תקדים בארה"ב: אסור להוציא להורג מפגרים
בית המשפט העליון הפך את עמדתו והסביר שחל שינוי בדעת הקהל בארה"ב: כעת סבורים האמריקנים שהוצאה להורג של בעלי מנת משכל נמוכה היא "ענישה אכזרית ויוצאת-דופן", המנוגדת לחוקה
בית המשפט העליון של ארה"ב קבע היום (ה') בפסיקה תקדימית כי הוצאה להורג של מפגרים מנוגדת לחוקה האמריקנית. בכך הפך בית המשפט העליון פסיקה קודמת שלו משנת 1989, שקבעה כי הוצאות להורג מעין אלה הן חוקתיות. שישה מהשופטים תמכו בשינוי המדיניות, ושלושה התנגדו.
פסק הדין קובע כי הוצאות להורג של מפגרים - שמנת המשכל שלהם היא 70 איי.קיו. או למטה מזה - נוגדות את התיקון השמיני לחוקה, שאוסר על "ענישה אכזרית ויוצאת-דופן". בית המשפט החליט לשנות את עמדתו בטענה שחל שינוי בדעת הקהל בארה"ב מאז שניתנה הפסיקה הקודמת בנושא: בשנת 1989 היו רק שתי מדינות שנאסרה בהן הוצאה להורג של מפגרים; כיום יש 18 מדינות כאלה.
השופטים פסקו בעניינו של אסיר ממדינת וירג'יניה, דאריל רנארד אטקינס, שהורשע בכך שירה בחייל מחיל האויר האמריקני כדי לשדוד ממנו כסף לבירה. פרקליטיו של אטקינס טענו במשפט שיש לו 59 איי.קיו., והוא מעולם לא חי לבד או עבד למחייתו.
התוצאה המיידית של הפסיקה תהיה בעשרים המדינות שהתירו עד היום הוצאה להורג של מפגרים. רוצחים שיורשעו לא יוצאו להורג, אם רק יצליחו להוכיח שמנת המשכל שלהם נמוכה. עשרות, ואולי אפילו מאות אסירים שכבר נידונו למוות ומצפים להוצאה להורג, צפויים עתה לבקש שעונש המוות שלהם יומר במאסר עולם.
בית המשפט העליון בארה"ב קבע בעבר שהזמנים משתנים, ועמם גם המושגים של ענישה ראויה. בעבר היה מקובל להצליף באנשים בפומבי, או להוציא להורג מורשעים באונס. כעת קבעה דעת הרוב של בית המשפט כי הוצאה להורג של מפגרים הפכה להיות "ענישה אכזרית ויוצאת-דופן" בעיני הציבור. לדעת השופטים, הציבור אינו מקבל עוד את הרעיון שיוצא להורג רוצח, שאינו מסוגל להבין את משמעות הפשע שלו. "המנהג הזה... הפך להיות יוצא-דופן, והוגן לומר שקונצנזוס לאומי התפתח נגדו", אמרו שופטי הרוב בפסק הדין. לעומת זאת, כתב נשיא בית המשפט העליון, השופט ויליאם רנקוויסט, שהיה בין המתנגדים להחלטה, כי "דעת הרוב מקנה חשיבות רבה מדי לסקרי דעת קהל ולדעותיהם של משקיפים לאומיים ובינלאומיים".