"רביב לא העריך הסיכון שנשקף מעמיר"
מפעילו של אבישי רביב בשב"כ העיד במשפטו: "הוא חי באיזו סתירה פנימית ללא יכולת ליישבה"
"אבישי רביב, לא העריך נכונה את מידת הסיכון שנשקפת מיגאל עמיר". כך טען מפעילו של רביב בשב"כ, בעת שהעיד אתמול (ב') במשפטו. רביב נאשם כי ידע על כוונתו של עמיר לרצוח את יצחק רבין ז"ל. המשפט יימשך היום.
מעדותו של המפעיל עולה כי ב-48 שעות שלאחר הרצח שימש רביב כמדובב של עמיר, ורק לאחר מכן נעצר לחקירה בעצמו. בימים שלאחר הרצח כלל לא התקיים דיון בשב"כ בשאלה האם רביב ידע שעמיר התכוון לרצוח את ראש הממשלה.
הזדהות אידאולוגית
רביב היה במשך שנים פעיל בימין הקיצוני. החל ב-94' הוא התגורר בקריית ארבע, והעביר מידע לשב"כ. "ההזדהות שלו עם היעדים הייתה אמיתית ואידיאולוגית", אמר מפעילו של רביב, "הפעילות שביצע, חלקה ביוזמתו וחלקה כזו שהיה שותף לה - הוא היה שם בגלל האידיאלים. תפיסת עולמו הייתה של ארץ ישראל השלמה והתנגדות להסכם אוסלו. מצד שני הוא היה מגיע לשב"כ ומדווח על הפעילות".
לדברי המפעיל, "רביב חי באיזו סתירה פנימית ללא יכולת ליישב אותה, וזה איפשר לו לעבוד בשני האפיקים. להיות פעיל ביעד, אבל גם לספר לשב"כ את הפעילות שלעתים הוא יזם בעצמו".
עוד הוסיף המפעיל כי "במקרים לא מעטים יזם רביב פעולות מסוימות מבלי לדווח לממונים עליו, ומבלי לקבל הנחיות. אני חושב שאחת הבעיות המרכזיות בקשר הזה היה לנסות מצד אחד לקרב אותו, לשמר אותו קרוב לאותם יעדים, כדי שיהיה פעיל שם וידווח לנו, ומצד שני לנסות לנטרל ולסכל כמה שניתן את הפעילות אותה יזם".
ביחס לקשר אמר המפעיל כי האינטנסיביות שלו הייתה גבוהה בכל קנה מידה. "שיחות טלפון יום יומיות, ולעתים יותר, לעתים שתי פגישות בשבוע, וזה קיבל משנה תוקף ככל שהתקופה התקרבה לכיוון הסכמי אוסלו".
דין רודף
הפעם הראשונה שרביב הזכיר את השם יגאל עמיר היה ב-23 במרץ 95'. שמו אוזכר גם בחודש יולי, בקשר לפעילות שאירגן לגיבוש סטודנטים באוניברסיטת בר אילן במטרה לחזק את ההתיישבות ביש"ע.
ביחס ליום הרצח מספר המפעיל כי "דבר ראשון התקשרתי לרביב ומהר מאוד התברר שמי שירה בראש הממשלה זה יגאל עמיר".
לדברי המפעיל, לאחר הרצח תיאר רביב את עמיר "כאדם קיצוני, שמתבטא בחריפות ופעם אף שלף אקדח והצמיד לראשו של ערבי". רביב סיפר למפעילו ששמע את יגאל עמיר מתבטא מספר פעמים בנושא דין רודף.
קשר מורכב
לדברי המפעיל, הקשר עם רביב היה "מאוד מורכב ובעייתי". לאחר טקס השבעה של צעירים שיזם רביב ושודר בטלוויזיה, הוחלט לנתק אתו את הקשר למשך חודש, "והוא הוזהר שאם יקרה שוב משהו דומה, הוא ייתן את הדין ושהשב"כ לא יוכל לסייע לו".
"היה לו דחף מאוד חזק לפירסום, שהשם שלו יובלט גם באמצעי התקשורת וגם בקרב הפעילים סביבו. המניע המרכזי שלו היה הרצון שלו להיות מחובר למערכת שירות הביטחון הכללי, והוא היה חולה מודיעין", סיכם המפעיל.