם'", אמר ל-ynet הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, בחודש נובמבר, 2001.
חלקה של אופיס בשוק היישומים המשרדיים בעולם מוערך ביותר מ-90 אחוזים, שיעור הדומה לחלקה של Windows בשוק מערכות ההפעלה למחשבים אישיים. מומחים רואים ב"אופיס" כלי מרכזי שמסייע למיקרוסופט לשמור על המונופול שלה בתחום מערכות ההפעלה.
בית המשפט לערעורים בארה"ב אישרר בשנה שעברה ממצאים של בית המשפט המחוזי במשפט ההגבלים העסקיים שמתנהל נגד מיקרוסופט בארה"ב, לפיהם מיקרוסופט איימה על אפל כי לא תמשיך לפתח את "אופיס" למקינטוש אם אפל לא תשלב את אינטרנט אקספלורר כדפדפן ברירת המחדל של מערכת ההפעלה של מקינטוש במקום נטסקייפ.
"מיקרוסופט ארה"ב ספגה חבטות מבית המשפט ולכן היא ענק שמאיים פחות", אומר כהן, "אך מיקרוסופט ישראל עדיין יכולה להרשות לעצמה להתנהג כמו הבריון של השכונה. ידוע לי שהתלונה הועברה לעו"ד גל רוזנט במשרד הממונה על ההגבלים העסקיים אך לא קיבלתי מהם כל תשובה עד היום", הוא אומר, "כנראה שהממונה על ההגבלים מחפש הסדרים כובלים בתחום יצרני המרצפות וחברות הביטוח אך כשמדובר במונופול בתחום התוכנה הוא שותק".

רדישקוביץ מאשר

איציק רדישקוביץ', מנכ"ל ידע, מאשר כי ידע ניהלה מגעים עם מיקרוסופט ישראל בעניין הוספת תמיכה עברית לאופיס החל מ-1998. "בשלב ראשון, מיקרוסופט ישראל ביקשו מאתנו להציע להם תוכנית עסקית", הוא אומר,, "לאחר מכן, הם אמרו לנו שאין להם את כוח האדם הדרוש לעבודת הפיתוח".
"לאחר שהשגנו התחייבות מאפל צרפת לרתום מתכנתים לטובת הפיתוח, מיקרוסופט ישראל מסרה לנו כי היא חוששת שהשוק המקומי אינו מספיק אטקרטיבי. חשנו שהם משחקים אתנו. ביקשנו ממיקרוסופט ישראל למסור לנו את עלות הפרויקט והתחייבנו לשלם, אף הרבה יותר ממיליון שקל. לא זכינו מהם לתשובה".
רדישקוביץ' מסביר כי אפל מתקשה למכור מחשבי מק לארגונים, לבתי ספר ולאוניברסיטאות בלי אופיס בעברית. לדבריו, מוסדות רבים נוטים בשל כך לעבור לסביבת Windows. הוא קורא למשתמשים בעברית ובערבית ללחוץ על מיקרוסופט להוסיף תמיכה לגירסת המק של אופיס.
"מדובר בהתניה ברורה של רכישת מוצר אחד במוצר אחר", הוא אומר, "נראה שמיקרוסופט מבינה רק פסיקות של בתי משפט ולחץ דעת קהל. מדובר במונופול דורסני והמצב המונופוליסטי בישראל חמור הרבה יותר מבעולם. בארץ מאפשרים למונופול להתפשט. כנראה שהממונה יודע לטפל רק במונופולים קטנים". רדישקוביץ' אומר כי עד כה, לא פנו אליו ממשרד הממונה על ההגבלים העסקיים בעניין החקירה.
ממיקרוסופט ישראל נמסר: "מיקרוסופט ישראל עסקה בשאלת פיתוח תמיכה עברית לתוכנות מקינטוש בתחילת שנות ה-90, כאשר לא היה עדיין בסיס לקוחות מוצק למוצריה. החברה יצרה גרסה עברית לאקסל למקינטוש לפני יצירת גרסה עברית לחלונות.
"ההשקעה הזו מעולם לא החזירה את עצמה. מיקרוסופט הציעה בתקופה זו לידע מחשבים להשקיע יחד עמה השקעה משותפת בעיברות Word, אבל הם סרבו והעדיפו לעברת מעבד תמלילים אחר. כיום יש בארץ 1.7 מיליון משתמשי חלונות, כך שמשתמשי המק, המהווים כשני אחוז מהמשתמשים במחשבים אישיים ולמעשה מבחינתנו הפסידו את חלון ההזדמנויות שפתחנו לפני כ-10 שנים".
בעניין ההצעה של ידע לממן את עלות הלוקליזציה של אופיס נמסר: "למיקרוסופט ישראל לא הגיעה הצעה כזו. איננו יודעים אם הגיעה לגורם כלשהו בחו"ל". מיקרוסופט ישראל סירבה למסור אם פנו אליה ממשרד הממונה על ההגבלים העסקיים בעניין.

הממונה לא מגיב

ניסיון ראשון של ynet לקבל תשובה ממשרד הממונה על ההגבלים העסקיים נכשל. "אנחנו לא נוהגים למסור מידע על תלונות שהוגשו למשרד", מסרה לנו עו"ד עדית פרוים. ניסיון להשיג את תגובתו של עו"ד גל רוזנט גם לא צלח: "אני לא יכול למסור מידע לעיתונות", אמר עו"ד רוזנט.
"אי אפשר לחייב חברה לבצע פעילות בלתי כדאית בעליל מבחינה כלכלית", אומר עו"ד חיים רביה, מומחה למשפט באינטרנט, "מאחר שבמקרה הזה, חברה אחרת התחייבה לשאת בעלויות, אלא אם ההצעה של ידע בלתי סבירה מבחינה כלכלית, נדרשות סיבות כבדות משקל לסירוב של מיקרוסופט".
"הממונה על ההגבלים העסקיים בישראל בבירור נוטה שלא לבצע רגולציה על מיקרוסופט ישראל. מסקנתו, שהובעה ביום עיון שנערך בתל אביב לפני כמה שבועות, היא כי ההליך המשפטי נגד מיקרוסופט בארה"ב נכשל. ולראיה, התחרות בשוק הדפדפנים הוכרעה".
"נוסף על כך, הגיור של תוכנות לשפה העברית כרוך בקשיים ועלויות רבות. לא מן הנמנע כי הממונה חושש כי אם 'יציק' למיקרוסופט בעניין הזה, החברה תגיד: 'תודה רבה, יותר אני לא עושה כאן ביזנס", אומר עו"ד רביה.
לא נראה כי לוקליזציה עברית של אופיס למק נמצאת בעדיפות של מיקרוסופט", כתב "דה רג'יסטר" שנרתם להבטיח להמשיך ללחוץ על מיקרוסופט בפרשה וקרא למשתמשי המק מבין קוראיו בישראל ובארה"ב ללחוץ על מיקרוסופט בעניין זה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המכתב ששלח כהן למונה מיקרוסופט מכתב תלונה
מומלצים