שתף קטע נבחר

 

משפט ברגותי: מתח רב ועימותים אלימים בין מפגינים

התחדש משפטו של מנהיג התנזים בגדה. ברגותי קרא לעבר העיתונאים: "האינתיפאדה תנצח את הכיבוש". עשרות פעילי שלום ישראלים הגיעו להביע הזדהות. מולם ניצבו בני משפחות שכולות ובמקום פרצו עימותים רבים. עורך דינו הישראלי של ברגותי השווה אותו למשה רבנו

"האינתיפאדה תנצח את הכיבוש, אני נלחם לשלום", כך צעק היום (ה') מרואן ברגותי, לשעבר ראש התנזים בגדה, לעבר העיתונאים, עם כניסתו לבית המשפט המחוזי בתל אביב. הצעקה הזו רק הציתה את האש: בני המשפחות השכולות, שהפגינו נגדו, השיבו לו בצעקות: "אתה רוצח!" ובבית המשפט פרצה מהומה. הדיון נמשך כשעתיים והיה מלווה במהומה וסערת רגשות. עורכי דינו של ברגותי חולצו בקושי רב על ידי המאבטחים, כשהמפגינים תוקפים אותם וקוראים קריאות גנאי.
כ-700 בני אדם ביקשו להגיע היום לאולם שבו נערך המשפט, המכיל כמה עשרות מקומות בלבד. בקומה חמש של בית המשפט המחוזי שררה כל העת אוירה מתוחה וטעונה. שוב ושוב פרצו תגרות ידיים בין המפגינים בעד ברגותי ונגדו. אנשי האבטחה של בית המשפט הצליחו בקושי רב למנוע תקרית אלימה בין הצדדים.
ויכוחים מלאי להט התנהלו מול המצלמות וביטויים כגון "רוצחים" ו"מוצצי דם" בעברית, ערבית, צרפתית ואנגלית נזרקו לחלל האויר. בריג'יט קסלר, אמה של גילה ז"ל, שנהרגה בפיגוע בגבעה הצרפתית, הסתובבה כשבידיה תמונתה של בתה וזעקה: "לא תצליחו להרוג אותנו! לא תצליחו לשבור אותנו. אני אעשה לכם את המוות!". קסלר התעמתה עם כמה מתומכיו של ברגותי וצעקה לעברם: "רוצחים!".
בהפגנת הימין השתתפו סטודנטים מאוניברסיטאות בן-גוריון ובר-אילן. "באנו לכאן כי בפעם הקודמת הצטייר ברגותי כלוחם חופש, כצ'ה גווארה של המזרח התיכון. באנו לומר שלמדינת ישראל יש את הזכות לשפוט אותו", אמר עמיעד טאוב, יו"ר אגודת הסטודנטים באונ' בר אילן.
מנגד, ניצבו פעילי השמאל מ"גוש שלום" ובהם אורי אבנרי ואדם קלר, שאמר ל-ynet: "אנחנו רואים במשפט הזה משפט ראווה פוליטי. ברגותי התבלט כאיש שלום. בדיוק לפני שנתיים הוא היה באוהל השלום מול הסינמטק בת"א. ההתעוררות של האינתיפאדה היא זו שגררה את ברגותי למה שהוא עשה".

"ברגותי הוא כמו משה רבנו"

ברגותי נאשם כי יזם, תכנן והוציא לפועל פיגועים רבים שבהם נהרגו עשרות ישראלים. בדיון מבקשת הפרקליטות להאריך את מעצרו עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו.
עורך דינו של ברגותי, ג'וואד בולוס, היה נסער עם פרוץ המהומה באולם: "יש כאן אנשים שמאיימים על חיינו. אני מרגיש לא בטוח. קראו לעברי רוצח". מאוחר יותר טען בולוס בבית המשפט כי כתב האישום נגד ברגותי הוא כתב אישום פוליטי, שאין לו דבר עם חוק ומשפט: "מרואן הוא אזרח פלסטיני, שקרא להיאבק נגד הכיבוש. זו קריאה לגיטימית, שמוכרת על ידי כל אומות העולם. הבאתו של ברגותי לישראל מהווה הגליה, והדבר אסור באיסור מוחלט", דברי בולוס.
הסניגור הוסיף וטען כי לברגותי יש חסינות דיפלומטית של אנשי ממשל, ולכן אסור למדינת ישראל לשפוט אותו. עורך הדין בולוס טען בפני השופט צבי גורפינקל כי כוחות הביטחון מנעו מפדואה, רעייתו של ברגותי שהיא עורכת דין, להגיע למשפט. השופט גורפינקל השיב כי פדואה ברגותי זכאית להיות במשפט כרעייתו של ברגותי - ולא כעורכת דין, מכיוון שהיא אינה מחזיקה בתעודה של לשכת עורכי הדין הישראלית.
לאחר שסיים עו"ד בולוס את טענותיו, החל עו"ד שמאי ליבוביץ', המייצג אף הוא את ברגותי, לטעון בבית המשפט. עו"ד לייבוביץ' הפנה את בית המשפט לספר "שמות", כאשר הוא משווה בין ברגותי למשה רבנו.
ליבוביץ' התייחס לפרשה בה משה רואה מצרי הרודה ביהודי ובתגובה הורג את המצרי, ולאחר מכן נאלץ לברוח ממצרים. "אפילו פרעה הבין שאין לו סמכות לשפוט את משה", טען לייבוביץ'. על כך ענה השופט גורפינקל, אשר איבד את סבלנותו בעקבות המצגת התנ"כית: "את זה תספר לי בפסח", והוסיף: "אני לא מבין את ההיקש בין הסיפור של משה לבין חוסר סמכותו של בית המשפט".
ליבוביץ' המשיך והחל לצטט את סבו, הפרופ' ישעיהו ליבוביץ' ז"ל, אך השופט ביקש ממנו שיטען טענות משפטיות בלבד. בני משפחות שכולות צעקו לעברו של עו"ד ליבוביץ': "נשרוף את הספרים של סבא שלך".
מרואן ברגותי ביקש מהשופט גורפינקל לדבר וקיבל את רשותו, אולם התבקש שלא להצהיר הצהרות פוליטיות. לאחר שהחל להודות לגורמים שהגיעו לתמוך בו, החליט השופט כי בכך איבד את זכותו לדבר והוא הוצא מהאולם.

"התקדים הוא ואנונו"

התובעת, עו"ד דבורה חן, אמרה לאחר תום הדיון: "לא שמעתי מהסניגוריה טענה של ממש מדוע למדינת ישראל אין סמכות. לפי החוק הפנימי יש לישראל כל סמכות להעמיד לדין מי שהרג אזרח ישראלי בארץ או בחו"ל".
עו"ד חן הוסיפה: "הטענות ההיסטוריות שנשמעו היו, בלשון המעטה, לא ממין העניין ודומני שבית המשפט היה ער לכך. אינני רוצה להתייחס לטענות לגופן אבל היה ברור לכולנו, שסיפור המעשה, שכולנו שומעים בהגדה, אין לו ולא כלום עם הדיון שנערך היום בבית המשפט. בכל הנוגע לטענה שאדם הובא למדינת ישראל בצעדים אלה ואחרים, טענות אלה נידונו בהרחבה בבית המשפט העליון לאחר שוואנונו הובא לארץ. על פי ההלכה המשפטית שנקבעה, תפקידו של בית המשפט לדון באדם שמובא בפניו, וכל התיאורים שאינם שייכים לעניין אין בהם ולא כלום לטענתו של ברגותי מול בית המשפט".
גורם משפטי בכיר אמר בעקבות מה שאירע בבית המשפט כי יש לשקול להעביר את המשפט לאולם גדול, שיוכל להכיל את כל האנשים המעונינים להיות נוכחים בעת הדיונים. אותו גורם אף הזכיר את משפטי אייכמן ודמיאניוק, אשר התקיימו באולמות גדולים.
ב-13 באוקטובר יתקיים דיון נוסף במשפט ברגותי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ברגותי בבית המשפט. האינתיפאדה תנצח
צילום: איי פי
צילום גילי כהן-מגן
יש לו חסינות. עו"ד בולוס
צילום גילי כהן-מגן
צילום: איי פי
רמאללה. תומכים בברגותי
צילום: איי פי
מומלצים