שתף קטע נבחר

 

החיים זה שם

"ישרא-בלוג" חוגגת שנה, וזו הזדמנות מצוינת להחליף כמה מלים עם האיש מאחורי מערכת הבלוגים הידידותית העברית, שתרמה רבות לצמיחת הבלוגוספירה המקומית

שנה חלפה מאז הושק אתר "ישרא-בלוג" (המוטו - "החיים זה כאן") וכבר אפשר לקבוע בזהירות כי על פי רמת הפעילות במערכת הבלוגים הידידותית הזו, המושג החמקמק הקרוי "רוח האינטרנט" עדיין לא פס מן העולם.
"ישרא-בלוג" מיועד לשמש בית לגולשים שרוצים לנהל יומן ברשת (בלוג). המצטרפים למערכת פותחים יומן אישי, מעדכנים בו רשימות, או להפנות אנשים ללינקים. מספר תכונות הופכות את מערכת הבלוגים הזו לחביבה וקהילתית במיוחד, נוסף על תמיכתה בעברית - היכולת של הבלוגר להוסיף בטור הצדדי קישורים והערות שמעידים עליו, כמו הפניות לבלוגים אהובים אחרים, פירות שנואים, אמנים חביבים, מחשבות קיומיות על החיים וחידודים, ואפשרות להצטרף לבלוג כמנוי - הטבה שתאפשר למצטרף לקבל הודעה בדואר אלקטרוני בכל פעם שהבלוג מתעדכן.
האיש מאחורי המערכת הוא יריב חבוט ("זהו שמי האמיתי, על אף שאפשר לקוראו גם כמונח, אם מבקשים", הוא מציין בראיון בדואר האלקטרוני), בן 29, מהנדס תעשיה בהשכלתו שעוסק בתכנות יישומי אינטרנט במסגרת עבודתו היומיומית.

הדרך לישרא-בלוג

"ישרא-בלוג" החל כתחביב שפותח על ידי חבוט בזמנו הפנוי, לצד תחביב נוסף שהוא מטפח - פיתוח תוכנות. עוד לפני שהשיק את "ישרא-בלוג" הפעיל חבוט אתר סיפורים קצרים בשם "פרו פרוזה", מעין אחר חורג ל"במה חדשה".
לאחר שחבוט ביקש להרחיב את השכלתו בבניית אתרים, הוא החליט לבצע פרויקט שיאפשר לו להתנסות בפיתוח אתרים עם רכיבי XML ו-CSS. "זו הייתה הפעם הראשונה ששמעתי על בלוגים", כותב חבוט, "התחלתי להסתובב ברשת וראיתי שאין אתרים שמשמשים פלטפורמות לכתיבת בלוגים בעברית. אמנם, יש מערכות לפרסום בלוגים כדוגמת blogger.com, אך התמיכה שלהם בעברית (כלומר, יכולתם לאפשר לבלוגר להציג את הבלוג מימין לשמאל) היא מוגבלת". בסופו של דבר, חבוט לא השלים את הפרויקט שביקש לבצע, אך ישרא-בלוג נולד כתוצאה מהמאמץ.
החודשים הראשונים של ישרא-בלוג לא היו קלים, מספר חבוט, ההצלחה באה לאט. לאחר שהאתר זכה למספר אזכורים בעיתונות, בלוגרים חדשים הצטרפו לאתר.
כיום פועלים בישרא-בלוג קרוב ל-200 בלוגרים פעילים, שכותבים לפחות קטע אחד בחודש. כ-55 אחוז מהבלוגרים הן נשים ו-45 אחוז מהם גברים. (נתון זה תואם את המגמה העולמית – יותר בלוגריות פעילות מבלוגרים). כ-105,000 דפים נצפים נרשמו בכל הבלוגים ב"ישרא-בלוג" בחודש אוגוסט. קהל הבלוגרים במערכת מגוון למדי ועוסק בתחומי עניין שונים, מעיר חבוט, על אף שהגרעין הבסיסי מורכב מצעירים בגילאים 18 עד 18, לדבריו. לא כל הבלוגרים ב"ישרא-בלוג" שבעי רצון מההצלחה היחסית הזו. "הגרעין בסיסי של הבלוגרים הוותיקים, שהצטרפו לישרא-בלוג באוקטובר 2001, אינם מרוצים. האתר הפך גדול מדי לטעמם", כותב חבוט.

עיצוב מינורי - קהילתיות מרבית

העיצוב של "ישרא-בלוג" מינורי - ניכר חסרונו של מעצב שיוסיף ברק במערכת הבלוגים הזו, שסובלת מהרעות החולות של בלוגים בכל העולם – גרפומניה, עילגות, חוסר עדכניות ובנאליות של חלק מהבלוגים, ובכל זאת, אי אפשר לזלזל בתרומה של "ישרא-בלוג" לקהילת הבלוגים בישראל. אחרי הכל, האתר מאפשר לגולשים שאינם בקיאים בתכנות לפתוח יומן אישי בקלות ובמהירות. "ישרא-בלוג פשוט היה במקום הנכון בזמן הנכון, האתר נפתח זמן קצר לפני שכל נושא הבלוגים הגיע לארץ בצורה רצינית", כותב חבוט.
גולשים שעקבו אחר ישרא-בלוג מיומו הראשון יכלו לשים לב למגמה מעניינת שהתפתחה באתר – הפיכתו מאתר שמכיל בעיקר יומני רשת (גולשים שכותבים בעיקר על עצמם טקסטים "נקיים" מקישורים לאינטרנט) לאתר שכולל יותר ויותר בלוגים (יומנים מקוונים שבהם הבלוגרים מפרסמים רשימות המתעדות אירועים ברשת ומצרפים בהן קישורים לבלוגים אחרים ולאתרים באינטרנט).
חבוט מעיר כי לא שם לב לתופעת האינטרנטיזציה הזו של "ישרא-בלוג". "קיים ויכוח עקרוני בשאלה 'מה זה בלוג'", הוא כותב, "יש הטוענים ש'בלוג' הוא בעיקר 'יומן רשת', שמתעד דברים שקורים באינטרנט, מקשר לאתרים אחרים וחושף נושאים מהעולם הפרטי של הכותב. ומצד שני יש יומנים, שאינם זכאים לכינוי 'בלוגים', שבהם כל התכנים עוסקים בחייו של הכותב ואין בהם כמעט התייחסות לנעשה באינטרנט. ב'ישרא-בלוג' יש מקום לשני הסוגים והויכוח הסמנטי לא ממש חשוב מבחינתי".

השלב הבא – פרימיום

ברוח הימים האלה, של הבשלת האינטרנט המסחרי וחיפוש מודלים עסקיים שיאפשרו לאתרי אינטרנט להרוויח, מתכנן חבוט להפוך את "ישרא-בלוג" לקצת יותר מתחביב. לפני כשבועיים פירסם סקר, בו נשאלו הבלוגרים במערכת אם יהיו מוכנים לשלם דמי מנוי בסך 50 עד 60 שקלים בשנה עבור גירסת פרימיום של השירות, שתאפשר להם לשלב תכונות נוספות בבלוג האישי שלהם.
"בימים אלה אני מפתח את שירותי פרימיום", כותב חבוט, "השירותים האלה יושקו תוך חודשיים-שלושה ויציעו למנויים תכונות נוספות, כמו עיצוב גמיש יותר של הבלוג, גישה לדף סטטיסטיקות, אפשרות לעיין ולערוך את רשימת המנויים לבלוג, תוכנה לעריכת של הבלוג אוף ליין, אפשרות לעצב את דף התגובות, מחיקת תגובות של גולשים בבלוג, ואפשרות להגדרת קטע בבלוג כטיוטה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך אתר ישראבלוג
ישראבלוג בן שנה
צילום: מתוך אתר ישראבלוג
מומלצים